Ο Διονύσης Αμμολοχίτης είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών Manifest Services και Manifest Security. Μετά από 12 έτη επιτυχημένης πορείας και συνεχούς ανάπτυξης στο τιμόνι της Manifest, ο ίδιος εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του από το μοντέλο λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών, και εμπνεόμενος από αυτούς που πιστεύουν σ’ αυτό το μοντέλο και τον εμπιστεύονται, εργάζεται προς την κατεύθυνση διάχυσης της συγκεκριμένης επιχειρηματικής φιλοσοφίας.

HR PROFESSIONAL: Ποια είναι η βασική δραστη-ριότητα των εταιρειών Manifest Services και Manifest Security;

Διονύσης Αμμολοχίτης: Οι Manifest Services και Manifest Security είναι εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον κλάδο του Facility Management, σε όλο το φάσμα των σχετικών δραστηριοτήτων με τον ρόλο του αξιόπιστου και συνεπούς συνεργάτη για τους πελάτες που μας επιλέγουν. Αλλά αυτό που εγώ νιώθω ειλικρινά ότι επιτελώ, με την ομάδα μου, είναι ότι είμαστε μεταξύ αυτών που προσπαθούν να «αλλάξουν την Ελλάδα». Αυτό απαντώ, όταν με ρωτούν με τι ασχολούμαι σε μια επαγγελματική εκδήλωση ή σε μια παρέα γνωστών και φίλων.

HR PROFESSIONAL: Τότε δεν θα ήθελα να εμβαθύνουμε περισσότερο στην προφανή απάντηση, άλλωστε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει τις υπηρεσίες των εταιρειών σας και στους σχετικούς διαδικτυακούς τόπους που είναι μάλιστα πολύ επαρκώς ενημερωμένοι. Σίγουρα όμως θέλω να εξηγήσουμε και στους αναγνώστες μας τι σημαίνει για σας «αλλάζω την Ελλάδα» και μάλιστα την εποχή που όλοι μιλούν για αλλαγές στην πατρίδα μας.

Διονύσης Αμμολοχίτης: Έχω στην ευθύνη της εργοδοσίας μου περίπου 500 άτομα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, με ειδικότητες που ποικίλλουν: εργάτες, καθαριστές, προσωπικό ασφαλείας, ηλεκτρολόγοι και λοιποί τεχνικοί, υπάλληλοι γραφείου κ.λπ. Το βασικό μου μέλημά και ο πρωταρχικός στόχος μου είναι μέσω της εκπαίδευσης και των συνθηκών εργασίας που τους προσφέρω, να τους κάνω να αισθάνονται ότι η δουλειά τους είναι πάρα πολύ σημαντική για την κοινωνία, και ότι θα πρέπει να στοχεύουν και οι ίδιοι να είναι οι καλύτεροι του κόσμου σ’ αυτό που κάνουν. Οι καλύτεροι όχι μόνον σε σύγκριση με άλλους που απασχολούνται σε παρόμοιες θέσεις, ούτε ακόμη και οι καλύτεροι στην Ελλάδα, αλλά, γιατί όχι, και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όταν νιώθουν ότι είναι οι καλύτεροι και αναγνωρίζονται για τη βέλτιστη παραγωγή τους, τότε νιώθουν πραγματικά ευτυχισμένοι, όχι στιγμιαία, αλλά σε μόνιμη βάση, με αποτέλεσμα να αυξάνουν συνεχώς το βιοτικό τους επίπεδο. Πιστεύω ότι η χώρα μας οδηγήθηκε σ’ αυτό που τα ΜΜΕ ονομάζουν «οικονομική κρίση» εξαιτίας αρκετών αιτιών, η βασικότερη των οποίων είναι η παντελής έλλειψη αυτής της κουλτούρας. Καλλιεργώντας, λοιπόν, και διαδίδοντας αυτή την κουλτούρα, όχι μόνον στο δικό μας οργανισμό, αλλά και όπου αλλού μπορούμε, τελικά κάνουμε σαφείς προσπάθειες για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

HR PROFESSIONAL: Πώς βάλατε τις ρίζες, πώς καλλιεργήσατε και τελικά πώς επιτύχατε η εταιρεία σας να λειτουργεί με βάση αυτή την κουλτούρα, όταν η κουλτούρα δεν είναι κάτι που επιβάλλεται με κώδικες μόνον σε μια εταιρεία, ούτε οι άνθρωποι την υιοθετούν από τη μια μέρα στην άλλη;

Διονύσης Αμμολοχίτης: Καταρχάς, υπάρχουν διαδικασίες και πολιτικές στην εταιρεία μας, τις οποίες ακολουθούμε όλοι πιστά, και έτσι αναπτύσσεται η κουλτούρα μας. Ο κάθε εργαζόμενος εκπαιδεύεται για τις αρμοδιότητές του, γνωρίζει τα αναμενόμενα από αυτόν αποτελέσματα και ενημερώνεται για τη συμβολή του στα συνολικά αποτελέσματα της εταιρείας. Αυτά απεικονίζονται σε εβδομαδιαίες στατιστικές που μετρούν την παραγωγικότητά του. Έτσι, ανά πάσα στιγμή γνωρίζει και ο ίδιος ποια είναι η παραγωγικότητά του, τι πρέπει να βελτιώσει, πού πρέπει να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια. Έχοντας αυτά τα στοιχεία, η διοίκηση της εταιρείας είναι υποχρεωμένη, αφενός, να αναγνωρίσει και να ανταμείψει τους εργαζόμενους που έχουν υψηλές στατιστικές κ.ά., αφετέρου, να τους βοηθήσει να εξελιχθούν περισσότερο, εφόσον έχουν θετικά αποτελέσματα. Η αναγνώρισή τους, η οποία για εμάς θεωρείται δεδομένη, είναι και υλική και ηθική, και η βοήθεια προς αυτούς συνίσταται στην παροχή εκπαίδευσης σε ανώτερα δεδομένα.

HR PROFESSIONAL: Δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι που δεν παρουσιάζουν υψηλή απόδοση ή δεν σημειώνουν πρόοδο στην εταιρεία σας;

Διονύσης Αμμολοχίτης: Φυσικά και υπάρχουν, αυτό συμβαίνει σε όλες τις εταιρείες. Πιστεύω όμως ότι οι άνθρωποι αντλούν ικανοποίηση και ευτυχία από πολλούς τομείς της ζωής τους. Η ικανοποίηση που προέρχεται από την αύξηση της παραγωγικότητας και την υψηλή απόδοση στον εργασιακό τομέα, η οποία μετουσιώνεται τελικά σε ευτυχία, δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο τομέα. Ο εργαζόμενος καλείται να είναι παραγωγικός. Οι χαμηλές στατιστικές δεν δείχνουν μόνο χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά και χαμηλή ικανοποίηση και δημιουργούν έναν δυστυχισμένο άνθρωπο. Η παραμονή ενός ανθρώπου με τέτοια συναισθήματα σε έναν εργασιακό χώρο συντηρεί αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και τον αποτρέπει από το να τολμήσει να ασχοληθεί με κάτι άλλο που θα τον κάνει τελικά ευτυχισμένο. Επιπροσθέτως, στερεί μια θέση εργασίας από κάποιον άλλο εργαζόμενο, ο οποίος θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα. Άρα, οι εργαζόμενοι με χαμηλές στατιστικές πρέπει να αποχωρούν από αυτή την εταιρεία και να προσπαθούν σε κάποια άλλη.

HR PROFESSIONAL: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να είναι ένα άτομο παραγωγικό;

Διονύσης Αμμολοχίτης: Κατά την άποψή μου, για να είναι ένα άτομο παραγωγικό πρέπει να καλύπτει τρεις προϋποθέσεις, ή να λειτουργεί με βάση το τρίπτυχο: ηθική, καλή φυσική κατάσταση και έντονο ενδιαφέρον με ό,τι ασχολείται. Αρχίζω με την ηθική, μία έννοια που περιλαμβάνει πολλά, αλλά ταυτόχρονα είναι και «παρανοημένη» στην εποχή μας. Με απλά λόγια, «ηθική είναι προσωπική υπόθεση για τον καθένα, και συνίσταται σε ένα λογικό τρόπο σκέψης που έχει ως στόχο το ύψιστο επίπεδο διαβίωσης για τον καθένα, αλλά και για τους άλλους». Κατ’ εμέ η ηθική είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί οποιοδήποτε άτομο να είναι παραγωγικό, ευτυχισμένο και να αποτελεί καλό παράδειγμα για τους άλλους. Διαφορετικά το άτομο ταλαιπωρείται και τελικά διαλύεται από ένα έμφυτο, σε όλους τους ανθρώπους, σύστημα τύψεων που αποδεδειγμένα λειτουργεί αυτόματα.

Καλή φυσική κατάσταση σημαίνει προσέχω και αγαπώ τον εαυτό μου όπως του αξίζει, γιατί είναι το δοχείο του πνεύματος. Εάν ένας άνθρωπος δεν φροντίζει να παίρνει σωστές ποσότητες ενέργειας με τροφή, νερό, ύπνο και ξεκούραση, τότε δεν θα λειτουργεί σωστά, με πολλές επιπτώσεις, όπως έλλειψη κατανόησης και προσοχής, παράγοντες που οδηγούν σε έναν συγκεχυμένο τρόπο σκέψης, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στον ίδιο και στον περίγυρό του. Όταν αναφέρω ότι το έντονο ενδιαφέρον για κάτι και η καλή πρόθεση είναι σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας, ο πιο απλός τρόπος για να το εξηγήσω είναι να προτρέψω κάποιον να αναλογιστεί γιατί κάποιοι τομείς στη ζωή του πάνε πραγματικά καλά.

Όταν συνειδητοποιήσει ποιοι τομείς πάνε πραγματικά καλά, τότε αυτόματα θα καταλήξει και στο συμπέρασμα ότι σ’ αυτούς τους τομείς είχε εξαρχής την πρόθεση να τα πάει καλά, οπότε γι’ αυτούς τους τομείς έδειξε έντονο ενδιαφέρον και κατέβαλε τις ανάλογες προσπάθειες. Συνήθως οι άνθρωποι, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ή όταν αποτυγχάνουν κάπου, πιστεύουν στην τύχη, ή στις έξωθεν επιδράσεις και αφήνονται σαν τα φύλλα στον άνεμο. Πιστεύω ότι με δεδηλωμένη την πρόθεση να παλέψουμε για κάτι και με έντονο ενδιαφέρον για να το πετύχουμε, μπορούμε να είμαστε η αιτία που δημιουργεί το αποτέλεσμα.

HR PROFESSIONAL: Ένα καλό παράδειγμα «αβουλίας» είναι η κρίση που βιώνουμε. Τι γνώμη έχετε για αυτό;

Διονύσης Αμμολοχίτης: Ακριβώς, η κρίση είναι το άλλοθι, η δικαιολογία που λέμε στον εαυτό μας ότι δεν ευθυνόμαστε. Και αφού δεν ευθυνόμαστε, δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι, και έτσι η ζωή μας οδηγεί όπου αυτή θέλει. Άλλωστε, το ότι δεν έχουμε ευθύνη και άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη χώρα μας όλη αυτή την περίοδο της κρίσης. «Δεν φταίω σε τίποτε, δεν μπορώ να κάνω τίποτε και ζω σε κατάσταση αναμονής». Όμως η ζωή δεν είναι αναμονή, είναι δράση και αντιμετώπιση των εμποδίων. Χαρακτηριστικά θα μπορούσα να αναφέρω το ακόλουθο παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι μια επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Οι πιθανές λύσεις που θα επέλεγε προσωρινά ένας επιχειρηματίας θα ήταν να μειώσει το προσωπικό του, ή και να αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς. Αυτό όμως θα δυσχέραινε τη θέση του και θα δημιουργούσε επιπρόσθετα προβλήματα. Αντίθετα, μια πραγματική αντιμετώπιση θα ήταν απλά να βρει τρόπους να αυξήσει τις πωλήσεις της εταιρείας του.

HR PROFESSIONAL: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της εταιρικής κουλτούρας. Εάν δηλαδή μια εταιρεία έχει πείσει τους ανθρώπους της να λειτουργούν με βάση το τρίτπυχο «ηθική, καλή φυσική κατάσταση, έντονο ενδιαφέρον για ό,τι κάνει» η πορεία της θα είναι ανοδική;

Διονύσης Αμμολοχίτης: Αυτό το τρίπτυχο είναι η βάση της κουλτούρας του ανθρώπινου δυναμικού μας. Όμως στην εταιρεία έχουμε κι άλλες οδηγίες που συμπληρώνουν αυτό το βασικό επίπεδο. Ως κύρια προϋπόθεση επίσης θεωρούμε την «περίσσεια ανταλλαγή». Καταρχάς, να τονίσω ότι η έννοια της ανταλλαγής πρέπει να ενυπάρχει σε όλες τις δραστηριότητες ενός περιβάλλοντος: από την εργασία μέχρι και τη φιλία. Η ανταλλαγή κάνει τη σχέση μεταξύ δύο πλευρών να είναι ισότιμη και δίκαιη. Διαφορετικά, εάν δεν υφίσταται η έννοια της ανταλλαγής, κάθε επικοινωνία υποβαθμίζεται γιατί δεν αξιολογείται στο πραγματικό μέγεθός της.

Στη Manifest έχουμε αναλύσει τα 4 επίπεδα ανταλλαγής: το πρώτο επίπεδο είναι η «κλεψιμέϊκη» ανταλλαγή, για παράδειγμα όταν κάποιος παίρνει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία χωρίς να το πληρώνει. Το δεύτερο επίπεδο είναι η «άδικη ανταλλαγή», όταν δηλαδή κάποιος αγοράζει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία αλλά δεν του προσφέρεται αυτό που του έχουν υποσχεθεί. Το τρίτο επίπεδο είναι η «δίκαιη ανταλλαγή», όταν κάποιος αγοράζει ένα προϊόν, ή μια υπηρεσία που του προσφέρει αυτό ακριβώς που του έχουν υποσχεθεί. Το τέταρτο επίπεδο είναι η «περίσσεια ανταλλαγή», και πιο συγκεκριμένα όταν κάποιος αγοράζει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, και επιπλέον παίρνει κάτι περισσότερο από αυτό που του υποσχέθηκαν.

Στη δική μας κουλτούρα υπάρχει μόνο το επίπεδο της περίσσειας ανταλλαγής, τίποτε άλλο δεν θεωρείται αποδεκτό! Ανταλλάσσουμε περίσσεια σε όλες τις συναλλαγές μας − με τους ανθρώπους μας, τους πελάτες μας, τους συνεργάτες μας. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι όταν οι ανταλλαγές γίνονται στη βάση της περίσσειας, δηλαδή του επιπλέον, τότε τα πράγματα εξελίσσονται «μαγικά» και όλα ρέουν πιο ομαλά, τα θετικά αποτελέσματα έρχονται πιο εύκολα και οι άνθρωποι νιώθουν πραγματικά ευτυχισμένοι.