HR PROFESSIONAL - Επανεξέταση του ελληνικού εργασιακού καθεστώτος

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Δωρεάν εγγραφή

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφείτε στην Online έκδοση του HR Professional και να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
*
*
*
*
*
*
* Άνδρας   Γυναίκα
*

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

People Management

Επανεξέταση του ελληνικού εργασιακού καθεστώτος

7 Απριλίου 2016 | 11:33 Γράφει το HR Pro  Online Team Topics: News,Εργασιακά νέα

Την Τετάρτη 6 Απριλίου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επανεξέταση του εργασιακού καθεστώτος στην Ελλάδα, το έργο της οποίας είναι να καταλήξει σε προτάσεις αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα στην ανταπεργία (lock out) κ.λπ.

Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από εννέα μέλη εκ των οποίων, τα τέσσερα ορίζονται από την ελληνική πλευρά και τα άλλα τέσσερα από τους δανειστές, ενώ ο πρόεδρος προτάθηκε από τους θεσμούς και έγινε αποδεκτός από την Αθήνα. Πρόκειται για τον Ολλανδό καθηγητή Οικονομικής της Εργασίας Γιαν βαν Αουερς, ο οποίος κρίθηκε «μετριοπαθής» στις προσεγγίσεις του αναφορικά με την αγορά εργασίας. Το μνημόνιο προβλέπει ότι η Επιτροπή θα κληθεί να επανεξετάσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει με γνώμονα ότι οι αλλαγές δεν θα επιφέρουν την επιστροφή σε «παλαιότερα πλαίσια πολιτικής».

Πέραν του προέδρου, στην Επιτροπή η Ελλάδα πρότεινε τη συμμετοχή των καθηγητών Γκέρχαρντ Μπος και Βόλφγκανγκ Βέρνερ Ντόμπλερ. Ο πρώτος είναι Γερμανός κοινωνιολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Duisburg - Hessen και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Εργασία και την Εξειδίκευση. Ο δεύτερος είναι ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκού Εργατικού Δικαίου και Οικονομικού Δικαίου, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος του κινεζικού υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας. Από την πλευρά των δανειστών προτάθηκε ο Χουάν Φρανσίσκο Σεράνο, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και ο Πέδρο Μάρτινς, Πορτογάλος καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

HR Professional (T. 130)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Special Report

Leading during Covid-19 era: Εμπιστοσύνη, Επικοινωνία και αίσθηση σκοπού: Το τρίπτυχο ενός επιτυχημένου ηγέτη

Η πανδημία του κορωνοϊού, που ξέσπασε πριν από μερικούς μήνες, έφερε τους οργανισμούς και τους ανθρώπους μπροστά σε μία πρωτοφανή -κατά κύριο λόγο- ανθρωπιστική κρίση, που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Έτσι, οι ηγέτες καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: Ποιο είναι το προφίλ ηγεσίας που διαμόρφωσε η πανδημία; Πώς προχωράμε σε τέτοιες αβέβαιες καταστάσεις, που κάθε άλλο παρά εξαρτώνται από εμάς;

Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα
  • Best Practices
  • HR Events
  • Coaching
  • Leadership
  • HR Survey
  • Employer Branding
  • HR Technology
  • Facility Management

Facility Management

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778