Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το ημερολόγιό της ήταν αυτό που της προσέφερε όλη αυτή τη δημοσιότητα. Το ταλέντο της ωστόσο, παρά το σύντομο της ζωής της, «μεγάλο» και τα έργα της αρκετά ώστε να καταρρίψουν οποιοδήποτε τέτοιον ισχυρισμό. Ο λόγος για την Μαρί Μπασκιρτσέφ.

Μπορεί ο 19ος αιώνας να κατακλύζεται από άνδρες ζωγράφους και καλλιτέχνες, υπάρχουν όμως και «φωτεινά» παραδείγματα από το «αδύναμο» φύλο, ένα εκ των οποίων είναι η ζωγράφος και γλύπτρια από τη Ρωσία, Μαρί Μπασκιρτσέφ. Η ίδια γεννήθηκε το 1858 σε μία επαρχιακή πόλη της Ουκρανίας. Έζησε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις μαζί με την μητέρα της και έπειτα από το διαζύγιο των γονιών της, ενώ τη βασική της εκπαίδευση την έλαβε με κατ’ οίκον διδασκαλία στη Νίκαια λόγω προβλημάτων υγείας. Λίγο μετά την ενηλικίωσή της μετακομίζει στο Παρίσι για να σπουδάσει ζωγραφική στην Académie Julian της Γαλλίας, που ήταν και η μόνη σχολή καλών τεχνών εκείνη την εποχή που δέχονταν γυναίκες. Μιλούσε άπταιστα 4 γλώσσες (Ρώσικα, Ιταλικά, Γαλλικά και Αγγλικά), ενώ και η μουσική δεν έλειπε από τα ενδιαφέροντά της με το πιάνο και την άρπα να είναι τα αγαπημένα της μουσικά όργανα που έπαιζε αρκετά συχνά.

Αν και η ζωή της υπήρξε αρκετά σύντομη (πέθανε από φυματίωση λίγο πριν τα 26 έτη), η ίδια κατάφερε να αφήσει πίσω της περί τα 230 έργα. Αν και πολλά καταστράφηκαν από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποια φιλοξενούνται σε εκθέσεις σημαντικών μουσείων, όπως το μουσείο Ορσέ. ‘Οσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τη ζωή της Μπασκιρτσέφ, μπορούν να το κάνουν και μέσα απο το ημερολόγιο που η ίδια κρατούσε από τα 13 της χρόνια -το περίφημο «ζουρνάλ» όπως αναφέρει και ο Καββαδίας- που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1919 και την έκανε ακόμη πιο γνωστή στο ευρύ κοινό.

Ως φεμινίστρια, η Μαρί Μπασκιρτσέφ θα ενδιαφέρονταν για τo diversity & inclusion σε ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Θα φρόντιζε ώστε το φαινόμενο της γυάλινης οροφής να μην εμφανίζονταν στον οργανισμό για τον οποίο θα εργαζόταν. Παράλληλα, θα έδειχνε ενδιαφέρον για την ίση ανάπτυξη και την παροχή ευκαιριών στις γυναίκες σε όλο το εύρος του οργανογράμματος. Τέλος, το team building καθώς επίσης και οι ενέργειες CSR με την εμπλοκή των εργαζομένων θα ήταν κάποιοι ακόμη τομείς που θα την ευχαριστούσαν να ασχοληθεί.