Πόσες φορές στη ζωή μας μπορούμε να κάνουμε μία νέα αρχή; Ποίοι παράγοντες καθορίζουν αυτή την απόφαση; Υπάρχουν ηλικιακά όρια; Υπάρχουν DO’S AND DONT’S για τα νέα μας βήματα; Τι καθορίζει την επιτυχία ή μη, του νέου εγχειρήματος;

Οι απαντήσεις είναι τόσες όσες και αυτοί που θα ερωτηθούν. Συχνά οι νέοι στόχοι, η διάθεση για νέα αρχή, εκφράζονται στην έναρξη του ημερολογιακού έτους, αλλά και στην ημέρα των γενεθλίων που, θεωρητικά, αποτελεί την έναρξη του νέου έτους για τον καθένα. Και να μην παραλείψουμε και στόχους που τίθενται από Δευτέρα, από 1η του μήνα, από Σεπτέμβρη κ.ά.

Ανεξάρτητα με το ορόσημο της νέας αρχής, του νέου στόχου, η αφορμή είναι συνήθως ένα έντονο συναίσθημα: χαρά, λύπη, θυμός. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που εγκαταλείπουμε το όραμα, χάνουμε το κίνητρο και τον ενθουσιασμό μας και επανερχόμαστε στην πρότερη κατάσταση, κουβαλώντας συνήθως και ένα επιπλέον βάρος: την ενοχή, το δυσάρεστο συναίσθημα ότι δεν καταφέραμε αυτό που θέλαμε. Οι δικαιολογίες και οι λόγοι να παραστρατήσει κάποιος, πολλοί, εύκολοι και αβίαστοι. Εξάλλου, όσο ελκυστική και αν φαντάζει μια νέα αρχή, μια νέα κατάσταση, δεν μπορεί να συγκριθεί με την άνεση και τη βολή της συνήθειας, του γνώριμου και του ασφαλούς. Αποφεύγω συνειδητά τη λέξη αποτυχία, διότι δεν πιστεύω σε αυτή. Δεν ασπάζομαι την αρνητική διάσταση σε οποιοδήποτε εγχείρημα που απλώς μπορεί να μην έχει το επιθυμητό ή το τελικό αποτέλεσμα, όπως το έχουμε εμείς υποκειμενικά ορίσει. Γιατί σίγουρα υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Είτε αυτό είναι το να «μετρήσουμε» τις δυνάμεις μας, την αντοχή μας, είτε απλώς να διαπιστώσουμε πως αυτό που νομίζαμε ότι θέλουμε, δεν το θέλαμε πραγματικά.

Ρεαλιστική θεώρηση, αποδοχή της πραγματικότητας, ανάσες ανάπαυλας, ρίσκο, επιμονή, προσήλωση και επικέντρωση στα θετικά, πολύτιμα μαθήματα, καθώς και μικρά αλλά σταθερά βήματα φαίνεται ότι είναι τα στοιχεία που συνεπικουρούν στην επίτευξη αυτής της πολυπόθητης νέας αρχής.

Από την άλλη υπάρχει, αν και ομολογουμένως όχι τόσο διαδεδομένο, και το νέο τέλος. Δηλαδή, το τέλος σε μια συνήθεια, μια δυσάρεστη κατάσταση, ένα αρνητικό συναίσθημα. Αποφασίζουμε να τερματίσουμε κάτι χωρίς απαραίτητα να θέσουμε στόχο για κάτι νέο. Απλά αφήνουμε πίσω κάτι που δυσλειτουργεί, ή που μας κάνει δυσλειτουργικούς, και απολαμβάνουμε άμεσα τα οφέλη, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε το επόμενο βήμα. Ίσως αυτή η προσέγγιση να κουβαλά λιγότερο βάρος, ίσως να αφήνει περισσότερη ελευθερία…