Σχεδόν τα 3/4 των εργαζομένων (74%) που συμμετείχαν σε έρευνα της PwC δηλώνουν έτοιμοι να μάθουν νέες δεξιότητες ή να εκπαιδευτούν σε κάτι εντελώς καινούριο προκειμένου να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας.

Θεωρούν επίσης δική τους ευθύνη – και όχι των εργοδοτών – να επικαιροποιούν τις δεξιότητές τους. Η πρόσφατη έκθεση της PwC «Workforce of the future: the competing forces shaping 2030», περιλαμβάνει τα ευρήματα μιας έρευνας στην οποία συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Οι αντιλήψεις αυτές ενισχύουν τη στροφή των εργαζομένων προς τη συνεχή μάθηση παράλληλα με την εργασία, ώστε να μπορούν να συμβαδίζουν με τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στα επαγγέλματα και στον χώρο εργασίας.

Η έκθεση εξετάζει τέσσερις εργασιακούς κόσμους για το 2030 και παρουσιάζει πώς οι ανταγωνιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποίησης, διαμορφώνουν το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος. Κάθε σενάριο έχει τεράστιες επιπτώσεις στον εργασιακό τομέα τις οποίες δεν θα πρέπει να παραβλέψουν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα βελτιώσει τις επαγγελματικές τους προοπτικές (65%), αν και η πεποίθηση αυτή είναι πιο ισχυρή στις ΗΠΑ (73%) και την Ινδία (88%) από το Ηνωμένο Βασίλειο (40%) και τη Γερμανία (48%). Σε γενικές γραμμές, τα 3/4 των ερωτηθέντων (73%) θεωρούν ότι η τεχνολογία δεν θα υποκαταστήσει ποτέ την ανθρώπινη νοημοσύνη και η πλειονότητα πιστεύει ότι θα υπάρχει πάντοτε ζήτηση για τις ανθρώπινες δεξιότητες.

Ο Ζώης Σωτηρόπουλος, Partner και Επικεφαλής του Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης της PwC Ελλάδας, σχολίασε ενδεικτικά: «Στον εργασιακό κόσμο του αύριο η τεχνολογία και η τεχνική νοημοσύνη πρέπει να αποτελέσουν μέσα για την ανάπτυξη ταλέντων, τη δημιουργία μια μοναδικής εμπειρίας στους πελάτες των οργανισμών και την ανάπτυξη υπηρεσιών που προσφέρουν αξία. Συνεπώς, γίνεται ακόμα εντονότερη η προσπάθεια εξέλιξης των ικανοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός digital κόσμου ο οποίος όλο και περισσότερο θα απαιτεί προσαρμοστικότητα σε σύνθετες και μεγάλες δομές , ανάπτυξη καινοτομίας, ισχυρό πνεύμα συνεργασίας, σεβασμό στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα  και ηγετικές ικανότητες».