HR PROFESSIONAL - «2019 STATE OF THE WORKPLACE»

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Δωρεάν εγγραφή

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφείτε στην Online έκδοση του HR Professional και να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
*
*
*
*
*
*
* Άνδρας   Γυναίκα
*

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

People Management

«2019 STATE OF THE WORKPLACE»

12 Απριλίου 2019 | 11:56 Γράφει το HR Pro  Online Team Topics: News,Διεθνή,Έρευνες

Έρευνα του SHRM για την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το χάσμα στις δεξιότητες που υπάρχει, τους μετανάστες και την ανεργία.

Η διαχείριση του ταλέντου, το χάσμα στις δεξιότητες που έχουν οι υποψήφιοι και εκείνες που αναζητούν οι οργανισμοί, τα επίπεδα της ανεργίας και όχι μόνο, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που φαίνεται να απασχολούν το διεθνές τοπίο και να εγείρουν συζητήσεις. Σύμφωνα με το SHRM, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μία αυξανόμενη τάση στο χάσμα δεξιοτήτων που φαίνεται να αποτελεί απειλή για την οικονομική ευημερία της χώρας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Από την άλλη, τον Δεκέμβριο του 2018 «άνοιξαν» 7 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ μόλις 6,3 εκατ. άνεργοι βρίσκονταν σε αναζήτηση εργασίας. Καθώς λοιπόν η χώρα δεν πλήττεται από ανεργία αλλά το αντίστροφο, γίνεται κατανοητό ότι οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της εύρεσης του κατάλληλου ταλέντου, η οποία έχει αντίκτυπο στην οικονομία και την παγκόσμια καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, το SHRM διεξήγαγε δύο έρευνες (δείγμα 20.000 U.S. based SHRM μέλη, 12-26 Σεπτεμβρίου 2018) προκειμένου να διερευνήσει το κενό στις δεξιότητες και τον ρόλο των foreign-born ταλέντων στη μείωση της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί σε σχέση με τη στελέχωσή τους.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας για το χάσμα στις δεξιότητες (skills gap survey), 83% των ερωτηθέντων δυσκολεύτηκαν να προσλάβουν υποψηφίους με κατάλληλες δεξιότητες για την εκάστοτε θέση εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες. Οι κυριότεροι λόγοι για αυτό είναι οι εξής: ο ανταγωνισμός από άλλες εταιρείες (43%), η μη επαρκής εργασιακή εμπειρία (36%), η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (35%), τα χαμηλά επίπεδα υποψηφίων ή έλλειψη ενδιαφέροντος για εσωτερική μετακίνηση (33%), οι μη ανταγωνιστικές παροχές και αμοιβές (32%), η έλλειψη κατάλληλων soft δεξιοτήτων (30%). Αναφορικά με τις δεξιότητες, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η έλλειψη των απαιτούμενων ικανοτήτων από τους οργανισμούς τείνει να χειροτερεύει, με μόλις το 10% να αναφέρει ότι υπάρχει βελτίωση. Τα κυριότερα technical skills που «λείπουν» αφορούν σε trade skills (31%), data analysis/data science (20%) και science/engineering/medical (18%). Αντίστοιχα, τα «missing soft skills» είναι τα εξής: ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, κριτική σκέψη, καινοτομία (37%), ικανότητα διαχείρισης πολύπλοκων και μη σαφών θεμάτων (32%), επικοινωνία (31%).

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ
Όπως αναφέρει η έρευνα, στα βήματα που ακολουθούν οι οργανισμοί για να διαχειριστούν την κατάσταση που προκύπτει, τα πιο συνήθη αφορούν στη χρήση της διαφημιστικής τους προβολής, τη συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, το outsourcing σε παρόχους που μπορούν να βοηθήσουν αλλά και η εσωτερική εκπαίδευση και αύξηση των παροχών. Μάλιστα, η έρευνα κατέγραψε ως τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, την εκπαίδευση των εργαζομένων και τη αύξηση των παροχών καθώς επίσης και τη στελέχωση με εξωτερικούς συνεργάτες (μέσω προσωρινής απασχόλησης κ.ά.) και τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων εργαζομένων.

ΟΙ «ΞΕΝΟΙ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Παράλληλα, η έρευνα για την απασχόληση εργαζομένων που δεν είναι υπήκοοι Ηνωμένων Πολιτειών (employment-based immigration survey) έδειξε ότι το πιο σημαντικό είναι το ταλέντο να συναντά τις επιχειρηματικές ανάγκες, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται. Μάλιστα, οι «ξένοι» εργαζόμενοι είναι κρίσιμης σημασίας στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζεται από μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανεργία. Οι τρεις κυριότερες προκλήσεις για τους οργανισμούς σε σχέση με το «ξένο» ταλέντο είναι ο εκτενής χρόνος προσαρμογής του (66%), η διαδικασία για τη Visa του που θεωρείται μη προβλέψιμη (55%) και η πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία για αίτηση Visa (60%).

Όπως προέκυψε, το 64% των συμμετεχόντων συμφωνεί ότι το «foreign-born» ταλέντο έχει επηρεάσει θετικά την παραγωγικότητα του οργανισμού και αντίστοιχα, το 65% δηλώνει ότι οι διαπολιτισμικές ικανότητες που φέρει η εν λόγω εργασιακή ομάδα συνεισφέρουν στο έργο που υλοποιείται. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 6 στους 10 (56%) τείνουν να συμφωνούν με το ότι αυτή η πληθυσμιακή ομάδα επιδρά θετικά στην οικονομική εξέλιξη της εκάστοτε εταιρείας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο το 6% των συμμετεχόντων φαίνεται να διαφωνεί με το ότι οι εργαζόμενοι έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ευημερία της χώρας, ποσοστό που καταδεικνύει τη γενικότερη σημασία αυτού του ανθρώπινου δυναμικού για τη χώρα συνολικά και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

HR Professional (T. 162)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778