Mείωση του βασικού μισθού κατά 15% και μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων πρότεινε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στα σωματεία των εργαζομένων στην εστίαση, ανοίγοντας το διάλογο για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης.

Η πρόταση της ΠΟΕΣΕ περιλαμβάνει, επίσης, τη διατήρηση των επιδομάτων που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και την κατάταξη των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης σε δύο κατηγορίες: τους εργαζόμενους κουζίνας και στους απασχολούμενους στην αίθουσα πελατών.

Άλλη μια παράμετρος της πρότασης της ΠΟΕΣΕ είναι η κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος αμοιβής των σερβιτόρων με ποσοστά, που συνεπάγεται σημαντικό μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, όπως επισημαίνεται από την πλευρά των εργοδοτών. Ο λόγος είναι οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους αμειβόμενους με κυμαινόμενες αποδοχές εργαζομένους (όσων δηλαδή αμείβονται είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει με ποσοστά, κατ’ αποκοπή, με προμήθειες, με φιλοδωρήματα κ.ά.).

Αναγκαία θεωρεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος την υπογραφή μιας νέας Εθνικής Συμφωνίας Πλαίσιο για τη συνολική λειτουργία του κλάδου και των εργασιακών σχέσεων σε αυτόν, συστατικό μέρος της οποίας θα είναι και μια νέα Εθνική Κλαδική ΣΣΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΟΙΥΕ κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως, π.χ., να προσχωρήσουν σε αυτή με υπογραφή της συμφωνίας όλες οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις των εμπόρων, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις και παράλληλα να υπάρξει σήμανση στις επιχειρήσεις ώστε να αναδειχθούν αυτές που θα εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση.

Ως προς το ύψος των μισθών η ΟΙΥΕ υποστήριξε πως η θέση της ήταν σαφής. Τόνισε, δηλαδή, ότι η οποιαδήποτε μείωση στις αποδοχές δεν θα προσθέσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ούτε θα αυξήσει τους τζίρους, ενώ αντίθετα μια μείωση των αποδοχών θα οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και θα διαιωνίσει το φαύλο κύκλο που καταστρέφει το εμπόριο.