«Σε μια Ευρώπη που περνά τη σοβαρότερη μεταπολεμική κρίση, τα στελέχη των επιχειρήσεων έχουν πολύ σοβαρό ρόλο να παίξουν γιατί από τα χέρια τους περνούν επιχειρηματικές αποφάσεις και δράσεις που αφορούν την πραγματική οικονομία» Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Στελεχών Επιχειρήσεων, Γιώργος Λιαροκάπης, στο συνέδριο με τίτλο «Οι μάνατζερ σε μια οικονομία σε κρίση» που διοργάνωσε στις 7 Οκτωβρίου η CEC-Confederation Europeenne des Cadres (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Διοικητικών και Διευθυντικών Στελεχών) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ).

Από την πλευρά τους οι Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ και Μιχάλης Παγίδας, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΣΕ, αναφέρθηκαν κυρίως στην ελληνική κρίση και υπογράμμισαν ιδιαιτέρως την ανάγκη να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα σοβαρές αναπτυξιακές επενδύσεις. Αναγνώρισαν, όμως, ότι στο επίπεδο αυτό το κλίμα δεν είναι το καλύτερο και βεβαίως δεν ευνοείται και από τα τελευταία φορολογικά μέτρα, τα οποία δημιουργούν αβεβαιότητες και φόβους για την επέκτασή τους στο μέλλον.

Στο επενδυτικό κλίμα αναφέρθηκε και ο γερμανός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος είναι ταυτοχρόνως και πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου στην Κολωνία. Στην άμεση ανάγκη των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκαν επίσης και οι καθηγητές Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ και Θεόδωρος Πελαγίδης που διδάσκουν οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πειραιώς αντιστοίχως. Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, Αν. Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, η χώρα βιώνει ένα επενδυτικό κενό. «Μεγάλη ελπίδα της χώρας είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία», σημείωσε ο Ν. Μηταράκης.

Στην ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης επικέντρωσε την εισήγησή του ο Γιώργος Ντάσσης, πρόεδρος της Ομάδας Μισθωτών στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρώπης. «Στην ΕΕ είναι ολοφάνερη πλέον η έλλειψη οράματος, σε μία περίοδο που όσο ποτέ άλλοτε η ΕΕ έχει ανάγκη από οικονομική διακυβέρνηση και περισσότερη κοινωνική συνοχή», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και οι Λουίτζι Καπριόλιο, εκπρόσωπος της Ιταλικής Ένωσης Στελεχών Επιχειρήσεων, και Αφόνσο Πέρες-Ντιζ, πρόεδρος αντίστοιχης οργάνωσης στην Πορτογαλία. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στα προβλήματα της ιταλικής και της πορτογαλικής οικονομίας και υπογράμμισαν ότι η κρίση αυτή αντιμετωπίζεται μέσα στην ευρωζώνη και όχι έξω από αυτήν. Η κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, επισήμανε η Joana Valente, Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων του BusinessEurope, η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις επενδύσεις.

Στις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και στο αρνητικό κλίμα που δημιουργούν κυβερνητικές αποφάσεις και λαϊκές συμπεριφορές αναφέρθηκαν οι Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), και Στέλιος Σταυρίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικού Διαλόγου στo EuroCommerce.

Η ΕΕΔΕ και η ΕΑΣΕ, ως μέλη της CEC, συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου που στόχευε να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο και στην ανταλλαγή πληροφόρησης για τα αίτια της κρίσης, τις συνέπειές της, την κατάσταση που επικρατεί στα διάφορα κράτη της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των κυβερνητικών μέτρων καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές ανάταξης και ανάπτυξης.