Δεν θα αγόραζα και φυσικά δεν θα διάβαζα άλλο ένα βιβλίο για το πώς να παρουσιάζεις, εάν δεν εντυπωσιαζόμουνα από τα ενθουσιώδη σχόλια ανθρώπων όπως η Charlene Li, ο Daniel Pink και ο Garr Reynolds. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή. Από τις πρώτες σελίδες το βιβλίο δείχνει ότι είναι κάτι διαφορετικό σε πολλά επίπεδα.

Η ταλαντούχα συγγραφέας Nancy Duarte συνδυάζει την πείρα, την εξαντλητική έρευνα και την εντυπωσιακή ευρηματικότητα για να παρουσιάσει μια επαναστατική προσέγγιση στο πώς να κάνουμε παρουσιάσεις με τις οποίες να συντονίζεται κυριολεκτικά το ακροατήριο – έτσι βγήκε και ο τίτλος του βιβλίου (resonate: συντονίζομαι, μτφ. προκαλώ εντύπωση).

Συνδυάζοντας θεωρίες και βέλτιστες πρακτικές από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γιούγκ, από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες μέχρι τις χολιγουντιανές επιτυχίες και μελετώντας σπουδαίους ομιλητές όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Στιβ Τζομπς, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για παρουσιάσεις που «μετασχηματίζουν» το ακροατήριο. Βασική αρχή του πλαισίου της είναι η συνειδητοποίηση ότι ο «ήρωας» δεν είναι ο ομιλητής, αλλά ο ακροατής.

Ο ακροατής / ήρωας είναι αυτός που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και έχει την ευθύνη επίλυσής του και ο ομιλητής είναι αυτός που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει λύση και να του δώσει τα κατάλληλα «όπλα / εργαλεία» για να τα καταφέρει στον αγώνα του. Ο ομιλητής είναι αυτός που έχει την υποχρέωση να συντονιστεί με τους ακροατές και όχι το αντίστροφο.

Μέσα από μία «δραματοποιημένη» προσέγγιση, η οποία βασίζεται στις διακυμάνσεις μεταξύ της πραγματικότητας (το πρόβλημα του ακροατή) και της ιδανικής κατάστασης (λύση που προτείνει η παρουσίασή μας) ο ομιλητής εστιάζει στα συναισθήματα του ακροατή, χωρίς φυσικά να ξεχνάει τελείως και τα λογικά επιχειρήματα. Η επίκληση των συναισθημάτων είναι πολύ αποτελεσματικότερη προσέγγιση, απαιτεί όμως έναν τελείως διαφορετικό τρόπο προετοιμασίας και επικοινωνίας από τη μεριά του ομιλητή.

Η N. Duarte πιστή στο παράδειγμά της κάνει τον αναγνώστη να αισθανθεί σαν ήρωας ενώ η ίδια παίρνει το ρόλο του συμβούλου – μέντορα, που βοηθά τον ήρωα να βρει τη δύναμη και τα όπλα για τον αγώνα του. Ο αγώνας εδώ είναι να μπορέσεις να παρουσιάσεις οποιοδήποτε θέμα, τεχνικό ή θεωρητικό, με τέτοιο «δραματοποιημένο» τρόπο ώστε να εντυπωσιάσεις και να μετασχηματίσεις το ακροατήριό σου. Είχα την ευκαιρία να αξιοποιήσω τις ιδέες του βιβλίου σε μια παρουσίαση που έκανα πρόσφατα σε πολυπληθές κοινό, και – χωρίς υπερβολή – τα αποτελέσματα ήταν μαγικά. Το resonate είναι ένα εξαιρετικό πραγματικά βιβλίο που θα επισκέπτομαι συχνά για να δανείζομαι κάθε τόσο λίγη από τη «μαγεία» του.

Nancy Duarte, Εκδόσεις: Wiley 2010, σελ.: 250