Μια δεκαετία συμπληρώνει φέτος ο πρώτος και μακροβιότερος εκπαιδευτικός θεσμός coaching στην Ελλάδα, ο οποίος είναι επίσης και ο πρώτος παγκοσμίως πιστοποιημένος από το Association for Coaching, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο (AADCT: Advanced Accredited Diploma in Coach Training). Τι αλλάζει και τι μένει όπως παλιά; Ο Διευθυντής του προγράμματος, Βασίλης Αντωνάς, απαντά αποκλειστικά στο HR Professional.

HR Professional: Μια δεκαετία Diploma in Executive Coaching and Organisational Development λοιπόν. Σκέψεις, συναισθήματα;

Βασίλης Αντωνάς: Η πρώτη σκέψη είναι πως αυτό αποτελεί μάλλον το επίτευγμα για το οποίο είμαι πιο περήφανος από οποιοδήποτε άλλο. Το να διαβάζω τις επώνυμες καταθέσεις των 120 περίπου αποφοίτων μας, οι οποίες είναι στη διάθεση όλων στην ιστοσελίδα της Impact, με γεμίζει περηφάνια. Παρότι όσοι με ξέρουν θα επιβεβαιώσουν πως ούτε μετριόφρων είμαι αλλά ούτε και μετριοπαθής, ορισμένες φορές δυσκολεύομαι να πιστέψω τον αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα σε τόσες ζωές και τόσες καριέρες και όταν τελικά καταφέρνω να συνδεθώ με αυτή την πραγματικότητα, τότε νιώθω ιδιαζόντως τυχερός, σχεδόν ευλογημένος για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, τα ρίσκα που πήραν και την πορεία που όλοι μαζί χαράξαμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως τίποτα από αυτά, ασχέτως του τι θέλω πολλές φορές να παρουσιάζω προς τα έξω, δεν έχει υπάρξει εύκολο. Το Diploma είναι η ψυχή της Impact και θέλει εγρήγορση, αφοσίωση, φροντίδα και αγάπη για να συνεχίζει να εξελίσσεται.

HR P.: Πείτε μας λίγα περισσότερα για αυτή την εξέλιξη.

B. A.: Αν θες να ηγηθείς, η βασικότερη προϋπόθεση είναι να το κάνεις δια του παραδείγματος. Δεν μπορείς να ζητάς από τους συμμετέχοντες να εκτεθούν σε μια διαδικασία μετασχηματισμού (transformation) και εσύ να παρατάσσεις κάθε χρόνο την ίδια πρόταση εκ του ασφαλούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σε καμία περίπτωση δεν έχουν υπάρξει δύο προγράμματα που να είναι ίδια μεταξύ τους. Δε θα πάω μακριά συγκρίνοντάς την πρώτη χρονιά με τη φετινή δέκατη, θα ήταν παιχνιδάκι να παραθέσω τις διαφορές τους. Αντ’ αυτού θα σταθώ στις αλλαγές που έχουν επέλθει από πέρυσι μέχρι φέτος. Από τέσσερις εισηγητές φέτος έχουμε εφτά και αξίζει να σημειωθεί πως πλην εμού, κανένας δεν ήταν στην ομάδα της πρώτης χρονιάς. Από ένα τριήμερο εντατικό φέτος έχουμε τρία, αν μη τι άλλο μία ιδιαιτέρως τολμηρή κίνηση. Το ρίσκο που πήραμε φέρνοντας τη χαρισματική μεν, ιδιόμορφη δε ειδικό σε θέματα Διαχείρισης Διενέξεων, Ana Rhodes Castro, πέτυχε, και έτσι φέτος θα είναι μαζί μας για τρεις μέρες αντί για δύο. Από τους επτά εισηγητές, οι τέσσερις, για πρώτη φορά, είναι απόφοιτοι του προγράμματος. Επίσης, για πρώτη φορά παραδίδω λιγότερο από το μισό πρόγραμμα, με το μισό υλικό μου να είναι πολύ καινούργιο. Μπορώ να συνεχίσω, διατρέχοντας τον κίνδυνο να με χαρακτηρίσει κάποιος τρελό που αλλάζω τόσο πολύ μια συνταγή που δουλεύει και αρέσει. Δεν είμαι όμως. Και η τελευταία αλλαγή κρύβει μελέτη, σκοπιμότητα και διαρκή συλλογή ανατροφοδότησης από τους συμμετέχοντες, ο οποίοι κάθε χρόνο ενημερώνονται πως είναι συνυπεύθυνοι συνδημιουργοί για τη μαθησιακή και εξελικτική εμπειρία της επόμενης φουρνιάς. Και να σας πω κάτι; Δεν δυσανασχετεί κανείς με αυτή την ευθύνη. Τη δέχονται όχι μόνο στωικά αλλά και με ανακούφιση. Με αλχημική αρμονία κάθε χρόνο συνδυάζουμε μετασχηματισμό και εξέλιξη (Transformation and Evolution), που είναι και τα κυρίαρχα συστατικά.

HR P.: Από όσο γνωρίζω όμως, δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω οι αλλαγές.

B. A.: Αυτό είναι αλήθεια. Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή όλων είναι ο διαχωρισμός του Βρετανικού και του Ελληνικού Diploma το οποίο φυσικά συνεπάγεται και την αποχώρηση του Bernd Leygraf από τη Διεύθυνση του προγράμματος μας και τη δική μου από το Diploma του Λονδίνου. Όπως όλοι γνωρίζουν, o Bernd και εγώ στήσαμε το πρόγραμμα στο Λονδίνο το 2005.

Το 2007 επεκταθήκαμε στην Ελλάδα και έτσι τα προγράμματα έτρεχαν παράλληλα υπό τη συνδιεύθυνσή μας. Ήταν μια υπέροχη και αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία. Ταυτόχρονα, όσο ο όγκος εργασίας και οι υποχρεώσεις μεγάλωναν και για τους δύο μας, τα πράγματα δυσκόλευαν. Είναι πολύ απαιτητικό να διευθύνεις ένα τόσο υψηλών προδιαγραφών πρόγραμμα εξ ‘αποστάσεως, έστω και για ένα χρόνο, πόσο μάλλον για δέκα. Την εξέλιξη αυτή τη μεθοδεύουμε εδώ και δύο χρόνια με κοντινή συνεργασία και σεβασμό προς το Diploma και τους συμμετέχοντες του. Όσον αφορά το διδακτικό κομμάτι, τη σκυτάλη του ιδιαίτερα δημοφιλούς Gestalt module παραλαμβάνει ο Jaap Westerbos, κοντινός συνεργάτης του Bernd και εισηγητής του προγράμματός μας από το 2010, με εξαιρετική απήχηση. Με ασφάλεια λοιπόν μπορώ να πω “no disruption to normal service”, δηλαδή καμία διακοπή στις κανονικές υπηρεσίες. Τώρα, το να μην προσθέσω ως ψυχολόγος πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί και μέρος της εξατομίκευσης (individuation) του Diploma, μια κάποια μορφή ενηλικίωσης, και μια ιεροτελεστία μετάβασης (rite of passage), θα ήταν από μέρους μου υποκριτικό.

HR P.: Μοιάζει να είναι κυρίαρχη θεματική αυτή η ιεροτελεστία μετάβασης στην παρούσα φάση.

B. A.: Ναι, είναι. Άλλωστε, μόλις πριν λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2016 συμπλήρωσε και η Impact δέκα χρόνια από την ίδρυσή της και γιορτάσαμε αλλάζοντας την εταιρική μας ταυτότητα, την ιστοσελίδα μας και φυσικά το λογότυπό μας, το οποίο μετατράπηκε από τους κύκλους του νερού στο αλχημικό τρίγωνο της φωτιάς. Ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόπο που o Bernd πέρασε τη σκυτάλη σε εμένα, έτσι και εγώ θέλω να περάσω τη σκυτάλη στους απόφοιτους του προγράμματος και σταδιακά να περάσω σε έναν πιο παρασκηνιακό, περισσότερο ενορχηστρωτικό παρά εκτελεστικό ρόλο, όπως διαθέτω για παράδειγμα στο Association for Coaching, όπου πλέον έχω πιο διακριτική ανάμειξη, ως Accreditation Assessor. Άλλωστε, οι εισηγητές -απόφοιτοι του προγράμματος- είναι όλοι δοκιμασμένοι.

Ο Δρ. Γιώργος Διακονικολάου όχι μόνο διδάσκει το δικό του Systems Alignment στο Diploma από το 2011 αλλά αποτελεί και βασικό συνεργάτη της Impact. Η Αριάδνη Λαδά και ο Paul Kidner, επανέρχονται μετά από μια ιδιαίτερα πετυχημένη διαδρομή τη χρονιά 2015-16 για να μας πουν όλα όσα χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε για το Systems Theory.

Τέλος, ο Γιώργος Μαύρος αποτελεί το μοναδικό εντελώς καινούργιο πρόσωπο, όταν όμως κατορθώνεις να εντρυφήσεις στη θεωρία του Carl Jung περί Anima και Animus, μεταφέροντας την σε συλλογικό επίπεδο, τότε αυτό είναι κάτι που αξίζει να μοιραστείς.

HR P.: Και όσον αφορά στο δικό σας υλικό, τι κρατάτε και τι αφήνετε πίσω;

B. A.: Λίγο πολύ, μέσα σε αυτή τη δεκαετία έχω παραδώσει όλο το υλικό. Σταδιακά όμως έπρεπε να αρχίσω να το διανέμω, λόγω του ότι η παραγωγή θεωρίας μέσα από την καθημερινή ενασχόληση με το coaching και το OD Consulting, οδήγησε αυτόματα στη δημιουργία νέων μοντέλων. Σε κάποια φάση είχα φτάσει να δείχνω μεθόδους θεωρητικών στις παρουσιάσεις και να μιλάω για το πιο πρόσφατο project που είχα ολοκληρώσει, ή ακόμα και για τις προσεγγίσεις που είχα συνδημιουργήσει με προηγούμενες χρονιές του Diploma. Αν και δεν ήταν τελείως ασύνδετο αυτό, το περιεχόμενο έπρεπε να συγκεντρωθεί και να τακτοποιηθεί. Έτσι, μετά το Transformational Leadership βασισμένο στις θεωρίες του Carl Jung, το οποίο εισήγαγα το 2012, πέρυσι ενσωμάτωσα το Coaching for Impact, μία πρακτική μέθοδο Executive Coaching και το PRAID, το οποίο είναι και το δικό μου μοντέλο ηγεσίας. Αυτές οι τρεις ενότητες θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο ενός εντατικού τριημέρου. Ταυτόχρονα, κρατάω το τελευταίο διήμερο όπου γίνονται οι παρουσιάσεις της πρακτικής των συμμετεχόντων και το πρώτο εισαγωγικό διήμερο. Είναι το λιγότερο που έχω κάνει ποτέ, και ευελπιστώ με τον καιρό να κάνω ακόμα λιγότερο. Άλλωστε, όλο αυτό το υλικό, έχει συγκεντρωθεί σε ένα βιβλίο, βασισμένο στις ενότητες του Diploma, το οποίο ελπίζω να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017. Μου αρέσει να μεταλαμπαδεύω και να αποχωρώ. Δεν είναι το δυνατό μου σημείο, γιατί έρχεται σε σύγκρουση με τη ελεγκτικότητα και την τελειομανία μου, αναγκάζω όμως τον εαυτό μου να πειθαρχήσει. Δεν μπορείς να είσαι παντού συνέχεια, χρειάζονται Απόστολοι. Το Diploma επιτελεί και αυτό τον σκοπό.

HR P.: Το οποίο μας φέρνει και στο ερώτημα που αφορά το Όραμα του Diploma. Δέκα χρόνια μετά ποιο είναι αυτό;

B. A.: Το όραμα ήταν και παραμένει το ίδιο: Η Εξέλιξη της Ηγεσίας (The Evolution of Leadership). Με τη διαφορά ότι τώρα το παρακολουθώ να πραγματώνεται. Συμμετέχοντες που υπάγονταν στη μεσαία βαθμίδα του management, τώρα είναι μέλη διοικητικού συμβουλίου. Στελέχη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια ως Directors σε Ελληνικά subsidiaries, είναι τώρα επικεφαλής σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στη Ρωσία αλλά και στα HQ των εταιρειών τους. Πολλοί απόφοιτοι κάνουν καριέρα στο coaching και μερικοί έχουν ακόμη και δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ επιχειρηματίες και startuppers έχουν οδηγήσει την προσπάθειά τους στο επόμενο στάδιο. Δεν μιλάμε για μια ομάδα ανθρώπων που απλά επιζεί την κρίση.

Μιλάμε για μια ομάδα ανθρώπων που αναλαμβάνουν με σκοπιμότητα και ανθεκτικότητα την τύχη τους και την τύχη των άλλων και με σταθερό εσωτερικό ρυθμό επηρεάζουν το περιβάλλον τους και τις εξελίξεις. Χωρίς δικαιολογίες και άλλοθι. Και όλα αυτά, χρησιμοποιώντας και τα εφόδια που πήραν από το Diploma. Λίγοι άνθρωποι έχουν την τύχη να δουν το Όραμά τους να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Είμαι πολύ τυχερός.

HR P.: Θέλετε να μας πείτε λίγα πράγματα για τις πρακτικές πτυχές του Diploma;

B. A.: Όχι. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.impactpcs.com. Ξεκινήστε από τα testimonials και όχι από τα πρακτικά. Αν σας κάνει αυτό που διαβάζετε, προχωρήστε και στα πρακτικά και μετά επικοινωνήστε μαζί μας. Αν όχι, υπάρχουν πολλά προγράμματα εκεί έξω στα οποία και πιο εύκολα θα μπείτε και πιο εύκολα θα βγείτε. To Diploma δεν είναι για όλους.

Jeannette Marshall, Global Accreditation Manager, AC Honorary Life Fellow, Association for Coaching
Impact HR was the first Training Organisation in Greece to attain the Association for Coaching (AC) Advanced Accredited Diploma in Coach Training (AADCT) in 2015 and we are delighted to join them in celebrating the 10th Anniversary of their Diploma in Greece this year. Vassilis Antonas is a great supporter of the AC and his programme upholds the rigour and robustness of best practice within coach training.

Based around the AC Coaching Competency Framework, the programme adheres to the Global Code of Ethics for Coaches & Mentors and incorporates supervision of the coaching practise that participants undertake.

The participants are carefully selected and only those that demonstrate they meet the criteria are accepted for the programme. This programme appeals to a wide range of individuals from a whole spectrum of industry sectors. The eclectic mix of participants gives a depth and breadth to the shared learning activities that are undertaken within the programme.

Taking a blended approach to the learning and development of the participants ensures that not only do they learn the theoretical approaches to coaching, but experience using them within their coaching practice. A variety of CPD activities are required along with written elements such as a case study or reflective piece. A coaching placement, presentation to peers, and completion of a journal which records their development and reflections all support the programme.

The AC is proud to congratulate Impact HR on the achievement of this fantastic milestone!