Αγαπητοί φίλοι, η αφορμή για το σημερινό κείμενο ήρθε μετά από μια συζήτηση που έκανα πρόσφατα με κάποιους καλούς φίλους, στην οποία σχολιάζαμε τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως κάνουν όλοι άλλωστε αυτό τον καιρό σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της συζήτησης, ένιωσα να εμφανίζονται τα (συχνά εμφανιζόμενα πια) συναισθήματα της δυστυχίας και της απογοήτευσης και να διαχέονται στην παρέα. Η αλήθεια είναι ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στην παρέα είτε εργάζονται και είχαν υποστεί μισθολογικές μειώσεις ή κάποιοι άλλοι βρίσκονταν εκτός εργασίας για αρκετό χρονικό διάστημα οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να αλλάξω το κλίμα της συζήτησης το συντομότερο, ρώτησα δήθεν αφελώς: δηλαδή εσείς εκεί δεν έχετε κέρδη, προσλήψεις, αυξήσεις και bonus; «Περασμένα μεγαλεία» είπε κάποιος. «Άγνωστες έννοιες αυτές πια» είπε άλλος. «Μα τις μας λες, τρελάθηκες;» ήταν το τελειωτικό χτύπημα που δέχτηκα.

«Ναι», είπα εγώ, «τρελάθηκα και μ’ αρέσει γιατί είμαι “in”. Ζούμε σε μια περίοδο παράνοιας. Πού είναι το περίεργο να σκέφτεσαι παράλογα σε μια εποχή που θριαμβεύει το παράλογο στην πολιτική, την οικονομία και την αγορά εργασίας;».

Χωρίς να θέλω, σε καμία περίπτωση, να κάνω τον έξυπνο, ο σκοπός που αναφέρω το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ότι μέσα από αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω να αποστασιοποιηθούμε λίγο από τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε και μαζί να «παίξουμε» ένα «παιχνίδι» το οποίο θα μας ταξιδέψει νοητικά στο χρόνο.

Αρχικά, το παιχνίδι έχει σκοπό να μας διασκεδάσει, ενώ στη συνέχεια μπορεί να αποβεί και χρήσιμο διότι ίσως μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε κάποιες βασικές αλήθειες που θα μας κινητοποιήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση που ζούμε σήμερα.

Βάλτε φαντασία
Ας φανταστούμε, λοιπόν, νοητικά ότι ξεκινάμε από το παρόν. Φανταστείτε τις χαρακτηριστικές εικόνες του σήμερα στην καθημερινότητά σας, ακούστε τους ήχους και νιώστε τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτές τις στιγμές της καθημερινότητας. Επειδή σίγουρα είναι πολλές αυτές οι στιγμές, για το «παιχνίδι» μας, επιλέξτε αυτή με την πιο έντονη  εικόνα, ήχο ή συναίσθημα.

Συγκεντρωθείτε για λίγο εκεί ώστε να γίνει απόλυτα ξεκάθαρη στο μυαλό σας σα να επρόκειτο να την περιγράψετε με μεγάλη λεπτομέρεια σε κάποιον άλλο. Έχοντας δίπλα σας χαρτί και μολύβι, καταγράψτε πρώτα τα συναισθήματα που νιώθετε αυτή τη στιγμή και συνεχίστε καταγράφοντας τις σκέψεις που διαπερνούν το μυαλό σας.

Σ’αυτά βάλτε τον τίτλο ΣΗΜΕΡΑ. Αφού ολοκληρώσετε τα προηγούμενα, τώρα φανταστείτε ότι μαγικά μπορείτε να «πετάξετε» πάνω από το παρόν και γυρίστε προς τα πίσω κοιτάζοντας σε μια ευθεία γραμμή το παρελθόν. Μετακινηθείτε τώρα νοητικά προς τα πίσω στο παρελθόν περίπου 4 χρόνια πριν, στο έτος 2008, όταν οι έννοιες του κέρδους, των αυξήσεων, των προσλήψεων και του bonus που προανέφερα φαίνονταν φυσιολογικές.

Για να επαναφέρω πιο ξεκάθαρα την εικόνα, σας θυμίζω μάλιστα ότι εμείς στις Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού, χρησιμοποιούσαμε κάποια από τα παραπάνω ως εργαλεία για να ενισχύσουμε την επαγγελματική ικανοποίηση και τη δέσμευση του προσωπικού, είτε να επιβραβεύσουμε την ομαδική δουλειά ή επίσης την επίτευξη στόχων.

Ακόμη περισσότερο, αν θυμάστε επειδή αυτά τα θεωρούσαμε δεδομένα, προβληματιζόμασταν ποιο σύστημα επιβράβευσης θα χρησιμοποιήσουμε, τι ποσοστό αύξησης θα δώσουμε, σε ποιους θα τις δώσουμε ή τι ποσό μπόνους θα δώσουμε και σε ποιους κ.λπ. Μπορείτε να θυμηθείτε πώς αισθανόσασταν τότε; Όχι; Τότε πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσετε να διαβάζετε γιατί θα είναι ενδιαφέρον.

Αν ναι, τότε μπράβο, επιστρέψατε στο παρελθόν! Μείνετε νοητικά εκεί, διότι θέλω να αφουγκραστείτε με ηρεμία τον εαυτό σας και να σημειώσετε στο χαρτί τα συναισθήματα που νιώθατε τότε και τις σκέψεις που είχατε σχετικά με τα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζατε στην εργασία σας. Μη βιάζεστε. Λόγω της συναισθηματικής έντασης, αυτό θα σας πάρει μερικά λεπτά. Σε αυτά που θα γράψετε βάλτε τον τίτλο ΠΡΙΝ.

Τελειώνοντας την καταγραφή σας, προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Θα ήθελα τώρα να σηκώνετε το βλέμμα και φανταστείτε ότι κοιτάτε σε μια ευθεία πάλι προς το παρόν, με όσα συμβαίνουν σήμερα (μειώσεις μισθών, απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων). Μείνετε σε αυτή τη θέση για λίγα λεπτά και αφουγκραστείτε πάλι με ηρεμία τον εαυτό σας.

Τι συναισθήματα πηγάζουν από μέσα σας; Πoιες σκέψεις περνούν από το μυαλό σας; Σημειώστε στο χαρτί και αυτές τις απαντήσεις σας με τίτλο ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ. Πολύ ωραία!


Αφού μείνατε μαζί μου μέχρι εδώ σημαίνει ότι σας ενδιαφέρει αυτό το ταξίδι, οπότε ας φανταστούμε, λοιπόν τώρα ότι νοητικά «πετάμε» πάλι πάνω από το παρελθόν, συνεχίζουμε νοητικά πάνω από το παρόν και το ταξίδι μας ολοκληρώνεται ακόμη πιο πέρα στο χρόνο μέχρι το σημείο που έχουμε ξεπεράσει την κρίση!

Ναι, είναι σίγουρο ότι κάπου βρίσκεται αυτό το σημείο όσο κι αν είναι δύσκολο να το πιστέψουμε αυτό.Εκεί, λοιπόν, φανταστείτε ότι είναι το σημείο στο οποίο μιλάμε πάλι φυσιολογικά για κέρδη, προσλήψεις, αυξήσεις και bonus! Φανταστείτε το. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά χαλαρώστε και αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας να φανταστεί ότι βρίσκεται στο μέλλον χωρίς να αναρωτιέστε πότε θα είναι αυτό.

Φανταστείτε ότι σε αυτό το σημείο στο μέλλον μιλάμε για κέρδη, προσλήψεις, αυξήσεις και bonus. Μιλάμε θετικά για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, βελτίωση των συνθηκών της ζωής, της δικής μας ζωής και της ζωής των εργαζομένων των επιχειρήσεων. Επιμείνετε σε αυτό το σημείο μέχρι να το δείτε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα με το μυαλό σας.

Δείτε τους ανθρώπους να εργάζονται, τα χρώματα του χώρου εργασίας, ακούστε τους ήχους της δουλειάς με ευκρίνεια σαν να πρέπει να τα περιγράψετε όλα με λεπτομέρεια σε κάποιον άλλο. Σε αυτό το σημείο, ποια είναι τα συναισθήματά σας; Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Αφουγκραστείτε με ηρεμία τον εαυτό σας και σημειώστε και αυτές τις απαντήσεις μαζί με τις προηγούμενες κάτω από τον τίτλο ΜΕΤΑ.Τώρα, αφού τελειώσατε αυτό, γυρίστε προς τα πίσω τα νοητικά σας μάτια και κοιτάξτε προς το σήμερα.

Το σήμερα όπως το γνωρίζουμε τώρα, αυτή τη στιγμή. Σταματήστε και αφουγκραστείτε για τελευταία φορά τον εαυτό σας. Πώς σας φαίνεται το παρόν από το χρονικό σημείο που έχουμε ξεπεράσει όλα τα σημερινά μας προβλήματα; Ποια συναισθήματα σας γεννιούνται; Ποιες είναι οι σκέψεις που διαπερνούν το μυαλό σας;

Σημειώστε, λοιπόν, και αυτά που σας λέει ο εαυτός σας στο χαρτί σας κάτω από τον τίτλο ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ, κι εδώ η εργασία σας (επιτέλους) τελείωσε

Υπέρβαση
Φαίνεται κάπως περίεργο όλο αυτό το ταξίδι στις εικόνες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα πίσω στο χρόνο και στη συνέχεια μπροστά, όμως, είναι μια άσκηση βασισμένη στο νευρογλωσσικού προγραμματισμό (NLP) που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη γιατί όπως ίσως καταλάβατε μας βοηθά να βάλουμε τα πράγματα σε μια προοπτική και να αισθανθούμε ότι παρά τις συνθήκες που επικρατούν στο παρόν, ο καθένας μας έχει τη δύναμη να ελέγξει και να επηρεάσει τις συνθήκες που βιώνει αυτή τη στιγμή περισσότερο από όσο νομίζει.

Έτσι, ενεργοποιείται η δημιουργική και καινοτόμος σκέψη κάνοντας υπερβάσεις των ορίων που (νομίζουμε ότι) έχουμε, με αποτέλεσμα να διαπιστώνουμε ότι τελικά έχουμε μεγαλύτερο πεδίο δράσης για να κινηθούμε και να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις από αυτό που νομίζαμε.

Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο εκτονώνεται η ψυχολογική ένταση που υπάρχει όταν βιώνεις δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα και με μεγαλύτερη γαλήνη και καθαρότητα πνεύματος τελικά ενεργούμε στο σήμερα πιο αποτελεσματικά.

Αυτό το νοητικό ταξίδι μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά επαναλαμβάνοντάς το μερικές φορές ακόμη, οι εικόνες, οι ήχοι και τα συναισθήματα γίνονται καθαρότερα και εντονότερα.

Κατά συνέπεια και οι ενέργειες τις οποίες οδηγούμαστε τελικά γίνονται καθαρότερες και αποκτούν μεγαλύτερο νόημα στη συνολική πορεία της ζωής μας. Ολοκληρώνοντας αυτό το κείμενο/άσκηση προσανατολισμού θα ήθελα να επισημάνω το πόση μεγάλη δύναμη έχουμε τελικά μέσα μας να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες και να αναδιατάσσουμε τις ενέργειές μας υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε καθαρή εικόνα για το που πάμε και όταν προχωράμε χωρίς άγχος.

Εν κατακλείδι, επειδή σήμερα η παράνοια είναι αρκετά «in», έχουμε το τέλειο άλλοθι να παίξουμε το παραπάνω «τρελούτσικο» παιχνίδι όσες φορές και για όσα θέματα θέλουμε. Καλή διασκέδαση!