O χρυσός και άργυρος ολυμπιονίκης, Νίκος Kακλαμανάκης, και πλέον motivational και inspirational speaker, μιλάει στο HR Professional για τα στοιχεία αυτά που ξεχωρίζουν τους πρωταθλητές, για τη σημασία του motivation άλλα και της αυτοπειθαρχίας, της επιτυχίας και της αποτυχίας, και εξηγεί γιατί ο στόχος πρέπει να είναι πάντα να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

HR Professional: Η ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό αλλά κυρίως με τον πρωταθλητισμό ήταν μία συνειδητή απόφαση; Τι σας οδήγησε εκεί και ποια ήταν τα κίνητρά σας;

Νίκος Κακλαμανάκης: Ναι, η απόφαση να ασχοληθώ με τον πρωταθλητισμό ήταν απόλυτα συνειδητή, αφού είναι μέσα στη φιλοσοφία της ζωής μου να μην κάνω τίποτα λιγότερο από το καλύτερο που μπορώ. Τι με οδήγησε εκεί; Ουσιαστικά με ρωτάτε το “γιατί το έκανα”… Το πρώτο μεγάλο “γιατί” για εμένα ήταν ότι ήθελα να ζήσω τη ζωή μου στη θάλασσα. Και κατά συνέπεια όσο καλύτερος ήμουν τόσο πιο κοντά, τόσο πιο μέσα στη θάλασσα θα ήμουν. Ένα ακόμα “γιατί”, ένα ακόμη κίνητρο δηλαδή, ήταν και τα χαμόγελα που έβλεπα στα πρόσωπα των δικών μου ανθρώπων μετά από κάθε νίκη, και αργότερα στα πρόσωπα όλων των Ελλήνων. Kαι το τρίτο ήταν η πεποίθησή μου ότι αν δεν προσπαθήσεις με όλο σου το είναι -ψυχή, σώμα και πνεύμα- δεν θα μάθεις ποτέ ως πού μπορείς να φτάσεις.

HR P.: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που κάνουν κάποιον “πρωταθλητή”, με την ευρεία έννοια αυτού που ξεχωρίζει; Ποια είναι τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους; Πιστεύετε ότι είναι θέμα προσωπικότητας, ικανοτήτων, σκληρής δουλειάς, συνδυασμός όλων αυτών;

Ν. Κ.: Είναι συνδυασμός όλων αυτών. Αν με ρωτάτε τι διαφορετικό είχα εγώ από κάποιον άλλο αθλητή, θα σας έλεγα ότι ήταν ο τρόπος με τον οποίο τόλμησα να διεκδικήσω το όνειρό μου. Και αυτό είναι και ένα από τα κεντρικά σημεία των ομιλιών μου: με ποιον τρόπο μπορεί να διαφοροποιηθεί κανείς. Σε επίπεδο σωματικών και φυσικών προδιαγραφών θα έλεγα ότι ανήκω στο μέσο όρο. Δεν έχω κάτι ξεχωριστό. Η διαφορά έγκειται στην απόφαση που πήρα κάποια στιγμή στη ζωή μου: ότι δεν υπάρχουν όρια, ότι δεν θα πω ποτέ “μέχρι εδώ μπορώ” και δεν θα πω ποτέ “εγκαταλείπω”. Πάντα θα μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο. Και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά τελικά.

Νομίζω ότι απλώς η ικανότητα μπορεί να σε πάει ως ένα σημείο, ίσως να σε φτάσει και μέχρι την κορυφή. Αυτό όμως που σίγουρα θα σε πάει στην κορυφή, και το πιο σημαντικό, θα σε κρατήσει στην κορυφή, είναι η θέληση σου να ξεπερνάς την ικανότητά σου. Αυτό πιστεύω είναι το σημείο κλειδί.

HR P.: Η αποτυχία και η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Πώς διαχειρίζεται κανείς τον φόβο της ήττας και της αποτυχίας αλλά και την ίδια την αποτυχία;

Ν. Κ.: Αυτό είναι ένα βασικό θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο που έχω στα σκαριά και δεν θέλω να το προδώσω ακόμα. Αυτό που θα σας πω εδώ, είναι ότι όλα είναι θέμα διαχείρισης και ποια στάση επιλέγεις να κρατήσεις. Θεωρώ την αποτυχία εξίσου σημαντική με την επιτυχία, αν όχι και περισσότερο. Όπως έχω πει και σε παλαιότερη συνέντευξή μου “Ο φόβος της ήττας διώχνει τη σκουριά από τη βεβαιότητα της νίκης”. Ουσιαστικά, ο φόβος της ήττας είναι παραγωγικός αν αξιοποιηθεί για να σε επανενεργοποιήσει, να σε επαναδραστηριοποιήσει.

Αν κάποιος επαναπαυθεί στην επιτυχία του και δεν κάνει κάτι, ακινητοποιείται. Το θέμα πάντα είναι τι θα κάνεις μετά, είτε κερδίσεις, είτε χάσεις. Αν έχεις στα γονίδιά σου έναν υπερπρωταθλητή που σου λέει ακόμα και στις νίκες ότι δεν είναι ικανοποιημένος, τότε ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να σε ωθήσει να συνεχίσεις να προσπαθείς. Από την άλλη, μία ήττα μπορεί να λειτουργήσει ως το “καμπανάκι” που θα σε επαναφέρει στη δράση. Είτε με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο, η αποτυχία είναι ευπρόσδεκτη. Είναι απαραίτητη.

Εγώ πάντα σαν άνθρωπος ήμουν ανικανοποίητος, ήθελα να βελτιώνομαι συνέχεια. Αυτό το στοιχείο αν συνδυαστεί και με μία ήττα κάποια στιγμή, μπορεί να σε απογειώσει.

HR P.: Ποια είναι τα διδάγματα που σας έδωσε ο αθλητισμός και θεωρείτε ότι έχουν εφαρμογή στον επαγγελματικό, επιχειρηματικό στίβο;

Ν. Κ.: Θα σας αναφέρω κάποια από τα μαθήματα που μου έδωσε το πέρασμα μου από τον αθλητισμό και τη θάλασσα και έχουν πολύ μεγάλη εφαρμογή στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό στίβο.

Ο αθλητισμός με έμαθε την πειθαρχία, και πιο συγκεκριμένα την αυτοπειθαρχία. Το να διαλέγεις την αυτοπειθαρχία από την παρόρμηση είναι από μόνο του μία στάση ζωής. Αυτό σε οδηγεί σε μικρές καθημερινές νίκες, μέσα από τις οποίες έρχονται και οι μεγάλες. Μικρή καθημερινή νίκη είναι το να διαλέξει ένα παιδί τη μελέτη ή την εκγύμναση έναντι μίας εύκολης, επαναλαμβανόμενης εξόδου. Και αυτός είναι τελικά ο τρόπος να οδηγηθεί σε μία μεγαλύτερη νίκη, να καλλιεργηθεί πνευματικά, νοητικά, σωματικά. Το ίδιο και για την υγεία. Αν διαλέξουμε ένα καλύτερο γεύμα και όχι ένα burger είναι μία μικρή νίκη, η οποία οδηγεί σε καλύτερη υγεία, μία μεγάλη νίκη δηλαδή. Το ίδιο συμβαίνει και στον επαγγελματικό στίβο, παντού. Ένας άνθρωπος που θέλει να επιτύχει το όνειρό του, δεν μπορεί να ξεκινά να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου με τέσσερα-πέντε μεγάλα βήματα. Θέλει πολλά, μικρά βήματα κάθε μέρα.

Ένα ακόμα βασικό δίδαγμα που προσφέρει ο αθλητισμός είναι η ταπεινότητα και η σωστή εναλλαγή αυτής της ταπεινότητας με την αυτοπεποίθηση στις κρίσιμες στιγμές. Η ταπεινότητα, η αυτογνωσία, η καθημερινή δουλειά είναι εκ των ουκ άνευ, αλλά θα πρέπει να ακολουθούνται από αυτοπεποίθηση -να μην τρέμουν τα πόδια σου πριν από την κρίσιμη στιγμή-, αλλιώς δεν μπορείς να επιτύχεις τίποτα. Την επόμενη μέρα όμως πρέπει να επανέλθεις στην ταπεινότητα. Αν μείνεις στην αυτοπεποίθηση δεν προχωράς παρακάτω. Αυτό με έχει διδάξει ο αθλητισμός: υπεροχή της πειθαρχίας έναντι της παρόρμησης, μικρές καθημερινές νίκες, σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ταπεινότητα και την αυτοπεποίθηση.

Η θάλασσα με έμαθε να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο. Στη θάλασσα όπως ακριβώς και στη ζωή άλλα προγραμματίζεις, και άλλα σου έρχονται. Οι συνθήκες αλλάζουν. Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Με έμαθε επίσης να είμαι ταπεινός, γιατί εκεί έξω είμαι πάντα μόνος μου και μικρός. Και με έμαθε να ακούω, να προσαρμόζομαι και να προλαμβάνω καταστάσεις. Listen, adapt και pre-act. Ασχολούμαι ιδιαίτερα με αυτό στις ομιλίες μου. Τι σημαίνει ακούω, τι προσαρμόζομαι και τι προλαμβάνω – Preaction vs Reaction.

Motivational speech
Με τίτλους όπως “Η νίκη είναι επιλογή” και “Sailing through storms” οι motivational ομιλίες του Νίκου Κακλαμανάκη περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, θεματικές ενότητες όπως:

  • Πειθαρχία Vs Παρόρμηση (μικρές καθημερινές νίκες οδηγούν σε μεγαλύτερες)
  • Αντλώντας την ευκαιρία μέσα από το πρόβλημα
  • Προ-πόνηση, Μετα-μόρφωση, Επι-τυχία (η επιτυχία είναι το σημείο στο οποίο συναντάται η προετοιμασία με την ευκαιρία)
  • Διαχείριση ήττας, επιτυχίας, αδικίας, φόβων, ψυχικού και σωματικού πόνου, ψυχικής πίεσης
  • Listen/Adapt/Preact και πώς επιβιώνω σε «συνθήκες «χαμηλής ορατότητας και θύελλας»
  • Why is always bigger than what and how
  • Ενεργειακό κομμάτι/ σκοπός τη ζωής

Leadership workshop
Δύναμη εκ των έσω (άτομο, ομάδα)
To συγκεκριμένο workshop βασίζεται στην αξία της αποτελεσματικής ανατροφοδότησης και περιλαμβάνει δώδεκα θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:

  1. Πριν ηγηθείς άλλων, γίνε ηγέτης-κυρίαρχος του εαυτού σου
  2. Η αποδοχή ευθύνης οδηγεί σε ώριμη στάση και πιθανή επιτυχία
  3. Στο coaching: γιατί το EQ είναι σημαντικότερο από το IQ
  4. Τρόποι και αξιακές προϋποθέσεις τους υγιούς feedback.
  5. Μπορούμε από ένα αρνητικό συναίσθημα να οδηγηθούμε σε θετική συμπεριφορά;

Περισσότερες πληροφορίες
www.mygoldenview.com
[email protected]