Πολλοί αναφέρουν ότι δεν είναι καθόλου φρόνιμο να αλλάξεις μία επιτυχημένη συνταγή. Ειδικότερα, εάν αυτή έχει λάβει διακρίσεις και σημαντικά βραβεία βάσει μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων. Ο Α. Ferran όχι μόνο αποφάσισε να εξελίξει τις συνταγές του αλλά και στη συνέχεια να κλείσει τις πόρτες στο κοινό ενός από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Ο λόγος για τον βραβευμένο σεφ και έναν από τους διανοούμενους της μοριακής γαστρονομίας, Adrià Ferran, o οποίος κατάφερε να εκπλήξει τον κόσμο όχι μόνο μέσα από τις δημιουργίες του αλλά και από τις αποφάσεις του αναφορικά με το πολυβραβευμένο εστιατόριο El Bulli.

Ο ίδιος άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά της ισπανικής κουζίνας στα 18 του έτη, δίπλα στον σεφ του ξενοδοχείου όπου είχε προσληφθεί για να πλένει πιάτα. Τρία χρόνια αργότερα (1984), ο ίδιος άρχισε να δουλεύει ως μάγειρας στην κουζίνα του El Bulli και μέσα σε μόλις δεκαοχτώ μήνες έγινε ο επικεφαλής σεφ. Το μέλλον τόσο του ίδιου όσο και του εστιατορίου θα άλλαζε. Υψηλές θέσεις σε λίστες με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο, τρία αστέρια Michelin και διακρίσεις του «αλχημιστή» όπως τον αναφέρουν πολλοί, Α. Ferran. Χαρακτηριστικό υπήρξε ότι μόλις 8.000 χιλιάδες άτομα ήταν μόνο οι τυχεροί κάθε χρόνο, μεταξύ περίπου 2 εκατ. αιτήσεων, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μενού του El Bulli στην Καταλονία. Στην καρδιά της επιτυχίας βρισκόταν βέβαια ο αποδομητικός τρόπος μαγειρικής του σεφ -όπως τον ονόμαζε ο ίδιος- σύμφωνα με τον οποίο χρησιμοποιώντας ως βάση ένα γνωστό πιάτο μετασχηματίζεις είτε όλα τα συστατικά του, είτε μέρος αυτού. Έτσι σου προσφέρεται η δυνατότητα να τροποποιήσεις την υφή, τη μορφή ή τη θερμοκρασία του πιάτου, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η ουσία του αλλά να αλλάξει ριζικά η εμφάνισή του.

Απρόσμενη ωστόσο υπήρξε η απόφαση του ίδιου να κλείσει οριστικά το El Bulli τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούλιο του 2011. Βέβαια όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο σεφ, το εστιατόριο δεν έκλεισε, απλά έπαψε να σερβίρει, αφού ο ίδιος αφιερώθηκε για τη συνέχεια στη δημιουργία της Bullipedia, στην οποία ο καθένας θα μπορούσε να ανακαλύψει και να μάθει τα μυστικά και την εξέλιξη της κουζίνας στο πέρασμα του χρόνου.

Ποια χαρακτηριστικά αυτής της τολμηρής προσωπικότητας θα ήταν εκείνα που θα έκαναν τη διαφορά σε ένα τμήμα HR; Μέχρι σήμερα ο σεφ επέλεγε όχι απλά να μαγειρεύει επιτυχημένα, αλλά να πρωτοπορεί και αυτό είναι κάτι που θα έφερνε και στην κουλτούρα μιας εταιρείας. Μαζί βέβαια με τη δημιουργικότητα που τον χαρακτηρίζει, θα προσπαθούσε να προάγει την καινοτομία, η οποία αναμφισβήτητα θα περνούσε μέσα από τη συνεχή εξέλιξη των ανθρώπων, τη χρήση των όποιων τεχνολογικών επιτευγμάτων στο εργασιακό περιβάλλον και τον πειραματισμό. Σε επίπεδο ομάδας θα προσπαθούσε να ανακαλύψει και να επενδύσει στους αυριανούς ηγέτες αφού ένας από τους λόγους που και ο ίδιος επέλεξε να κλείσει το El Bulli ήταν ότι δεν ενδιαφερόταν πλέον να δημιουργεί πιάτα, αλλά να «δημιουργεί» τους δημιουργούς των πιάτων.