Οι προκλήσεις για τον σύγχρονο ρολό του HR και η ανάγκη δημιουργίας «Agile» κουλτούρας στους οργανισμούς παρουσιάστηκαν στο HR forum, που πραγματοποιήθηκε για 15η χρονιά, και στο οποίο παρευρέθηκαν πάνω από 250 στελέχη της διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού.

O Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) διοργάνωσε για 15η χρονιά το ετήσιο Συνέδριο HR Forum 2018, στο οποίο περισσότερα από 250 στελέχη Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για φλέγοντα ζητήματα και παγκόσμιες τάσεις του κλάδου από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Το κεντρικό θέμα του φετινού Συνεδρίου ήταν το «Partnering for the Future» και γύρω από αυτό κινήθηκε το σύνολο των ομιλιών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Λώλου στην Παιανία. Την έναρξή του κήρυξε ο Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ, Σωτήρης Σταματίου, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, προλόγισε τους ομιλητές και κατόπιν παρέδωσε τη σκυτάλη στην Μαρία-Όλγα Καλογεροπούλου, Αντιπρόεδρο του ΣΔΑΔΕ, ως συντονίστρια της εκδήλωσης.

Το HR Forum τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (EAPM), Lucas Van Wees ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και έκανε μία σύντομη αναδρομή στον ρόλο του HR στην Ευρώπη.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ HR
Ο Χρήστος Ιωάννου, Director, Employ-ment & Labour Market, ΣΕΒ, μίλησε για τον ρόλο της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων κατά την παραγωγική μεταρρύθμιση της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις απαιτούμενες πολιτικές μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να γίνουν για να καταστήσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία ικανές να ανταποκριθούν στην 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά και στον ρόλο και τις προκλήσεις των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού σε αυτή την εξέλιξη.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Ρουσσελιωτάκης, Analyst, Journalist & Managing Director, Social Handlers, μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη διοίκηση των εξόδων και παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που διεξήγαγε η Edenred το προηγούμενο διάστημα.

Με τη σειρά της, η Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Human Resources Officer του OTE Group αναφέρθηκε στο ψηφιακό μέλλον των επιχειρήσεων και τον ρόλο των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η Ε. Παπαδοπούλου παρουσίασε παραδείγματα εφαρμογής σύγχρονων και προηγμένων έργων τεχνολογίας της εταιρείας της και επισήμανε τους κύριους πυλώνες μετασχηματισμού της κουλτούρας στην εποχή του digitization.

Ο keynote speaker του συνεδρίου, Dr. Freek Vermeulen, Professor of Strategy & Entrepreneurship, London Business School επικεντρώθηκε στο πώς μπορεί να γίνει ο ρόλος του HR πραγματικά και ουσιαστικά στρατηγικός. Μέσα από απτά παραδείγματα, ερευνητικά συμπεράσματα και best practices πρότεινε στους παρευρισκόμενους μία λίστα με 7 συγκεκριμένες πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ HR ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας που έτρεξε το προηγούμενο διάστημα με θέμα «Career Paths of HR Professionals». Η έρευνα διεξήχθη από τον ΣΔΑΔΕ σε συνεργασία με το CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) και αποτελεί τμήμα Πανευρωπαϊκής Έρευνας που θα τρέξει το επόμενο διάστημα υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διοίκησης Προσωπικού (EAPM).

Η Ελλάδα επιλέχθηκε ως η πρώτη χώρα που θα συμμετείχε σε αυτή την έρευνα και τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον Wilson Wong, Head of Insight and Futures του CIPD. Η συμμετοχή στην έρευνα ήταν μεγάλη ενώ τα αποτελέσματα ήταν αρκετά αισιόδοξα τόσο ως προς το πώς αντιλαμβάνονται τα σύγχρονα στελέχη Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού τις ευκαιρίες ανέλιξης που τους προσφέρονται σήμερα, όσο και ως προς τις προοπτικές καριέρας που τους ανοίγονται. Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων απάντησε πως πρόκειται για ένα επάγγελμα που έχει νόημα, ουσία και είναι σημαντικό για εκείνους, ενώ οι μισοί συμμετέχοντες απάντησαν πως οι αποδοχές τους θεωρούνται ικανοποιητικές. Ως προς την εξέλιξή τους, 7 στους 10 δήλωσαν πως είναι ευχαριστημένοι με την πρόοδο της καριέρας τους, ενώ μόλις το 18% δεν δήλωσε ικανοποιημένο. Τα κυριότερα εμπόδια για την επαγγελματική προαγωγή τους, σύμφωνα με την έρευνα, είναι α. η έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης στην ελληνική αγορά εργασίας, β. οι τακτικές των επιχειρήσεων (Organizational politics) και γ. η έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης στον υφιστάμενο εργοδότη τους.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «AGILE» ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν την Vanessa Zdanowski, Senior Client Partner της Korn Ferry, η ομιλία της οποίας είχε ως θέμα το «The new playbook for HR: Going Agile». Η ίδια υπογράμμισε τους λόγους που είναι αναγκαίο ο σύγχρονος εργαζόμενος να είναι agile και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τάση για μετακίνηση από τις κάθετες και παραδοσιακές δομές των οργανισμών με τα πολλά ιεραρχικά επίπεδα σε ένα νέο μοντέλο λογικής ανοιχτών διαδραστικών δικτύων. Ολοκλήρωσε την παρέμβασή της προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις για τη δημιουργία και ενίσχυση κουλτούρας agility στους οργανισμούς.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ HR ΜΕ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πάνελ από διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων που ανέπτυξαν τις απόψεις τους πάνω στο φλέγον ζήτημα της συνεργασίας και του Partnering του HR με τις λοιπές διευθύνσεις. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν δύο HR στελέχη, η Κάτια Λαμπροπούλου, Legal Counsel & HR Director Greece, Cyprus & Malta, DHL Express Hellas και η Ματίνα Χατζηπαύλου, HR Director, Microsoft Greece, Cyprus & Malta καθώς επίσης και ο νυν Πρόεδρος της ΕΑΣΕ Βασίλης Ραμπάτ, Chairman of B.o.D. & Managing Director της Xerox Hellas S.A. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αλέξανδρος Παπαλεξανδρής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα Διοίκησης.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων για το 2ο HR Student Awards. Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «οι Οι Συνέργειες του HR με τις λοιπές λειτουργίες της επιχείρησης για την επίτευξη των εταιρικών στόχων». Και τα τρία βραβεία απέσπασαν για άλλη μια χρονιά φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ με το 1ο βραβείο να απονέμεται στην Κατερίνα Μαντικού, το 2ο βραβείο στον Αμίν-Παναγιώτη Αλ Μπιτάρ και το 3ο βραβείο στην Ιωάννα Ζιάμπα.

    INFO
    Ο ΣΔΑΔΕ έχει πάντα στο επίκεντρο τον «Άνθρωπο», αποσκοπώντας στη συνεχή ανταλλαγή απόψεων, την ανάπτυξη των επαφών και των δεξιοτήτων των μελών, τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αποδοχής από τον κλάδο και την πληροφόρηση για όλες τις εξελίξεις σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού.