Από αρκετούς θεωρείται ως ο εμπνευστής των σύγχρονων οικολογικών κινημάτων, ενώ οι ιδέες του επηρέασαν τον Μαχάτμα Γκάντι, τα γραπτά του Τολστόι, του Προυστ και πολλών άλλων. Ο λόγος για τον Henry David Thoreau.

Ο Henry David Thoreau ήταν Αμερικανός φιλόσοφος, φυσιοδίφης, συγγραφέας και ποιητής. Ήταν το 3ο παιδί ενός μικροεπιχειρηματία, ενώ αφού αποφοίτησε από την Ακαδημία Kονκόρντ, σπούδασε στο Harvard Φυσική ιστορία, Φιλοσοφία και Μαθηματικά.

Ο ίδιος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τα δύο του μεγάλα έργα. Το βιβλίο «Πολιτική Ανυπακοή» (1849) όπου συνοπτικά καταλήγει πως «αν ο νόμος σου επιβάλλει να γίνεις όργανο αδικίας, αγνόησέ το και θέσε σκοπό της ζωής σου να γίνεις τροχοπέδη αυτής της μηχανής», και από το βιβλίο Walden (1854) το οποίο είναι το αποτέλεσμα της απόφασής του να εγκαταλείψει για 2 χρόνια τον πολιτισμένο κόσμο και να ζήσει μέσα στο δάσος κοντά στις όχθες της λίμνης Walden. Μέσα από τις σελίδες του, ο ίδιος προσπαθεί να επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τη φύση, ενώ επιβεβαιώνει μέσα από την πράξη ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει με τα μέσα που ο ίδιος διαθέτει, μακριά από τη βιομηχανική κοινωνία.

Σε ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, ο ίδιος θα ήταν πολέμιος των πολύπλοκων δομών και διαδικασιών, αφού συχνά ανέφερε ότι πρέπει να μην αναλωνόμαστε σε λεπτομέρειες αλλά να απλοποιούμε τη ζωή μας. Παράλληλα, θα τον ενδιέφερε το θέμα της αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού εστιάζοντας όχι μόνο σε αυτό που παίρνουμε όταν πετυχαίνουμε έναν στόχο, αλλά σε αυτό που γινόμαστε όταν τον πετυχαίνουμε. Σε επίπεδο ομάδων, ο Thoreau θα έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην ευθυγράμμιση των μελών που τη συνθέτουν καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «αυτός που ταξιδεύει μόνος του μπορεί να ξεκινήσει σήμερα. Αλλά αυτός που ταξιδεύει με κάποιον άλλον πρέπει να περιμένει μέχρι να ετοιμαστεί και ο άλλος και για αυτό μπορεί να πάρει χρόνο πριν να φύγουν».

Στο ίδιο πλαίσιο θα φρόντιζε να εντοπίζει τις αδυναμίες/ελλείψεις των μελών, σχεδιάζοντας τον τρόπο όπου μέσα από την εκπαίδευση θα μπορούσε να τις εξαλείψει. Τέλος, το εργασιακό περιβάλλον και ο χώρος εργασίας θα βρίσκονταν στην ατζέντα του αφού συνήθιζε να αναφέρει στη διάρκεια της ζωής του: «Σε τι χρειάζεσαι ένα σπίτι αν δεν έχεις έναν υποφερτό πλανήτη να το βάλεις επάνω;».