HR PROFESSIONAL - Επανεξέταση του ελληνικού εργασιακού καθεστώτος

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

People Management

Επανεξέταση του ελληνικού εργασιακού καθεστώτος

7 Απριλίου 2016 | 11:33 Γράφει το HR Pro  Online Team Topics: News,Εργασιακά νέα

Την Τετάρτη 6 Απριλίου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επανεξέταση του εργασιακού καθεστώτος στην Ελλάδα, το έργο της οποίας είναι να καταλήξει σε προτάσεις αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα στην ανταπεργία (lock out) κ.λπ.

Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από εννέα μέλη εκ των οποίων, τα τέσσερα ορίζονται από την ελληνική πλευρά και τα άλλα τέσσερα από τους δανειστές, ενώ ο πρόεδρος προτάθηκε από τους θεσμούς και έγινε αποδεκτός από την Αθήνα. Πρόκειται για τον Ολλανδό καθηγητή Οικονομικής της Εργασίας Γιαν βαν Αουερς, ο οποίος κρίθηκε «μετριοπαθής» στις προσεγγίσεις του αναφορικά με την αγορά εργασίας. Το μνημόνιο προβλέπει ότι η Επιτροπή θα κληθεί να επανεξετάσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει με γνώμονα ότι οι αλλαγές δεν θα επιφέρουν την επιστροφή σε «παλαιότερα πλαίσια πολιτικής».

Πέραν του προέδρου, στην Επιτροπή η Ελλάδα πρότεινε τη συμμετοχή των καθηγητών Γκέρχαρντ Μπος και Βόλφγκανγκ Βέρνερ Ντόμπλερ. Ο πρώτος είναι Γερμανός κοινωνιολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Duisburg - Hessen και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Εργασία και την Εξειδίκευση. Ο δεύτερος είναι ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκού Εργατικού Δικαίου και Οικονομικού Δικαίου, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος του κινεζικού υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας. Από την πλευρά των δανειστών προτάθηκε ο Χουάν Φρανσίσκο Σεράνο, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και ο Πέδρο Μάρτινς, Πορτογάλος καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

HR Professional (T. 130)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Special Report

Executive Search: To Scouting του επιχειρησιακού κόσμου

Οι υπηρεσίες Executive Search αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας, που χαρακτηρίζει την σύγχρονη επιχειρησιακή πραγματικότητα. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην αξιοποίησή τους; Πώς γίνεται η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη και ποιες είναι οι τάσεις που επικρατούν;

Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα
  • Best Practices
  • HR Events
  • Coaching
  • Leadership
  • HR Survey
  • Employer Branding
  • HR Technology
  • Facility Management

Facility Management

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778