Η διαρροή του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας συνεχίζεται αλλά και παγιώνεται, τροφοδοτούμενη από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την αντίληψη για αναξιοκρατία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain) της ICAP People Solutions.

Αν και η φετινή έρευνα, 4η στη σειρά, επιβεβαιώνει την εικόνα που κατέδειξαν οι προηγούμενες ενώ εντοπίζει και κάποιες ποιοτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, παρόλο που το δείγμα είναι κατά τα 3/4 διαφορετικό από αυτό της περσινής έρευνας, ως κοινά χαρακτηριστικά παραμένουν ότι, το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό (πτυχιούχοι κατά 92%), ότι εργάζονται κατά πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι μοιράζονται κυρίως μεταξύ οικονομικών σπουδών και STEM, και ότι κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό αφού είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα, οι κυριότεροι κλάδοι όπου απασχολούνται είναι η πληροφορική, ο κατασκευαστικός/ενεργειακός και ο τραπεζοασφαλιστικός, ενώ ακολουθούν η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας. Ως πρώτη αιτία αναχώρησης από τη χώρα μας, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά (44%), με δεύτερη αιτία την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στην Ελλάδα (36%), ενώ ακολουθούν οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού (29%), οι καλύτερες εργασιακές συνθήκες εκεί (27%) και οι ψηλότερες αποδοχές (25%).

Αναφορικά με τις προϋποθέσεις επιστροφής αναφέρονται η εύρεση εργασίας με αντίστοιχες αποδοχές (50%), το κλίμα και ο τρόπος ζωής (38%), η βελτίωση της οικονομίας γενικά (34%) και η αναγνώριση της εργασιακής εμπειρίας του εξωτερικού (29%). Εντούτοις, ένα μικρό ποσοστό που έχει επιστρέψει, δηλώνει ότι οι βασικοί λόγοι επιστροφής ήταν οι οικογενειακές υποχρεώσεις σε σχέση με γονείς ή παιδιά.