Η digital οικονομία αποτελεί σήμερα μία πραγματικότητα, αφού οι ραγδαίες εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες και η ταχύτατη διάδοση αυτών μετασχηματίζουν ριζικά τον τρόπο που επιχειρούμε, ζούμε και εργαζόμαστε. Μέσα στο πλαίσιο του digitization των σύγχρονων επιχειρήσεων, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και καλείται να ηγηθεί των απαιτούμενων αλλαγών αλλά και να αλλάξει η ίδια προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Ποιες είναι όμως αυτές οι νέες απαιτήσεις, ποιες είναι οι κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις και πώς αυτές επιδρούν στο HR και στις εταιρείες; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει το συνέδριο «Digi HR», που διοργανώνει το περιοδικό HR Professional και η BOUSSIAS την 1η Νοεμβρίου 2016.

Διανύουμε την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αλλάξει δραστικά τις ζωές μας, την κοινωνία, το επιχειρείν και φυσικά την εργασιακή εμπειρία. Αυτές οι αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν όλους τους οργανισμούς, συνδυάζονται με την ανάδυση ενός καινούργιου εργατικού δυναμικού, το οποίο είναι ιδιαίτερα diverse (σε φύλο, ηλικία, κουλτούρα, εθνικότητα), ιδιαίτερα απαιτητικό και mobile.

Το αποτέλεσμα; O τρόπος που διοικούμε, ηγούμαστε και οργανωνόμαστε βιώνει μία δραματική αλλαγή. Το οικοσύστημα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο και πολύ περισσότερο δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αμέτοχο. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Αναδύεται συνεχώς ένας τεράστιος αριθμός νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, εργαλείων και συστημάτων για το HR. Η βιομηχανία του HR technology έλαβε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε επενδύσεις κεφαλαίου το 2015 -σύμφωνα με την έρευνα CB Insights-, τροφοδοτώντας ένα αυξανόμενο οικοσύστημα νέων εργαλείων για το recruitment, τη διαχείριση της απόδοσης, την εκπαίδευση, το wellness, το employee enga-gement κ.ά.

Σε έρευνα της PwC για το μέλλον της εργασίας, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (53%) δήλωσε ότι ο βασικότερος παράγοντας που θα μετασχηματίσει τον τρόπο που εργαζόμαστε τα επόμενα 5-10 χρόνια θα είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ το 64% των εργαζομένων πιστεύει ότι η τεχνολογία θα βελτιώσει τις εργασιακές προοπτικές τους. Και τέλος, πολλαπλές έρευνες συγκλίνουν σε ένα βασικό συμπέρασμα που δείχνει ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογία για το HR θα κινηθούν αυξητικά το επόμενο διάστημα, παρά τις μειώσεις των δαπανών σε άλλες περιοχές του HR.

Το περιεχόμενο του συνεδρίου
Στόχος του Digi HR είναι να αποτελέσει ένα πανόραμα των καινοτομιών και ωφελειών της νέας ψηφιακής εποχής για τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού των ελληνικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα την αφετηρία του διαλόγου για το μετασχηματισμό της λειτουργίας και του ρόλου του HR και των στελεχών του.

Το συνέδριο θα εστιάσει στις τάσεις, τις τεχνολογίες, τις στρατηγικές και τις βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνουν το σύγχρονο HR και συμβάλλουν στην επιτυχή εκπλήρωση του απαιτητικού του ρόλου στις επιχειρήσεις. Μέσα από παρουσιάσεις διεθνών και ελλήνων experts και practitioners, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να γνωρίσουν τις δυνατότητες και τους τρόπους αξιοποίησης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και των αντίστοιχων πρακτικών και λύσεων σε μία σειρά από θέματα όπως:

  • Ποια η σημασία αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίηση των Data & HR analytics
  • Πώς διαμορφώνονται σήμερα τα HR Management Systems και ποια είναι τα οφέλη που προσδίδουν στο HR και τις εταιρείες
  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Cloud Computing και των Software-as-a-Service μοντέλων στις HR τεχνολογίες που τα καθιστούν ολοένα και περισσότερο δημοφιλή;
  • Mobility: Η μετασχηματιστική και διασπαστική επίδραση του mobility στο σύγχρονο workplace και στους τρόπους εργασίας
  • Ο ρόλος των digital & social καναλιών στην προσέλκυση ταλέντων
  • Η σημασία της τεχνολογικής ευθυγράμμισης στη διακράτηση και την ανάπτυξη των ταλέντων.
  • Ο νέος ρόλος της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στην ψηφιακή οικονομία.

Οι διεθνείς ομιλητές του συνεδρίου

Ade McCormack, Near Futurist, Digital Strategist & συγγραφέας

Ο Ade McCormack είναι πρώην technologist, ο οποίος σήμερα εστιάζει στο να βοηθήσει οργανισμούς αλλά και μεμονωμένα στελέχη να «θριαμβεύσουν» στη μετά-βιομηχανική εποχή. Είναι ένας περιζήτητος, διεθνής ομιλητής, με παρουσιάσεις σε συνέδρια και άλλες διοργανώσεις σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι απόψεις του Ade γύρω από τη σύγκλιση της τεχνολογίας και της ανθρωπότητας διαμορφώνουν ένα πρωτοποριακό πλαίσιο για την κατανόηση του πώς πλέον αλλάζει ο κόσμος αλλά και των τρόπων με τον οποίο αυτές οι αλλαγές μπορούν να αξιοποιηθούν και να κεφαλαιοποιηθούν. Εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα σχετικά με την ψηφιακή οικονομία, κυρίως γύρω από το πώς ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί καθώς και οι επιχειρηματικοί ηγέτες μπορούν να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να αξιοποιήσουν τις νέες ψηφιακές τάσεις. Είναι επίσης πρώην αρθρογράφος γνώμης στους Financial Times, ενώ έχει κάνει διαλέξεις στο MIT Sloan School of Management πάνω σε θέματα digital leadership. Εξακολουθεί να αρθρογραφεί στο CIO magazine, ενώ συμμετέχει και στην κριτική επιτροπή για το CIO 100. Έχει γράψει πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του «Beyond Nine to Five – Your career guide for the digital age» καθώς και ένα βιβλίο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «The e-Skills Manifesto – A Call to Arms», το οποίο περιλαμβάνει απόψεις και γνώσεις πρώην κυβερνητικών στελεχών, industry leaders, ακαδημαϊκών και thought leaders.

Στην παρουσίασή του στο συνέδριο ο A. McCormack θα αναλύσει τα χαρακτηριστικά του νέου digital workforce, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι διευθύνσεις και τα στελέχη του HR μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες, ώστε αφενός να μην χάσουν το τρένο της εξέλιξης, αφετέρου να θριαμβεύσουν στην ψηφιακή εποχή!

Pete Jenkins, Founder GAMIFICATION+, Chairs GamFed & Entrepreneur in Residence at University of Brighton

O Pete Jenkins είναι διεθνής ομιλητής, σύμβουλος και εκπαιδευτής σε θέματα Gamification. Ο Pete βρέθηκε στην πρώτη θέση στη λίστα «Gamification Gurus Power 100», τον Φεβρουάριο του 2016. Ίδρυσε τη δική του εταιρεία, την Gamification+ LTD το 2000, και από τότε έχει συνεργαστεί τόσο ως σύμβουλος όσο και ως εκπαιδευτής σε θέματα αξιοποίησης του gamification, με βρετανικές και διεθνείς εταιρείες κάθε μεγέθους. Είναι Πρόεδρος του GamFed (της διεθνούς ένωσης gamification – International Gamification Confederation), το οποίο συμβάλλει στη διάδοση της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών του gamification με στόχο να ωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότερες εταιρείες και άνθρωποι. Είναι επίσης Entrepreneur in Residence στο University of Brighton τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ συνεργάζεται και ως ερευνητής σε θέματα gamification για τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο CROME (Centre for Research on Management and Employment) του πανεπιστημίου και διδάσκει gamification και entrepreneurship, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Τα παιχνίδια και το gamification αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο hot θέματα στο επιχειρείν. Ο P. Jenkins πιστεύει ότι το gamification ταιριάζει στο HR όσο το τζατζίκι στο σουβλάκι. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του θα εξηγήσει τι είναι το gamification και πώς διαφέρει από τα παιχνίδια, την ψυχολογία που καθιστά το gamification τόσο ισχυρό εργαλείο, καθώς και ποιοι μηχανισμοί λειτουργούν σε ποιες περιπτώσεις. Ο ειδικός σε θέματα gamification, P. Jenkins, θα εξετάσει μία σειρά case studies όπου το gamification αξιοποιήθηκε με επιτυχία στο HR.

Στη διάρκεια της ομιλίας του θα ανακαλύψουμε σε ποια κίνητρα απευθύνονται τα παιχνίδια, θα μάθουμε τις βασικές διαδικασίες και μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται στο gamification και θα διαπιστώσουμε την αποδεδειγμένη αξία του gamification στο HR. Ακόμα, ο Pete θα αναλύσει ποια είναι τα σωστά στοιχεία που πρέπει να αξιοποιούνται και ποια όχι και θα εξηγήσει γιατί στο μέλλον η ενσωμάτωση του gamification στις βασικές επιχειρηματικές διαδικασίες θα αποτελεί βασική αποστολή των εταιρειών.

Margaret Buj, Head of Digital Recruitment, ConnectDG & Interview Coach

Η Margaret Buj είναι επικεφαλής Digital Recruitment στην ConnectDG και Career & Interview Coach στο Interview-Coach.co.uk. Διαθέτει δωδεκαετή εμπειρία στο recruitment σε διεθνείς -ευρωπαϊκές και αμερικανικές- εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Microsoft, Vmware και Expedia, καθώς και για την ταχέως αναπτυσσόμενο τεχνολογικό start-up Yieldify.

Σε επίπεδο coaching, η M. Buj διδάσκει σε επαγγελματίες πώς να κατακτήσουν τους στόχους τους και να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους.

Στα 10 χρόνια που λειτουργεί το coaching γραφείο της έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κερδίσουν τις θέσεις και τις προαγωγές που διεκδικούσαν.

Στην παρουσίασή της στο συνέδριο, η M. Buj θα αναλύσει τα στοιχεία αυτά που συνιστούν μία digital recruiting στρατηγική αποτελεσματική.

Τα θέματα στα οποία θα αναφερθεί στη 40λεπτη, διαδραστική ομιλία της περιλαμβάνουν τον καθορισμό της πρότασης μίας εταιρείας για την προσέλκυση των καλύτερων υποψηφίων, τη δημιουργία ενός ισχυρού employer brand, τη δημιουργία στρατηγικής recruitment στα social media και τη βελτίωση της εμπειρίας του υποψηφίου, μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο: www.digihr.gr