Η διατροφή είναι το Α και το Ω για την υγεία, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική και πνευματική μας κατάσταση. Πόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της διατροφής των εργαζομένων στο ηθικό και την απόδοσή τους και τι επιλογές έχει στη διάθεσή της η εταιρεία για να φροντίζει για τη διατροφή των ανθρώπων της;

«Το φάρμακό σου η τροφή σου» υποστήριζε ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, Ιπποκράτης. Πράγματι, είναι γεγονός ότι η σωστή διατροφή αποτελεί θεμέλιο καλής υγείας αφού από τις τροφές μπορούμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα για τη διατήρησή της, στοιχεία. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που το φαγητό αποτελούσε μία διαδικασία η οποία ξεκινούσε με την επιστροφή του εργαζόμενου στο σπίτι.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και οι αυξημένες απαιτήσεις έχουν (μετ)αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τρέφονται, τόσο ως προς τον ελεύθερο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους όσο και ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες.

Σήμερα οι άνθρωποι προσπαθούν να στριμώξουν μέσα στο φορτωμένο τους καθημερινό πρόγραμμα τη διατροφή τους και υγιεινές διατροφικές πρακτικές. Το σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας πιέζει για αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Επιπλέον, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, έχουν αυξήσει τις ώρες που καλείται ο εργαζόμενος να περνά στη δουλειά του ενώ το άγχος και η ανασφάλεια που προκαλεί η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνουμε, αφορά όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, οι τροφές που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι τις ώρες που βρίσκονται στο γραφείο μπορούν να επηρεάσουν τόσο την αποδοτικότητα  όσο και το ηθικό και την ψυχολογία τους. Για αυτό και οι εταιρείες χρειάζεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να φροντίζουν για τη διατροφή των εργαζομένων τους τις ώρες εργασίας.

Διατροφή και παραγωγικότητα
Σήμερα, οι εργαζόμενοι καλούνται να περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο γραφείο. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας τους, χρειάζεται να διαθέτουν την απαιτούμενη ενέργεια, καλή μνήμη, ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής.

Για τη σημασία της διατροφής στο χώρο εργασίας και για το πώς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο εργασίας και την απόδοση των εργαζομένων, ο Ιωάννης Κολοβός, Γενικός Διευθυντής της Edenred αναφέρει: «Το κόστος της κακής διατροφής δίνει σε κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υιοθετήσουν ένα σωστό πρόγραμμα παροχής γεύματος στο χώρο εργασίας. Όταν ο πληθυσμός τους τρέφεται καλά, οι κυβερνήσεις βγαίνουν κερδισμένες, χάρη στις μειώσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, και στα φορολογικά έσοδα από την αυξημένη παραγωγικότητα εργασίας. Οι εργοδότες πρέπει να κατανοήσουν ότι η κακή διατροφή συνδέεται, πέρα απ’ αυτές τις δαπάνες, και με τη συχνή απουσία, την ασθένεια, το χαμηλό ηθικό και τα υψηλότερα ποσοστά ατυχημάτων. Επιπλέον, η παχυσαρκία, η ανεπάρκεια θερμίδων και η έλλειψη σιδήρου, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα συνδυαστεί με την κακή ή ελλιπή διατροφή, οδηγούν σε κόπωση και έλλειψη επιδεξιότητας. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι η υγεία τους και, κατά συνέπεια, η ασφάλεια στην εργασία εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τη σωστή διατροφή. Έτσι λοιπόν, ο χώρος εργασίας, όπου πολλοί ενήλικες περνούν το ένα τρίτο της ημέρας τους ή το ήμισυ των ωρών που παραμένουν ξύπνιοι, είναι ένας εύλογος χώρος για παρέμβαση στον τομέα της υγείας και μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο για σωστή διατροφή».

Για το ίδιο θέμα τοποθετείται και ο Παναγιώτης Ζαμάνης, Managing Partner του Galaxy Catrering: «Θεωρούμε ότι υποτιμάται από τις περισσότερες Ελληνικές εταιρείες η σημασία της ποιότητας των εδεσμάτων που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες μας, έχουν γίνει έρευνες που αποδεικνύεται συνάφεια μεταξύ της χαμηλής παραγωγικότητας ή της αυξημένης απώλειας ωρών εργασίας για λόγους υγείας και της διατροφής των εργαζομένων. Άρα συχνά η μη υγιεινή διατροφή στο χώρο εργασίας, ίσως συνεπάγεται κρυφά κόστη που δεν έχει υπολογίσει ο εργοδότης».

Η Ελεωνόρα Θεοτοκάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του DAILY FRESH at work αναφέρει: «Η σωστή διατροφή έχει αυξημένη σπουδαιότητα στις στρεσογόνες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στους χώρους εργασίας για 3 λόγους:

1. Υγεία & αποδοτικότητα: Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ΗΠΑ (CDC), η σωστή διατροφή στο χώρο εργασίας βοηθά τη διαχείριση του στρες, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης, καταπολεμά την κόπωση, αυξάνει την πνευματική εγρήγορση, βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης.
2. Η ανάγκη κοινωνικοποίησης αποσπάται από τα site κοινωνικής δικτύωσης και εκτονώνεται μέσα στο χώρο του κυλικείου, συσφίγγοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις των εργαζομένων.
3. Παρέχεται ισορροπημένη λύση στη διατροφή, ένα πρόβλημα για στελέχη με ακατάστατα ωράρια».


Θα τσιμπήσω κάτι στο γραφείο…
Οι απαιτητικοί ρυθμοί ζωής έχουν αυξήσει τις προσδοκίες που έχει η κοινωνία από τους ανθρώπους. Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες όλων έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, με πρωταγωνιστές αυτής της κατάστασης τους εργαζόμενους. Προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην πληθώρα των υποχρεώσεων, απαιτείται να τρεφόμαστε σωστά, ώστε να διαθέτουμε τις πνευματικές και σωματικές δυνάμεις και αντοχές που απαιτούνται. Όπως προκύπτει από έρευνες, οι πιεστικές καταστάσεις και η αρνητική ψυχολογία συνδέονται με αυξημένη κατανάλωση σνακ και έτοιμων γευμάτων, που χαρακτηρίζονται από υψηλή θερμιδική και χαμηλή διατροφική αξία.

Επιπλέον, το άγχος και οι πολλές ώρες εργασίας, συχνά οδηγούν σε υπερβολική κατανάλωση καφέ και χαμηλή κατανάλωση νερού, συνήθειες που κάθε άλλο παρά υγιεινές θεωρούνται. Συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση φαινομένων παχυσαρκίας, ασθενειών και χαμηλών επιπέδων ενέργειας.

Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο των ατόμων, που προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο, καταφεύγουν σε συμπληρώματα διατροφής και σκευάσματα πολυβιταμινών. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η λήψη σκευασμάτων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Για τη σημασία της διατροφής στο χώρο εργασίας αλλά και για τις επιπτώσεις της κακής διατροφής, ο Christopher Wanjek, συγγραφέας του βιβλίου Food at Work εκπόνησε σχετική μελέτη σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) (γράφημα). Σύμφωνα με αυτή, οι εργαζόμενοι που δεν τρέφονται σωστά και θεωρούνται υπέρβαροι-παχύσαρκοι, παίρνουν διπλάσιες ημέρες άδειας λόγω ασθένειας.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το CDC, η υγιεινή διατροφή στο χώρο εργασίας προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την εμφάνισή μας όπως τη μείωση των πιθανοτήτων παχυσαρκίας, τη δυνατότητα ελέγχου του βάρους, τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υψηλής χοληστερίνης ή των υψηλών της επιπέδων, τη μείωση της υπέρτασης, του διαβήτη κτλ.

Οι επιπτώσεις της διατροφής όμως δεν αφορούν μόνο την υγεία των εργαζομένων αλλά και την απόδοσή τους. Το αίσθημα κόπωσης, ο εκνευρισμός και η δυσθυμία όπως και η μειωμένη παραγωγικότητα μπορεί να συνδέονται με την κακή διατροφή. Αντιθέτως, η προσεγμένη διατροφή αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης, βοηθά στη διαχείριση του εργασιακού άγχους, καταπολεμά την κόπωση, αυξάνει την πνευματική εγρήγορση και βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης.

Ο Ι. Κολοβός, αναφέρει σχετικά: «Στην πραγματικότητα, η καλή διατροφή συνιστά το θεμέλιο της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας, της ασφάλειας, των μισθών και της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας. Οι ημέρες ασθενείας, οι μακροχρόνιες απουσίες και η γενικότερη βαθμιαία αποδυνάμωση της παραγωγικότητας, για παράδειγμα λόγω ασθενειών του κυκλοφορικού ή παχυσαρκίας, συμπεριλαμβάνονται στο καθαρό αποτέλεσμα μιας εταιρείας. Κυβερνήσεις, εργοδότες, εργαζόμενοι και άλλες οργανώσεις πρέπει να χρηματοδοτήσουν από κοινού την ευκαιρία που δίνεται για χρησιμοποίηση του χώρου εργασίας ως μια πλατφόρμα για την προαγωγή της διατροφής, προκειμένου να λάβουν όλοι την ανταμοιβή που σαφέστατα παρέχει: υγεία, ασφάλεια, παραγωγικότητα, οικονομική ανάπτυξη και μια κοινωνία των πολιτών».

Να θυμηθώ να φάω…
Πλήθος ερευνών αναδεικνύουν τη σημασία που έχουν τα συχνά μικρά διαλείμματα στην ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, το διάλειμμα για φαγητό είναι υποχρεωτικό από την εργατική νομοθεσία. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 4 του Π.Δ. 88/99, «όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους».

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις εταιρείες και τους εργοδότες να «υποχρεώνουν» τους εργαζόμενούς τους να κάνουν τακτικά διαλείμματα καθώς αυτό αυξάνει την απόδοσή τους και βελτιώνει την ψυχολογία τους.

Παρά τις αποδεδειγμένες ευεργετικές επιπτώσεις των διαλειμμάτων για φαγητό για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν φαίνεται να εφαρμόζεται στην πράξη αυτή η τακτική. Όπως προέκυψε από έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Right Management που διενήργησε σε συνεργασία με το LinkedIn, η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν κάνει διάλειμμα για φαγητό καθώς μόλις το 47% δήλωσε ότι κάνει «lunch break». Το 20% τρώει στο γραφείο του και 13% δήλωσαν ότι κάνουν διάλειμμα για φαγητό «σπάνια ή ποτέ».

Σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία της έρευνας, όπως προέκυψε από την παραπάνω έρευνα, οι top-level executives, σε ποσοστό 53% σχεδόν πάντα κάνουν lunch break (ίσως να συμπεριλαμβάνουν σε αυτά και τα γεύματα εργασίας) ενώ και η ηλικία αποτελεί έναν παράγοντα. Οι μικρότερης ηλικίας εργαζόμενοι (18-24 ετών) κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά τους για να απολαύσουν το γεύμα τους σε ποσοστό 57%, σε σχέση με το 53% των ατόμων ηλικίας 25-34 που το κάνει, το 46% ηλικίας 35-54 και 45% όσων είναι 55 και πάνω.


Τι επιλογές έχουν οι εταιρείες;
Μία λύση στην οποία καταφεύγουν συχνά οι εργαζόμενοι είναι το φαγητό από έξω. Η παραγγελία έτοιμων γευμάτων, αποτελούσε μέχρι πρότινος τουλάχιστον, μία πολύ συνηθισμένη τακτική. Ωστόσο, στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες για όλους μας, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να αντικαταστήσουν το delivery, με το «ταπεράκι» με φαγητό από το σπίτι.

Κι αυτή η λύση ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αποτελεσματική καθώς προϋποθέτει να αφιερώσουν χρόνο στο σπίτι για την προετοιμασία του γεύματος. Επίσης, κάποιοι εργαζόμενοι αρκούνται σε ένα απλό τοστ που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.

Η παραγγελία έτοιμου φαγητού, η αποφυγή ενδιάμεσων υγιεινών μικρών γευμάτων, όπως και το συνεχές τσιμπολόγημα και η παράλειψη πρωινού αποτελούν μερικά από τα πιο συχνά διατροφικά λάθη που κάνουν οι εργαζόμενοι.

Οι εταιρείες που έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της διατροφής στο χώρο εργασίας φροντίζουν για την υγιεινή διατροφή των εργαζομένων τους. Έτσι, υπάρχουν εταιρείες που έχουν καντίνες ή εστιατόριο όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία ποικιλία φαγητών, άλλες που διαθέτουν αυτόματα μηχανήματα που πουλούν μικρά έτοιμα γεύματα (σάντουιτς, χυμούς, σοκολάτες κτλ), ενώ σε άλλους οργανισμούς υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στους οποίους οι εργαζόμενοι μπορούν να προετοιμάσουν το γεύμα τους (κουζίνα, φουρνάκι για ζέσταμα κτλ) και σε άλλο μπορούν να απολαύσουν το διάλειμμά τους για φαγητό.

Άλλωστε, είναι σημαντικό, στο πλαίσιο της ανάπτυξης καλών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, να υπάρχει χώρος και χρόνος για τα άτομα να έρχονται σε επαφή και να επικοινωνούν πέρα από τα αυστηρά εργασιακά πλαίσιο, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Μία ακόμα αποτελεσματική παροχή προς τους εργαζόμενους, την οποία επιλέγουν ορισμένες εταιρείες και στη χώρα μας, είναι οι διατακτικές γεύματος, τα κουπόνια φαγητού. Πρόκειται για μία παροχή που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους της επιλογής του φαγητού από μία σειρά συμβεβλημένων εστιατορίων ή παροχής έκπτωσης σε αυτά. Η παροχή αυτή όχι μόνο βελτιώνει το εισόδημα των εργαζομένων αλλά και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, απαραίτητου για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ενέργειας κατά την εργασία και βελτιώνοντας έτσι την υγεία, την ευεξία και την αποδοτικότητά τους.

Σχετικά με τα κριτήρια με βάση τα οποία οι εταιρείες επιλέγουν ένα πρόγραμμα διατροφής, η Ελ. Θεοτοκάτου αναφέρει: «Μέχρι πρόσφατα, βασικά κριτήρια αξιολόγησης του συνεργάτη που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των εργαζομένων ήταν το κόστος και η ασφαλής ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι προσπάθειες εταιρειών διατροφής να μετατρέψουν την παραδοσιακή καντίνα σε χώρο σωστής διατροφής και ευεξίας έχει αντίκτυπο στα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιούν τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού στην επιλογή των συνεργατών τους. Παράμετροι όπως φρέσκα υλικά, ταυτόσημη ημερομηνία παραγωγής με ημερομηνία κατανάλωσης, υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας παρασκευής και μετακίνησης, πιστοποίηση, ποικιλία, εξειδίκευση στο προσωπικό και θέσεις εργασίας σε διατροφολόγους & επόπτες ποιότητας πρέπει να ιεραρχούνται κατά την αξιολόγηση».

Ο Π. Ζαμάνης, αναφέρει σχετικά: «Δυστυχώς για λόγους που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση, η τιμή είναι ο καθοριστικός παράγοντας επιλογής της εταιρείας κέτερινγκ που αναλαμβάνει την τροφοδοσία των εργαζομένων. Δυστυχώς παρόλο που η ποιότητα των πρώτων υλών, η χρήση έτοιμων μειγμάτων, χημικών συστατικών – βελτιωτικών και ο τρόπος παρασκευής των εδεσμάτων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατροφική αξία του φαγητού, σπάνια λειτουργούν καθοριστικά στην απόφαση της εταιρείας, με αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια του προσωπικού και τη συνεχή εναλλαγή προμηθευτών. Εταιρείες κέτερινγκ προσπαθούν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τη σημασία της ποιοτικής διατροφής και με χαρά βλέπουμε να αναπτύσσεται έντονα το αίτημα για καλύτερη διατροφή και στο χώρο εργασίας».


Ιδιαίτερες ανάγκες
Οι διατροφικές ανάγκες κάθε ανθρώπου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής, η καθημερινή κατανάλωση ενέργειας κτλ. Έτσι, και για τον κάθε εργαζόμενο οι διατροφικές του ανάγκες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της εργασίας. Άλλες διατροφικές ανάγκες έχουν οι εργαζόμενοι νυχτερινής βάρδιας και άλλες όσοι εργάζονται πρωινές ώρες.

Άλλες όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία και άλλες όσοι εργάζονται σε γραφείο. Ο εργάτης που καλείται καθημερινά να εκτελέσει βαριές εργασίες, έχει ανάγκη από ενέργεια την οποία πρέπει να αντλήσει μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή. Και τα άτομα όμως που κάνουν μία δουλειά γραφείου (καθιστική εργασία), πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους, καθώς ο οργανισμός κάνει ελάχιστες καύσεις και συσσωρεύονται πιο εύκολα λίπος και θερμίδες.

Ωστόσο, είτε οι εργαζόμενοι φορτώνουν και ξεφορτώνουν κιβώτια, είτε επανδρώνουν ένα κέντρο υπηρεσιών, είτε ταξιδεύουν συνεχώς, η διατροφή μπορεί να καλυτερεύσει τη ζωή τους αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνοντας την απόδοσή τους και την κατάσταση της υγείας τους. Η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη που θα παρέχει υπηρεσίες επισιτισμού σε μία εταιρεία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στα συνολικά οφέλη του οργανισμού.

«Πέρα από τα οικονομικά και πρακτικά οφέλη που έχει στον εργαζόμενο η παροχή φαγητού στο χώρο εργασίας, η επιλογή ενός συνεργάτη που λειτουργεί με άξονα την υγεία, την ποιότητα και την ισορροπία στη διατροφή μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη σε μία εταιρεία όπως την αύξηση της αποδοτικότητας του κάθε εργαζόμενου, την έμπρακτη υλοποίηση της φροντίδας της εταιρείας προς τον εργαζόμενο και τη δημιουργία ενός χώρου κοινωνικοποίησης μέσα στην εταιρεία» υποστηρίζει η Ελ. Θεοτοκάτου ενώ ο Π. Ζαμάνης αναφέρει σχετικά:

«Χαιρόμαστε όταν εταιρείες αντιμετωπίζουν την παροχή φαγητού στο χώρο εργασίας σαν ένα hr benefit και όχι σαν μια τυπική υποχρέωση προς το προσωπικό τους. Είτε η εταιρεία συμμετέχει στο κόστος διατροφής είτε απλά εξασφαλίζει συνεργασία με ποιοτικό προμηθευτή για το εστιατόριό της, άμεσα βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας, το ηθικό και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Άλλωστε η υγεία και η διάθεση των υπαλλήλων κάθε εταιρείας επηρεάζει το λειτουργικό κόστος της και συχνά καθορίζει την ανταγωνιστικότητά της».


Προγράμματα υγείας και ευεξίας
Για πολλά χρόνια, τα εταιρικά προγράμματα ευεξίας επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στη σημασία της άσκησης και της καλής φυσικής κατάστασης μέσα από συνδρομές σε γυμναστήρια κτλ. Οι επιλογές αυτές προσφέρουν σημαντική αξία στον εργαζόμενο ωστόσο η απουσία του παράγοντα διατροφή από τα προγράμματα υγείας και ευεξίας, είναι σαν ένα παζλ που του λείπουν κομμάτια.

Οι εργοδότες, καλό είναι κατά την αξιολόγηση ή επιλογή προγραμμάτων ευεξίας να έχουν στο νου τους τη σημασία της διατροφής.

Κι αυτό για πολλούς λόγους:

  • Αύξηση ιατρικών εξόδων. Οι εργοδότες δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοούν τις επιπτώσεις των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη επί των ασφαλίστρων υγείας τους. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εκτιμά ότι το κόστος των καρδιακών παθήσεων θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030. Για τη μείωση των παραγόντων που ευθύνονται για το διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, απαιτείται κάτι περισσότερο από ένα απλό πρόγραμμα γυμναστικής. Οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης για την υγιεινή διατροφή ώστε οι εργαζόμενοι να σκέφτονται διαφορετικά για το πώς τρώνε. Ο συνδυασμός γυμναστικής και η προσεκτική διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, παράγοντες που είναι καθοριστικοί για καρδιακές παθήσεις.
  • Βρείτε τους ανθρώπους εκεί που είναι. Η σωστή διατροφή πρέπει να ενσωματωθεί στη ζωή των ανθρώπων και να γίνει τρόπος ζωής. Για πολλά χρόνια, η διατροφή ήταν συνώνυμη με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να έχουν έναν οδηγό με βάση τον οποίο επιλέγουν τρόφιμα που τρέφουν το σώμα και δίνουν ενέργεια και ευεξία.
  • Η διατροφή είναι (και) οικογενειακή υπόθεση. Οι εργοδότες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα λύσεων για το wellness αλλά καλό είναι να προσπαθούν να εμπλέξουν και τις οικογένειες των εργαζομένων. Συχνά, οι κακές συνήθειες διατροφής δεν μένουν στο γραφείο αλλά μεταφέρονται και στο σπίτι. Η εξεύρεση τρόπων για να υιοθετήσουν οι εργαζόμενοι υγιεινό τρόπο διατροφής μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στην υπόλοιπη οικογένεια.

Case Study: Η σημασία της διατροφής στη Lavipharm
Παρόλο που είχα και νωρίτερα ακούσματα για τη σημασία της διατροφής, νομίζω ότι πραγματικά κατάλαβα πόσο σημαντική είναι την περίοδο που ήμουν φοιτήτρια. Αφού πέρασα ένα τρίμηνο τρώγοντας ό,τι κυκλοφορούσε σε «εύκολο και γρήγορο», με αποτέλεσμα φυσικά να νιώθω εξάντληση και ενοχλήσεις στο στομάχι, αποφάσισα ότι ήταν καιρός να ανακαλύψω τη μαγειρική και την ισορροπημένη διατροφή.

Καθώς περνούν τα χρόνια, εντοπίζω όλο και περισσότερος ομοιότητες ανάμεσα στο χώρο εργασίας και στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Τις έντονες πνευματικές απαιτήσεις, το συχνό στρες ή την ένταση και σε κάποιες περιπτώσεις τη σωματική προσπάθεια (θέσεις εργασίας στην αποθήκη ή την παραγωγή στη μία περίπτωση, αθλητικές δραστηριότητες στην άλλη).

Παράλληλα, πληθαίνουν οι έρευνες και τα άρθρα που υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση των απαιτήσεων της καθημερινότητας, στην αύξηση της απόδοσης, στη μείωση του άγχους αλλά και η ισχυρότερη άμυνα απέναντι στην πληθώρα των ιώσεων που κατά καιρούς κυκλοφορούν, είναι να χτίσουμε ένα γερό οργανισμό μέσω της σωστής διατροφής. Εμείς στη Lavipharm, όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της υγείας, έχοντας ως στόχο τα παραπάνω, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διατροφής των εργαζομένων.

Από τη δεκαετία του ’70 ήδη, πρωτοτυπήσαμε διαμορφώνοντας συγκεκριμένο χώρο στις εγκαταστάσεις μας σε τραπεζαρία, τηρώντας τις αυστηρότητες προδιαγραφές υγιεινής. Η λειτουργία της έχει ανατεθεί σε προσεκτικά επιλεγμένο προμηθευτή. Πραγματοποιήσαμε γευστικές δοκιμές, επισκεφτήκαμε χώρους παρασκευής, πήραμε συστάσεις και συζητήσαμε διεξοδικά τις απαιτήσεις μας (πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, καθαριότητα, σωστά σκεύη, ανακύκλωση, επιλεγμένο προσωπικό).

Έτσι, στην τραπεζαρία της εταιρείας μας, στην οποία μπορεί κανείς να απολαύσει πρωινό, ροφήματα, σνακς και μεσημεριανό, έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα και στη δυνατότητα επιλογής. Μπορεί κανείς πάντα να βρει φρούτα, φρέσκους φυσικούς χυμούς, διάφορα είδη τσαγιού, μεγάλη ποικιλία από σαλάτες εποχής, χόρτα και λαχανικά, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, φρέσκο λευκό και μαύρο ψωμί.

Κι όλα αυτά διατηρώντας ένα ρεαλιστικό αλλά ταυτόχρονα ελκυστικό ισοζύγιο γεύσης και τιμής. Διατηρούμε τακτική επικοινωνία με τον προμηθευτή και τους συναδέλφους και είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Ακόμα κι αν μία από αυτές είναι να υποκύπτουμε περιστασιακά στον γλυκό πειρασμό ενός σοκολατένιου επιδόρπιου!

Ιωάννα Τσιρέκα, HR Director, Lavipharm


Viewpoint: Food at work-«Πες μου τι τρως να σου πω πόσο παραγωγικός είσαι»
Οι γρήγοροι ρυθμοί, το έντονο ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, το στρες, είναι παράγοντες που δεν μας αφήνουν πολύ ελεύθερο χρόνο και με μεγαλύτερο θύμα αυτού του φαινομένου, τη διατροφή μας.

Στην προσπάθειά μας να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στη δουλειά μας, ξεχνάμε τη διατροφή μας. Ωστόσο μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης, καθώς μια μη ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της εργασίας μας.

Επομένως η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του κάθε ανθρώπου και έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και στο ηθικό του. Είναι πολλές οι ώρες που περνάμε καθημερινά στον εργασιακό μας χώρο, με αποτέλεσμα να φαντάζει δύσκολο ως και ακατόρθωτο να τρώμε κάποια από τα βασικά γεύματα σε σταθερές ώρες.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι η σωστή ενημέρωση για το τι πρέπει να φάμε, πότε και πολλές άλλες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή στο χώρο εργασίας. Τα οφέλη της σωστής διατροφής πολλά, όπως διαχείριση του στρες, αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης, καταπολέμηση της κόπωσης, πνευματική εγρήγορση καθώς και βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης. Συνήθως οι διατροφικές επιλογές στο γραφείο περιορίζονται ανάμεσα σε αυτόματα μηχανήματα και κυλικεία που λειτουργούν στο εσωτερικό τους.

Είναι πολλοί οι εργοδότες που έχουν κατανοήσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα και φροντίζουν καθημερινά να διαθέτουν δωρεάν μικρά ισορροπημένα γεύματα στους εργαζόμενους. Φροντίζουν λοιπόν να εντάξουν στη διατροφή των εργαζομένων τους τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και άλλες ωφέλιμες ουσίες, με σκοπό την προαγωγή ενός θρεπτικού και υγιεινού διαιτολογίου που φυσικά θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της απόδοσής τους. Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η σωστή διατροφή αυξάνει τις λειτουργικές μας δυνατότητες και την ικανότητα για εργασία και φυσικά πάνω απ’ όλα προάγει την υγεία μας.

Σοφία Αγαθαγγέλου, Human Resources Manager, Interplast S.A.

Viewpoint: Αναζητώντας το ευ ζην
Η αναζήτηση του ευ ζην είναι πλέον μια παγκόσμια τάση. Έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές έρευνες ότι η σωστή διατροφή, συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση της εργασιακής απόδοσης.

Εντούτοις οι σημερινές συνθήκες εργασίας κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι: Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους περνούν πολλές ώρες στο χώρο εργασίας τους, με αποτέλεσμα να φεύγουν συνήθως νωρίς το πρωί από το σπίτι τους και να επιστρέφουν αργά το απόγευμα ή και το βράδυ. Τα εξαντλητικά ωράρια σε συνδυασμό με την καθιστική εργασία, καθώς και η ανασφάλεια που προκαλεί η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνουμε, αυξάνουν το άγχος και το στρες.

Σαν αποτέλεσμα, πολλοί καταφεύγουν σε διατροφικές λύσεις που επιδρούν αρνητικά στην υγεία τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η εταιρεία να διασφαλίζει αφενός μεν ότι οι εργαζόμενοί της είναι ενημερωμένοι για τα οφέλη της σωστής διατροφής στο χώρο της δουλειάς, αφετέρου δε ότι η σωστή διατροφή είναι προσιτή σε αυτούς.

Η εταιρεία θα πρέπει να ελέγχει ότι τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά την ποιότητα του φαγητού που προσφέρει το κυλικείο άλλα και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις συντήρησης και προετοιμασίας γευμάτων για τους εργαζομένους που επιλέγουν να φέρνουν φαγητό από το σπίτι. Είναι απαραίτητο να γίνονται τακτικοί έλεγχοι και προτάσεις για βελτίωση στα είδη και την ποιότητα των τροφών που πωλούνται στο χώρο εργασίας και να παρέχεται πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής όλες τις ώρες αν αυτό χρειάζεται (λ.χ. με τη λειτουργία αυτόματων πωλητών).

Σε όλες τις παραπάνω ενέργειες μπορεί να συμβάλλει και η προσπάθεια που πρέπει να γίνεται σε επίπεδο εταιρικής επικοινωνίας ώστε οι εργαζόμενοι να διαμορφώσουν σωστή διατροφική κουλτούρα, να εντάξουν στην καθημερινότητά τους απλές δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν στη σωματική τους ευεξία και να αλλάξουν τις συνήθειές τους προς το καλύτερο. Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι έχοντας υγεία και ισορροπία θα νιώσουν καλύτερα σωματικά και πνευματικά.

Χρύσα Ντίνου, HR Coordinator, ALPHA SATELLITE TELEVISION S.A.