HR PROFESSIONAL - Η Τελευταία Διάλεξη

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Είσοδος Χρήστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Training & Development

Η Τελευταία Διάλεξη

10 Μαΐου 2013 | 09:50 Γράφει η Πελαγία  Παπουλίδου Topics: Business Books,Coaching,Βιβλία Συγγραφέας: Randy Pausch

Το βιβλίο «Η Τελευταία Διάλεξη» δεν είναι ένα κλασικό βιβλίο management. Δεν το επέλεξα καν. Αυτό με βρήκε.

«Η τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία», Ράντυ Πάους, Καθηγητής Πανεπιστημίου Carnegie Mellon,USA. Η ιστορία του Ράντυ Πάους είναι γνωστή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επρόκειτο για έναν Ηγέτη με παιδικά όνειρα, που έζησε με αισιοδοξία και δύναμη ψυχής μέχρι τη στιγμή, που η ανίατη ασθένεια του καρκίνου του αφαίρεσε τη ζωή.

Συνήθως γράφουμε τον νίκησε, αλλά στην περίπτωσή του Ράντυ Πάους αυτό δεν ισχύει, καθώς η ασθένειά του δεν τον νίκησε. Στην ουσία δεν έδωσαν ποτέ μάχη. Απλά βάδισαν συμφιλιωμένοι μέχρι το τέλος. Ήρεμα, απλά, επαγγελματικά. Το συναίσθημά του όμως ο Ράντυ Πάους το εξέφρασε μέσα από την Τελευταία Διάλεξη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Carnegie Mellon λίγους μήνες πριν πεθάνει.

Για να καταφέρει να προετοιμαστεί για την ομιλία του, έπρεπε να αφιερώσει- εν μέσω χημειοθεραπειών -πολύτιμο χρόνο τον οποίο στερούσε από την οικογένειά του. Είχε όμως έναν στόχο. Έπρεπε να το κάνει. Αυτή ήταν η κληρονομιά του πατέρα στα τρία ανήλικα παιδιά του. Ο Ράντυ Πάους ήταν ένας μάλλον ιδιόρρυθμος άνθρωπος με πολλαπλούς ρόλους. Καθηγητής, σύζυγος, πατέρας, φίλος, παιδί. Νομίζω ότι στο βιβλίο αποτυπώνεται η αγνή παιδικότητα που τον διακατείχε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του.

Τα πράγματα για τον Ράντυ Πάους ήταν απλά και ξεκάθαρα, όπως σε ένα παιδί. Ένας πραγματικός Ηγέτης που με την ευφυΐα του (πνευματική και συναισθηματική) ήταν μια ολοκληρωμένη και υποδειγματική προσωπικότητα. Στο βιβλίο θα βρείτε απλές καθημερινές συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση χρόνου (το συγκεκριμένο εξάλλου ήταν το απόλυτο ζητούμενο στην περίπτωσή του), τις ηθικές αξίες, τον αυτοέλεγχο, την αυτοαξιολόγηση, την ομαδική δουλειά, τη σκληρή δουλειά.

Από έναν πραγματικό Ηγέτη δεν έλειπε ποτέ το χιούμορ: «Έγινα μόνιμος καθηγητής ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται. Αυτό έδειξε να εντυπωσιάζει τους υπόλοιπους λέκτορες. «Πω πω! Γρήγορα μονιμοποιήθηκες» μου έλεγαν. «Ποιο είναι το μυστικό σου;» Τους απαντούσα: «Είναι αρκετά απλό. Τηλεφωνήστε μου στις δέκα το βράδυ οποιασδήποτε Παρασκευής στο γραφείο μου και θα σας πω». (Αυτό, φυσικά, συνέβαινε προτού κάνω οικογένεια). Πολλοί άνθρωποι αναζητούν το σύντομο δρόμο. Εγώ ανακάλυψα ότι ο πιο σύντομος δρόμος είναι ο μακρύς, που συνοψίζεται σε δύο λέξεις: σκληρή δουλειά».

Η Τελευταία Διάλεξη είναι ένα εργαλείο management γραμμένο από καρδιάς. Ένα βιβλίο που σε παροτρύνει να θέτεις υψηλούς στόχους και να δουλεύεις προς αυτούς με αυτοπεποίθηση και ακεραιότητα. Είμαι βέβαιη ότι για όσους το διαβάσουν θα αποτελέσει μια πηγή έμπνευσης καθώς το μεγαλείο της απλότητάς του είναι απαράμιλλο και οι συμβολισμοί του μοναδικοί.Καλό «ταξίδι» λοιπόν…

Randy Pausch
Εκδόσεις Πατάκη
σελ.: 281

HR Professional (T. 98)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778