Ο κορυφαίος coach Michael Neill μας εξηγεί τη μέθοδο «three principles coaching» και τον τρόπο που μας εξελίσσει σε προσωπικό επίπεδο, ενώ αναλύει τους τρόπους που μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο εργασίας όπου κάθε φωνή μετράει, με την αλλαγή και την καινοτομία να προκύπτουν φυσικά.

Μπορείτε, με λίγα λόγια, να μας εξηγήσετε τι είναι οι Τρεις Αρχές;
Γνωρίζετε το συναίσθημα της απόλυτης ζωντάνιας και ικανοποίησης που βιώνουμε όταν είμαστε πλήρως απορροφημένοι σε μία αγαπημένη μας δραστηριότητα ή βρισκόμαστε με αυτούς που αγαπάμε; Ο ενθουσιασμός μας για τη ζωή μοιάζει εκείνες τις στιγμές υπερβολικά δυσανάλογος με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Αυτό το συναίσθημα είναι η εμπειρία της Αρχής του Νου, αυτό που περιγράφεται ως «η ενέργεια και η νοημοσύνη όλων των πραγμάτων, είτε έχουν μορφή είτε όχι». Είναι η ευφυία της ίδιας της ζωής, η έμφυτη σοφία που ενυπάρχει σε κάθε μορφή ύπαρξης.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς όταν κλείνουμε τα μάτια μας ξέρουμε ότι, ακόμη κι αν δεν τον βλέπουμε, ο κόσμος δεν έχει εξαφανιστεί; Και πως μερικές φορές, όταν στρέφουμε την προσοχή μας προς τα μέσα, ο κόσμος μοιάζει ακόμα μεγαλύτερος από ό,τι όταν τον παρατηρούμε; Αυτό το αίσθημα «ευρυχωρίας» είναι η Αρχή της Αντίληψης, η Συνειδητότητα, που μας δίνει την ικανότητα να κατανοήσουμε την ύπαρξη της ζωής. Είναι ο χώρος του διαλογισμού, από τον οποίο προέρχονται οι νέες ιδέες και οι σκέψεις που συνθέτουμε για πρώτη φορά.

Είναι η Αρχή της Αντίληψης που σας επιτρέπει να διαβάσετε αυτά τα λόγια και να τα κατανοήσετε με το δικό σας μυαλό. Είναι αυτό μέσα σε σας που παρατηρεί όσα είναι γύρω σας – η κενή σελίδα που σας προσκαλεί να τη γεμίσετε μουτζούρες για να τις ζωντανέψει, μετά, με τη μαεστρία τεχνικών ειδικών εφέ του Χόλυγουντ. Τι προκαλεί αυτές τις μουντζούρες; Η Αρχή της Σκέψης που μας επιτρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα από το παρελθόν και να συνθέτουμε ιστορίες για το μέλλον. Μπορεί να δημιουργήσει παραδεισένιες εμπειρίες την ώρα που οι περιστάσεις μοιάζουν με κόλαση, και μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε στην κόλαση ακόμα και όταν όλα στη ζωή μας φαίνεται να πηγαίνουν όπως τα θέλουμε.

Ποια είναι η διαφορά των Τριών Αρχών από άλλες μεθόδους coaching;
Στις μεθόδους coaching όπου εφαρμόζουμε στρατηγικές, πρακτικές ή συγκεκριμένο τρόπο σκέψης για να βοηθήσουμε κάποιον, άλλοτε έχουμε αποτέλεσμα κι άλλοτε απλά αποτυγχάνουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Οι coaches που στηρίζονται στις Τρεις Αρχές, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να καθοδηγούν τους πελάτες τους πίσω στην προσωπική τους, έμφυτη σοφία και την αίσθηση ζωντάνιας που υπάρχει πάντα μέσα τους, ανεξάρτητα από τη διάθεση, τις απόψεις ή τις συνθήκες της ζωής τους.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους εργασίας όπου κάθε φωνή μετράει, όλοι ευδοκιμούν και βρίσκουν νόημα, ενώ η αλλαγή και η καινοτομία προκύπτουν φυσικά;
Μιλάμε για κάτι ουσιαστικό ή απλά για κάτι που ακούγεται ωραίο; Πιστεύετε πραγματικά ότι θέλετε κάθε φωνή να μετράει στο εργασιακό σας περιβάλλον; Ή απλά ότι θα ήταν καλή ιδέα το να το κάνετε; Γιατί αν απλά το βλέπετε ως μία καλή ιδέα, δεν πρόκειται ούτε να το κάνετε, ούτε να πετύχει αφού τελικά οι άνθρωποι ακούν αυτό που εννοούμε, όχι αυτό που λέμε.

Η ερώτηση είναι άλλη: «Γιατί πρέπει να μετράει κάθε φωνή ξεχωριστά;». Αν πιστεύετε πραγματικά ότι όλοι έχουν κάτι να συνεισφέρουν σε οποιοδήποτε επίπεδο, τότε υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος εργασίας. Θα μπορούσε να γίνει απλά και μόνο με ένα κουτί ιδεών μέσα στο οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει τη γνώμη του, και με συσκέψεις στις οποίες όλοι ακούν τους άλλους ουσιαστικά, χωρίς απλά να περιμένουν τη σειρά τους να μιλήσουν.
Για να δημιουργήσετε έναν χώρο εργασίας όπου όλοι ευδοκιμούν και βρίσκουν νόημα, πρέπει πρώτα να υποδείξετε στους εργαζόμενους από που προέρχεται η ευημερία και το νόημα. Ίσως αυτό που θα πω να μοιάζει αναμενόμενο από κάποιον που έγραψε ένα βιβλίο που λέγεται «Inside Out Revolution», αλλά η απάντηση είναι ότι προέρχεται μέσα από τον καθένα μας κι όχι από τον χώρο εργασίας.

Αν οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται με το «three principles coaching» στην κατανόηση του συναισθήματος που έχουν όταν αφοσιώνονται σε αυτό που κάνουν, κι ευδοκιμούν συνειδητά, τότε θα έχουμε χώρους εργασίας όπου οι άνθρωποι ευδοκιμούν και βρίσκουν νόημα. Όσον αφορά στην αλλαγή και στην καινοτομία, το αστείο είναι ότι και τα δύο συμβαίνουν φυσικά, όταν δεν παρεμποδίζονται.