HR PROFESSIONAL - Μες στην ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

People Management

Μες στην ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

11 Ιανουαρίου 2012 | 11:11 Γράφει η Τζένη  Αναγνωστοπούλου Topics: Editorial

Τζένη Αναγνωστοπούλου

Κάθε μέρα, στον επαγγελματικό στίβο όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν «θανάσιμο» εχθρό: τον «κακό» τους εαυτό.

Εσχάτως, ο κακός εαυτός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναδυθεί αιτιολογημένα μεν, με ανυπολόγιστες συνέπειες δε, καθώς οι περισσότεροι καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα πλήθος υποχρεώσεων αλλά κυρίως δυσεπίλυτων προβλημάτων. Οι εξωγενείς παράγοντες και τα προβλήματα στο οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον καταδυναστεύουν την ψυχική ισορροπία και απειλούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα και την απόδοση.

Άποψή μου, εδώ και κάποια χρόνια, είναι ότι Ηγέτης δεν είναι απαραίτητα κάποιος που βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία ή ο προϊστάμενος ή ο manager. Διότι μαντεύω ότι η καθημερινότητα όλων βρίθει περιπτώσεων ανθρώπων που κατέχουν έναν τίτλο αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς να τον «τιμήσουν».

Ηγέτης, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι αυτός που έχει ξεκάθαρο όραμα, θέτει στόχους και τους επικοινωνεί με σαφήνεια, βρίσκει τις πηγές για να τους υλοποιήσει, δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους γύρω του, επιβραβεύει την προσπάθεια, δίνει το «καλό παράδειγμα», εντοπίζει και αναδεικνύει το «καλύτερο» από τους συνεργάτες του και μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών που ξεχωρίζουν τον αυτόφωτο εργαζόμενο από τον «δήθεν» υψηλά ιστάμενο.

Επειδή με αυτή τη λογική όλοι είναι εν δυνάμει Ηγέτες αλλά σίγουρα όχι Θεοί θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί αυτοστήριξης, αφού η κακή διάθεση μπορεί να σβήσει μονοκοντυλιά τα ηγετικά χαρακτηριστικά.

Μέσα από αυτές τις αράδες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, όχι καμιά άξια πούλιτζερ ή πρωτότυπη σοφία, αλλά κάποιες μικρές προτάσεις κατά βάση από προσωπική εμπειρία:
1. Έλεγχος: Το να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης είναι θέμα απόφασης και όχι συγκυριών. Το να κατηγορούμε διαρκώς το εξωτερικό περιβάλλον για τα «δεινά» είναι ξεκάθαρη αποφυγή της πραγματικότητας.
2. Λεξιλόγιο: Καμιά φορά οι λέξεις που χρησιμοποιούμε επηρεάζουν την ψυχολογία μας πολύ περισσότερο από ότι αντιλαμβανόμαστε. Δοκιμάστε τεχνηέντως να μειώσετε την ένταση και τη βαρύτητα των αρνητικών λέξεων και υπερτονίστε το θετικό λεξιλόγιο.
3. Επικοινωνία: Αν έχετε εντοπίσει ότι υπάρχουν κάποια άτομα στο περιβάλλον σας που σας δημιουργούν ένταση εφαρμόστε το «στρίβειν δια της ελάχιστης επικοινωνίας». Αποφύγετε οποιαδήποτε περιττή επαφή μαζί τους, καθώς η αρνητική ενέργεια είναι μεταδοτική.
4. Αντιστρέψτε την οπτική σας. Αν μέχρι σήμερα βλέπατε «δράκους» και το άγχος σας πλημμύριζε, σκεφτείτε ότι αυτοί οι δράκοι μπορεί να αποτελούν ένα εξαίσιο ντεκόρ και μια παραπομπή σε ένα παρελθόν που αφήνετε πίσω!

Πολλές ευχές για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

HR Professional (T. 83)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778