HR PROFESSIONAL - Ο Επίκτητος… HR Manager

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

People Management

Ο Επίκτητος… HR Manager

6 Νοεμβρίου 2017 | 12:12 Γράφει η Νάνσυ  Βλαχάκη Topics: HR Role,What if

Ο ίδιος δεν άφησε δικά του συγγράμματα. Γεννήθηκε ως δούλος αλλά στην πορεία της ζωής του κατέστη απελεύθερος. Ως Έλληνας φιλόσοφος, στο επίκεντρο της διδασκαλίας του βρίσκεται το ερώτημα πώς μπορεί να κατακτηθεί η ευδαιμονία, απαξιώνοντας τα υλικά αγαθά.
Ο λόγος για τον Επίκτητο.

O Επίκτητος (50-138 μ.Χ.) υπήρξε ένας από τους Έλληνες στωικούς φιλοσόφους ο οποίος δεν άφησε οποιοδήποτε γραπτό έργο, όπως ακριβώς και ο Σωκράτης. Ο ίδιος γεννήθηκε ως δούλος στην Ιεράπολη της Φρυγίας και δέχτηκε βάναυση συμπεριφορά από τον κύριό του, από τον οποίο έμεινε κουτσός. Το όνομα του «Epictutus» σημαίνει αποκτηθείς, κερδηθείς, αντικατοπτρίζοντας την πορεία της ζωής του. Ο ίδιος, σε μεγάλη ηλικία, κατέστη απελεύθερος. Ήδη γνωστός ως δάσκαλος, έφυγε από τη Ρώμη το 94 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Δομιτιανός, νιώθοντας απειλούμενος από την αυξανόμενη επιρροή των φιλοσόφων, τους εξόρισε. Έτσι, ο Επίκτητος επέλεξε να ζήσει ως εξόριστος στη Νικόπολη της Ηπείρου, με σεμνό τρόπο, πάμπτωχος, ακολουθώντας ασκητική ζωή και κυρίως περιφρονώντας τα υλικά αγαθά. Εκεί, ίδρυσε και τη φιλοσοφική του σχολή. Δεν ενδιαφέρθηκε για οτιδήποτε θα του έδινε φήμη, περιουσία, δύναμη. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του είναι ο άνθρωπος και η εκπαίδευσή του δίνοντας έμφαση στην έννοια της ηθικής. Για τον ίδιο, η εκπαίδευση είναι σημαντική καθώς αποτελεί το μέσο για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να είναι ελεύθερος.

Όπως υποστηρίζει, η έννοια της εσωτερικής γαλήνης έχει ως βάση τη γνώση των «εφ’ημίν», όσων εξαρτώνται από τον άνθρωπο (προσωπικές αξίες, σκέψεις, πράξεις κ.ά.) και των «ουκ εφ’ημίν», τα πράγματα που ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει ο ίδιος (πλούτος, δόξα κ.ά.). Ο Επίκτητος δίδασκε έννοιες όπως η απάθεια έναντι του εξωτερικού κόσμου, η περιφρόνηση των υλικών αγαθών. Ο ίδιος συγκλίνει κατά κύριο λόγο στην οριοθέτηση ενός ατομικού χώρου εσωτερικής ελευθερίας, που αγνοεί τη σκληρότητα και τους καταναγκασμούς του εξωτερικού κόσμου. Καθώς ο ίδιος δεν άφησε συγγράμματα, ο Φλάβιος Αρριανός ήταν εκείνος που κατέγραψε τις φιλοσοφικές απόψεις του σε οκτώ βιβλία με τον τίτλο Διατριβαί, από τα οποία όμως έχουν διασωθεί μόνον τέσσερα.

Εάν μία προσωπικότητα όπως ο Επίκτητος μπορούσε να ενταχθεί στο τμήμα HR, θα ήταν υπέρμαχος της συνεχούς εκπαίδευσης και ανάπτυξης των στελεχών δίνοντας έμφαση σε ό,τι μπορεί να διευρύνει τον ορίζοντά τους και να αναπτύξει τη σκέψη τους. «Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος αν δεν είναι κύριος του εαυτού του» και ταυτόχρονα, «Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν». Ο ίδιος θα επικεντρωνόταν ώστε όλα τα στελέχη να είναι «κύριοι» των επιθυμιών και των αναγκών τους, να εκτελούν τα καθήκοντά τους αλλά κυρίως να μπορούν να «βλέπουν» καθαρά ποιοι είναι και που μπορούν να φτάσουν. Βασικό μέλημά του θα ήταν η έννοια της αυτοδιαχείρισης των συναισθημάτων αλλά και η βελτίωση των στελεχών καθώς όπως υποστήριζε: «Φρόντιζε να τιμωρείς τα ελαττώματά σου, για να μην τιμωρείσαι από αυτά».

HR Professional (T. 146)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778