HR PROFESSIONAL - 156 Μαθήματα Ηγεσίας

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

People Management

156 Μαθήματα Ηγεσίας

4 Ιουνίου 2015 | 12:52 Γράφει το HR Professional  Editor Topics: Βιβλία

Ρώτησε ένας φίλος του, τον Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο: «Πόσο καιρό σου πήρε να γράψεις αυτό το βιβλίο;» και η απάντηση που έλαβε ήταν «εικοσιπέντε χρόνια το σκεφτόμουν και κατέγραφα συμπεριφορές, σε δύο μέρες το είχα τελειώσει».

Ηγεσία είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εξέλιξης/ ανάπτυξης ενός Οργανισμού, και ως οργανισμός μπορεί να θεωρηθεί μια επιχείρηση, ένα τμήμα της, ένα κράτος ή ένα άτομο! Η αλλαγή είναι συνώνυμο της ανάπτυξης καθώς ό,τι δεν αλλάζει πεθαίνει. Για την υπαρξιακή αυτή κίνηση, ωστόσο, χρειάζεται μια εικόνα για το πού θέλουμε να πάμε. Η ηγεσία, λοιπόν, έχει σκοπό την υπηρεσία άλλων ανθρώπων στην επιτυχία κάποιου κοινού σκοπού με νόημα. Μαζί με αυτό όμως απαιτείται ένα σύστημα Αρχών που σαν φάροι θα οδηγούν την πορεία και θα διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων, ενώ οι Αρχές και το Όραμα (το ΤΙ και το ΠΩΣ) βρίσκονται πάντα σε αρμονία.

Η ηγεσία όμως υπάρχει μόνο όταν συνδέεται με Αρχές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι ένα σύνολο καλά επεξεργασμένων τεχνικών συμπεριφοράς, επηρεασμού και πειστικότητας, δηλαδή χειρισμού των άλλων για προσωπικό συμφέρον. Σήμερα, οι περισσότεροι αναζητούν έναν ηγέτη. Θεωρούν πως ένας ηγέτης θα μας τραβήξει αρπάζοντάς μας από το «βούρκο» και θα μας σώσει. Συνήθως, τους ηγέτες τους χτίζουν οι απλοί άνθρωποι. Οι απλοί άνθρωποι όμως σε σχέση με τους ηγέτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς οι οποίοι αναζητούν ελπίδα και τους σφουγγοκωλάριους, αυτούς οι οποίοι έχουν τη ψυχολογία του μικρού εκείνου ψαριού, που επιβιώνει καθαρίζοντας τα δόντια του καρχαρία.

Στις επιχειρήσεις, στη ζωή μας και στην πολιτική κυρίως υπάρχουν manager, υπάρχουν διαχειριστές, αλλά όχι ηγέτες. Άνθρωποι, δηλαδή που λειτουργούν και επιβάλλονται με το φόβο και τον εκβιασμό, όχι εμπνέοντας και γνωρίζοντας το αντικείμενο της εργασίας. Το βιβλίο αυτό δεν είναι, βεβαίως, επιστημονικό. Είναι ένα βοήθημα για όσους ασκούν ηγεσία, επιθυμούν να βελτιωθούν, να αναπτυχθούν και να εμπνεύσουν τους ανθρώπους τους. Είναι ένα βοήθημα για όσους καταπιέζονται από ατάλαντα, ανιστόρητα, αγεωγράφητα, ανηλεή, απαίδευτα, απρόσιτα, απαράδεκτα, αγενή, αμόρφωτα υποκείμενα. Είναι ένα βοήθημα για τους σπουδαστές και φοιτητές, αλλά και για τα στελέχη επιχειρήσεων στα οποία ο συγγραφέας προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει γνώσεις και εμπειρίες, με έναν ξεχωριστό τρόπο σκέψης, γραμμένο με χιούμορ, ειρωνεία και καυστικό λόγο.

Χρειάζονται τρία χρόνια να μελετήσει και να ενστερνιστεί κάποιος το βιβλίο. Ένα μάθημα κάθε εβδομάδα, και μετά πρακτικά να προσπαθήσει να το εφαρμόσει. Μπορεί όμως να το διαβάσει και σε είκοσι περίπου λεπτά. Είναι σίγουρο όμως πως μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα αναγνωρίσει κανείς συμπεριφορές, συναισθήματα ανθρώπους και αποτελέσματα τα οποία θα τον κάνουν ή να χαμογελάσει ή να δακρύσει.

HR Professional (T. 121)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778