Ο Σουν Τζου, κινέζος στρατηγός και θεωρητικός της τέχνης του πολέμου ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα ενός πολέμου, με κεντρικό πρόσωπο στη λήψη των αποφάσεων τον εκάστοτε στρατηγό.

Μάλιστα υπάρχει η φήμη ότι το βιβλίο που αναφέρει συγκεντρωτικά τις αναλύσεις του «Η τέχνη του Πολέμου» αποτελεί το κλειδί των νικών που πραγματοποίησε ο Ναπολέων. «Οι 6 τρόποι για να ηττηθεί κανείς είναι: λανθασμένος υπολογισμός της εχθρικής ισχύος, έλλειψη εξουσίας, κακή εκπαίδευση, μη τήρηση της πειθαρχίας, ανικανότητα χρησιμοποίησης επίλεκτων πολεμιστών. Όλα αυτά πρέπει να τα προσέχει ο στρατηγός που έχει αναλάβει υπεύθυνη θέση» σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο επιχειρηματικός κόσμος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, άκρως ανταγωνιστικό και ενίοτε «εχθρικό» λόγω της ευκινησίας και προσαρμοστικότητας που καλείται να επιδεικνύει συνεχώς. Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ωστόσο σε αποτυχία ή επιτυχία αντίστοιχα δεν διαφέρουν δραματικά από τους παράγοντες που είχε παραθέσει ο Σουν Τζου, πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η συνεχής ανάπτυξη και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η εξασφάλιση ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι βρίσκονται στην κατάλληλη θέση όπως επίσης και η ενσωμάτωση των «επίλεκτων πολεμιστών», δηλαδή των ταλέντων, αποτελούν τα βασικότερα συστατικά επιτυχίας μιας εταιρείας. Η «τέχνη» του HR λοιπόν, δεν μπορεί παρά να θέτει στο επίκεντρο όλα τα προαναφερόμενα διασφαλίζοντας ότι η στρατηγική ενός οργανισμού περνά από το δρόμο της ανθρωποκεντρικής κουλτούρας!