Μπορεί το πέταγμα μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο να επηρεάσει τον καιρό στην Κίνα και, μάλιστα να προκαλέσει βροχή ή ακόμη και τυφώνα;

Σύμφωνα με το φαινόμενο της πεταλούδας -που αποτελεί το σύνηθες παράδειγμα που χρησιμοποιείται για τη θεωρία του Χάους- κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μάλιστα αναμενόμενο. Για την ακρίβεια, μια απειροελάχιστη και φαινομενικά ασήμαντη μεταβολή στη ροή των γεγονότων είναι σε θέση να οδηγήσει, μετά την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα αν δεν είχε συμβεί η συγκεκριμένη αλλαγή.

Πρώτος λοιπόν, ο αμερικανός μαθηματικός και μετεωρολόγος Edward Norton Lorenz, εντόπισε την ευαίσθητη εξάρτηση ενός συστήματος λόγω ασήμαντων μεταβολών που πραγματοποιούνται στις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η συμπεριφορά αυτή την οποία προσδιόρισε με τη λέξη χάος παρατηρείται «Όταν το παρόν καθορίζει το μέλλον, αλλά η προσέγγιση του παρόντος δεν προσδιορίζει κατά προσέγγιση το μέλλον». Με άλλα λόγια, ελάχιστα διαφοροποιημένα αρχικά δεδομένα ή στοιχεία είναι σε θέση να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετικά ή ακόμη και άκρως αντίθετα αποτελέσματα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος τα τελευταία χρόνια βιώνει συνεχείς αλλαγές, ενώ καλείται να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό του περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να ανταποκρίνεται στα μηνύματα που λαμβάνει, μετουσιώνοντας τα καινούργια δεδομένα σε δράσεις προσαρμογής αλλά και εξέλιξης.

Πώς όμως μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά του από το φαινόμενο της πεταλούδας ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπος με μη αναστρέψιμες συνθήκες; Ποιος είναι ο ρόλος της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού εάν όχι ο θεματοφύλακας της διαδικασίας μιας αλλαγής τουλάχιστον σε εσωτερικό επίπεδο; Μία ενδεικτική μεθοδολογία για τη διαχείριση της αλλαγής αποτελεί το μοντέλο ADKAR όπως θα διαβάσετε και σε επόμενες σελίδες, με το Change Management να μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη μέρα εάν ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα.