Στην εν λόγω έρευνα, πραγματοποιήθηκαν 460 συνεντεύξεις σε στελέχη και υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού HR Community, και μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι κυριότερες προκλήσεις για τον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού και των προσλήψεων και οι προθέσεις στελέχωσης για το παρόν έτος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των εταιρειών οι οποίες δήλωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες τους ανήλθε στο 70%. Το ποσοστό αυτό αν και υψηλό, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το 2016.

Αναφορικά με τις προθέσεις στελέχωσης, το 71% από τις 460 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους μέσα στο έτος, με κύριο μέλημα τους την επαρκή ανταπόκριση τους στην ανάγκη νέων δεξιοτήτων. Επιπρόσθετα, στον κλάδο των πωλήσεων παρατηρήθηκε ότι μόλις το 6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο όγκος των πωλήσεων θα μειωθεί μέσα στο έτος ενώ η πλειοψηφία δηλώνει ότι θα παραμείνει σταθερός.

Μάλιστα, η εγχώρια ή διεθνής επέκταση και η εισαγωγή νέων προϊόντων ή τμημάτων αποτελούν πρωταρχικές αιτίες νέων προσλήψεων. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η πρόθεση αύξησης των μισθών από το 37,1% των συμμετεχόντων. Αναφορικά με τις προκλήσεις HR για τους κλάδους των συμμετεχόντων στην έρευνα, παρατηρείται ότι οι τρεις κυριότερες είναι: η αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, η προσέλκυση ταλέντων για την επόμενη φάση της ανάπτυξης και η δημιουργία και διατήρηση ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος.

Αυτοί οι παράγοντες, σε συνάρτηση με το δυνατό employer branding, φαίνεται να αποτελούν και τα «κλειδιά» της επιτυχημένης προσέλκυσης ταλέντων για τον κόσμο του HR.