Δεν χρειάζεται να είσαι ο πρωταγωνιστής για να κλέψεις την παράσταση. Mπορείς να στρέψεις τα φωτά επάνω σου ακόμη και αν ο ρόλος σου είναι μικρός και πολύ συγκεκριμένος. Tο μονό που χρειάζεται είναι μία άρτια απόδοση και ερμηνεία του χαρακτήρα που υποδύεσαι.

Ήθος (χαρακτήρας) και ποιώ είναι τα δύο συνθετικά της λέξης ηθοποιού, ο οποίος ως καλλιτέχνης καλείται να δημιουργήσει ή/και να ενσαρκώσει έναν χαρακτήρα. Μέσα από την ερμηνεία του είτε σε κάποια θεατρική σκηνή, είτε σε κάποια κινηματογραφική ή τηλεοπτική παραγωγή, ένας ηθοποιός διαθέτει πάντα τον ίδιο στόχο: την άρτια απόδοση του ρόλου που έχει αναλάβει. Και ενώ πολλές φορές οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι εκείνοι που φαινομενικά διαθέτουν την περισσότερη αίγλη και αναγνώριση του κοινού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς τους δεύτερους ρόλους δεν μπορούν να υπάρξουν πρώτοι. Άλλωστε, δεν είναι ελάχιστες οι φορές που οι δεύτεροι ρόλοι ξεχώρισαν περισσότερο σε ένα έργο, αρκεί βέβαια ο ηθοποιός να έχει μελετήσει τόσο το χαρακτήρα του όσο και το πνεύμα του συγγραφέα ή του σεναριογράφου, με τη συνεργασία και την εναρμόνιση με την υπόλοιπη ομάδα να θεωρείται βασική προϋπόθεση.

Ακριβώς όπως στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έτσι και στον επιχειρηματικό κόσμο οι σαφώς καθορισμένοι ρόλοι και υποχρεώσεις όπως επίσης και η σωστή διανομή αυτών είναι μερικοί από τους παράγοντες που εξασφαλίζουν την επιτυχία. Ο επαγγελματικός μας ρόλος όμως σε έναν οργανισμό δεν μπορεί να είναι κάτι στατικό και συγκεκριμένο όπως συμβαίνει στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Είναι κάτι πιο ζωντανό που εξελίσσεται παράλληλα με τις νέες ανάγκες της εταιρείας και της θέσης, όπως αυτές διαμορφώνονται από το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει λοιπόν και απαιτεί τη συνεχή ανάληψη νέων ρόλων ή την εξέλιξη των υπαρχόντων, το HR αλλάζει και αυτό με τη σειρά του. Αναλαμβάνει νέους ρόλους και αποδεικνύει έμπρακτα την απαραίτητη συμμετοχή του στο τραπέζι των αποφάσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέλυσε και ο John Boudreau, keynote speaker του 13th People Management Executive Seminar, το HR τα αμέσως επόμενα χρόνια θα κληθεί να αναλάβει 4 νέους ρόλους:

  • Trend Forecaster & Technology Integrator
  • Global Talent Scout, Convener & Coach
  • Culture Architect & Community Activist
  • Organizational Performance Engineer,

όπως θα διαβάσετε και σε επόμενες σελίδες, ενώ θα αναθεωρήσει σημαντικά και τη σύνθεσή του, καθώς νέες δεξιότητες θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο της εξέλιξής του.
Καλή Χρονιά!