Η Ματίνα Χατζηπαύλου, HR Director της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, μίλησε στο HR Professional για το πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και τι κάνει την Microsoft μια από τις καλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη διάκρισή της στο πλαίσιο του θεσμού Best Workplaces.

    HR Professional: Πρόσφατα, η Microsoft Hellas βραβεύθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού Best Workplaces. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;

Ματίνα Χατζηπαύλου: Η Microsoft Hellas διακρίθηκε φέτος, για μια ακόμη φορά, ανάμεσα στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και μάλιστα καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις εταιρείες της κατηγορίας της (50-250 εργαζόμενοι). Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς καθώς αντικατοπτρίζει τη βαθιά μας πεποίθηση ότι ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, δημιουργεί το πλαίσιο στο οποίο οι άνθρωποί μας μπορούν να αναπτυχθούν και να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. To όραμά μας όμως δεν σταματά εδώ! Συνεχίζουμε –ακόμα πιο δυναμικά– την προσπάθειά μας να καινοτομούμε και να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα και τις προσδοκίες των ανθρώπων μας.

    HR P.: Τι κάνει λοιπόν την Microsoft Hellas μια από καλύτερες εταιρείες για να εργάζεται κάποιος;

Μ. Χ.: Στην Microsoft έχουμε αναπτύξει μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα που ενθαρρύνει τη συνεχή μάθηση και γνώση, την περιέργεια, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την απόκτηση εμπειριών, ακόμα και μέσα από λάθη ή αποτυχίες. Πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε «Growth mindset» με βάση το οποίο είναι χτισμένη η κουλτούρα της εταιρείας μας και ενώνει όλους τους εργαζόμενους της Microsoft, ανά τον κόσμο. Η Microsoft είναι ένα ζωντανό παράδειγμα μιας εταιρείας ίσων ευκαιριών συνεργασίας και συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικό background, διαφορετικές κουλτούρες, προσωπικότητες κ.ά. που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, σέβεται και αξιοποιεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά που φέρνει ο κάθε ένας από τους ανθρώπους της στον εργασιακό χώρο. Πρωταρχικό μας στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός «inclusive» περιβάλλοντος, όπου όλοι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι η συνεισφορά τους εκτιμάται από την εταιρεία και είναι ελεύθεροι να εκφέρουν τη γνώμη τους και να συμβάλουν ουσιαστικά σε μια ομάδα υψηλής απόδοσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, οι εργαζόμενοί μας έχουν στη διάθεσή τους τεχνολογικά εργαλεία που τους επιτρέπουν να δουλεύουν πιο έξυπνα και αποτελεσματικά, σε λιγότερο χρόνο. Χάρη σε αυτά τα εργαλεία μπορούμε, εδώ και πολλά χρόνια, να ακολουθούμε ένα σύγχρονο μοντέλο εργασίας που καταργεί την ανάγκη της φυσικής παρουσίας στο γραφείο. Τα στελέχη, λοιπόν, μπορούν να εργαστούν από οποιοδήποτε χώρο επιθυμούν, ευέλικτα, και να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους αξιοποιώντας εργαλεία και εφαρμογές όπως το Υammer ή το Skype for Βusiness. Αυτό έχει θετική επίδραση στην παραγωγικότητά τους και συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπηση προσωπικής και εργασιακής ζωής. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε αποφασίσει να είμαστε πιο μπροστά από αυτά που ορίζει ο νόμος. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό για εταιρείες σαν τη δική μας να ανοίγουν τον δρόμο στις γυναίκες που ενδιαφέρονται να εργαστούν στον κλάδο της τεχνολογίας. Πρόσφατα, μάλιστα, ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραμμα, το «Family Benefits», που παρέχει 20 εβδομάδες άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών, 6 εβδομάδες άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών, αλλά και 4 εβδομάδες άδεια σε άτομα για τη φροντίδα συγγενών τους σε μία έκτακτη οικογενειακή κατάσταση.

    HR P.: Πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς με την τεχνολογία να παίζει καθοριστικό ρόλο;

Μ. Χ.: Από τη μια πλευρά, έχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό που συνεχώς εξελίσσεται και είναι η πρώτη φορά που στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον βρίσκονται άνθρωποι από τόσες διαφορετικές γενιές. Για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα «ταλέντα» που κρύβει κάθε γενιά, οι εταιρείες χρειάζεται να αναπτύξουν μία ελκυστική κουλτούρα, ικανή να ενδυναμώνει και να εμπνέει κάθε άνθρωπο να καταφέρνει περισσότερα, αξιοποιώντας το ταλέντο και τις δυνατότητές του. Η γενιά των millennials για παράδειγμα, η οποία βρίσκεται στην πιο αποδοτική της ηλικία, είναι η γενιά με τη μεγαλύτερη εξοικείωση όσον αφορά στην τεχνολογία, που αποζητά πιο ευέλικτες μορφές εργασίας με φυσική ή και ψηφιακή παρουσία.

Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στα πιο καίρια θέματα τα οποία συζητούν τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια νέα εποχή που επιτάσσει την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας μιας εταιρείας με γνώμονα την τεχνολογία και τα όσα μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης. Σε αυτή τη διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες να αναπτύξουν ψηφιακή κουλτούρα η οποία αγκαλιάζει την τεχνολογία, παρέχει στους εργαζομένους τα κατάλληλα εργαλεία και ενθαρρύνει τη χρήση τους.

    HR P.: Αναφερθήκατε στον όρο «ψηφιακή κουλτούρα». Τι ακριβώς εννοείτε και πώς μπορεί μια εταιρεία με ισχυρή ψηφιακή κουλτούρα να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων της;

Μ. Χ.: Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η τεχνολογία μας παρέχει εξαιρετικά εργαλεία και δυνατότητες για να ενισχύσουμε τις δυνατότητες και τα ταλέντα των ανθρώπων μας. Το μυστικό της επιτυχίας όμως δεν βρίσκεται στα ψηφιακά εργαλεία καθεαυτά, αλλά στην ένταξή τους στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Επομένως, οι εταιρείες που βρίσκονται στη φάση του ψηφιακού μετασχηματισμού (digital transformation) θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο στα τμήματα IT αλλά όλες τις διαδικασίες και λειτουργίες τους. Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσουν στην εκπαίδευση για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων, μεγιστοποιώντας τα οφέλη της τεχνολογίας αλλά, κυρίως, να πιστεύουν πραγματικά ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αυξάνει την αποδοτικότητα και την ικανοποίηση των ανθρώπων τους.

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε η Microsoft σχετικά με τη σχέση των εργαζομένων με την τεχνολογία. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τον καθηγητή Michael Perke του London School of Economics & Political Science με τη συμμετοχή 20.000 εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εργαζόμενοι σε περιβάλλοντα με ισχυρή ψηφιακή κουλτούρα αισθάνονται αρκετά δημιουργικοί, σε ποσοστό 25%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε εταιρείες με αδύναμη ψηφιακή κουλτούρα κυμαίνονται στο 14%. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά που σχετίζονται με την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, ενώ κατά μέσο όρο μόνο το 12% των εργαζομένων νιώθει παραγωγικό, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά (22%) για τους εργαζόμενους σε περιβάλλοντα με ισχυρή ψηφιακή κουλτούρα. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι στις επιχειρήσεις με ισχυρή κουλτούρα, ο αριθμός των εργαζομένων που αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι πενταπλάσιος, σε σύγκριση με τις εταιρείες που δεν ενθαρρύνουν τη χρήση της τεχνολογίας.