Ο Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής του Great Place to Work®, μίλησε στο HR Professional για την έρευνα Best Workplaces που ανέδειξε τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για 16η χρονιά, τα ιδιαίτερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα φετινά αποτελέσματα καθώς και τις αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης και αναγνώρισης που θα ακολουθηθούν από την επόμενη διοργάνωση.

    HR Professional: Για 16η χρονιά η έρευνα Best Workplaces ξεχώρισε τις εταιρείες με το βέλτιστο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια για τις εταιρείες που συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό.

Δημήτρης Γκανούδης: Για ακόμα μια χρονιά ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ετήσιας έρευνας Best Workplaces. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων είναι το επιστέγασμα μιας διαδικασίας η οποία άρχισε την προηγούμενη χρονιά, με εταιρείες οι οποίες θέλησαν να αξιολογήσουν και να «ζυγίσουν» το εργασιακό τους περιβάλλον. Όσες εταιρείες ενδιαφέρθηκαν και δήλωσαν συμμετοχή τη χρονιά που πέρασε, έλαβαν μέρος στην έρευνα, αφ’ ενός με την αποστολή και συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους εργαζόμενούς τους (ερωτηματολόγιο Trust Index), αφ’ ετέρου με την υποβολή της έκθεσης των πρακτικών και των πολιτικών της εταιρείας (Culture Αudit).

Από τις εταιρείες που συμμετείχαν, οι 25 καλύτερες οι οποίες διακρίνονται και βραβεύονται, έχουν το δικαίωμα να φέρουν το badge αλλά και τον τίτλο «Best Workplaces 2018».

Φέτος, απεστάλησαν περισσότερα από 11.500 ερωτηματολόγια στις εταιρείες που συμμετείχαν και είχαμε ένα μέσο response rate 87%. Η μεγαλύτερη εταιρεία απασχολεί πάνω από 6.500 εργαζόμενους ενώ η μικρότερη μόλις 21. Όπως είναι γνωστό έχουμε 3 λίστες βραβευμένων εταιρειών. Πέντε (5) μικρές εταιρείες με 20-49 εργαζόμενους αποτελούν την πρώτη λίστα, 10 μεσαίες με 50-250 εργαζόμενους τη δεύτερη και 10 μεγάλες με πάνω από 250 εργαζόμενους την τρίτη. Η δημοσίευση των φετινών αποτελεσμάτων, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την έναρξη του νέου κύκλου συμμετοχών για τις λίστες της επόμενης χρονιάς.

    HR P.: Τι αλλάζει από την επόμενη χρονιά στη διαδικασία αξιολόγησης;

Δ. Γ.: Από την επόμενη χρονιά το Great Place to Work® Hellas, ευθυγραμμιζόμενο με τα υπόλοιπα γραφεία στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, υιοθετεί δύο αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης και αναγνώρισης. Η πρώτη αλλαγή αφορά στον ελάχιστο αριθμό των συμμετοχών των εργαζομένων για τις μεγάλες εταιρείες. Μέχρι τώρα οι εταιρείες που είχαν μέχρι 250 εργαζόμενους συμμετείχαν με το σύνολο των εργαζομένων τους, ενώ για τις μεγαλύτερες γινόταν μια τυχαία επιλογή 250 εργαζομένων, η οποία έφθανε για τις πολύ μεγάλες εταιρείες μέχρι και τους 500 για λόγους αντιπροσωπευτικότητας.

Εφεξής, για τις εταιρείες που απασχολούν μέχρι 1.000 άτομα, θα συμμετέχουν στην έρευνα όλοι οι εργαζόμενοι και για τις μεγαλύτερες, εάν η εταιρεία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει με το σύνολο των ανθρώπων της, θα επιλέγεται τυχαία ένας ελάχιστος αριθμός 1.000 εργαζομένων.

Η αύξηση αυτή του αριθμού των συμμετεχόντων για τις μεγάλες εταιρείες πραγματοποιήθηκε για να παροτρύνει τις εταιρείες σε μια πληρέστερη αξιολόγηση του εργασιακού τους περιβάλλοντος και να τους δώσει την ευκαιρία μιας αναλυτικότερης διερεύνησης των δημογραφικών τους χαρακτηριστικών. Η έρευνα Best Workplaces δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός αλλά ένα εργαλείο κατανόησης και βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος.

Η αύξηση αυτή του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων που συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης κρίνεται απαραίτητη και για ακόμα ένα λόγο. Από την επόμενη χρονιά καθιερώνεται η αρχή της πιστοποίησης (Certification) από το Great Place to Work®. Πιστοποίηση μπορούν να αποκτήσουν όλες οι εταιρείες οι οποίες αξιολογούν το εργασιακό τους περιβάλλον και επιτυγχάνουν στα κριτήρια τα οποία έχει θεσπίσει το Great Place to Work®. Όσες εταιρείες πιστοποιούνται, θα παίρνουν το Certified by Great Place to Work® logo. Η πιστοποίηση έχει διάρκεια 12 μήνες και δίνει αυτόματα τη δυνατότητα στην εταιρεία να θέσει υποψηφιότητα για τη λίστα Best Workplaces της επόμενης χρονιάς. Η λίστα Best Workplaces κατά συνέπεια θα βγαίνει από τις εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη πιστοποιηθεί.

Με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίζονται και οι εταιρείες οι οποίες ανταποκρίνονται μεν στα κριτήρια του Great Place to Work®, αλλά δεν «χωράνε» στην πεπερασμένη αριθμητικά λίστα των Best Workplaces. Και βέβαια γίνεται σαφές ότι η λίστα των Best Workplaces θα αποτελείται από τις Best of the Best!


    HR P.: Που ανανεώνουν το ραντεβού τους οι εταιρείες που διακρίθηκαν στην Ελλάδα;

Δ.Γ.: Το πρώτο ραντεβού πραγματοποιήθηκε την ημέρα της απονομής των βραβείων στις 28 Απριλίου στο Μουσείο Αυτοκινήτου. Το επόμενο ραντεβού θα είναι την Πέμπτη, 24 Μαΐου, στους φιλόξενους χώρους του ALBA, όπου μαζί με τον Διονύση Διονυσίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης και τον Αριστοτέλη Αλεξόπουλο, Διευθυντή Εφαρμοσμένης Έρευνας στο ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, θα κάνουμε μια αναδρομή στις καλύτερες πρακτικές που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της φετινής αξιολόγησης των εταιρειών. Θα είναι ένα απόγευμα αφιερωμένο στις Best Workplaces επιχειρήσεις και ανοικτό σε ευρύτερο ακροατήριο. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνσης [email protected]

Στη συνέχεια, για κάποιες από αυτές τις εταιρείες, δεν ξέρουμε ακόμα για πόσες και για ποιες, εκκρεμεί ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό ραντεβού στις 14 Ιουνίου, όπου θα συμπεριληφθούν και θα βραβευθούν μεταξύ των καλύτερων εταιρειών της Ευρώπης. Και είναι η πρώτη φορά φέτος που αυτή η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

    HR P.: Δώστε μας μερικά στοιχεία για την απονομή των Ευρωπαϊκών βραβείων στην Ελλάδα.

Δ.Γ.: Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η 16η απονομή των Ευρωπαϊκών βραβείων θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι μια μεγαλειώδης τελετή κατά την οποία 500 περίπου leaders από τις 125 καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης (25 πολυεθνικές, 30 μεγάλες εθνικές με περισσότερους από 500 εργαζόμενους, 50 μεσαίες με 50-500 και 20 μικρές με 20-50 εργαζόμενους εταιρείες) θα έρθουν στις 14 Ιουνίου για να παραλάβουν τα βραβεία τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Αυτό που κάνει ξεχωριστή όμως την Ευρωπαϊκή βράβευση είναι ότι ακολουθεί έπειτα από ένα ολοήμερο συνέδριο με επιλεγμένους ομιλητές, από τον διεθνή επαγγελματικό και ακαδημαϊκό χώρο. Στο φετινό μας συνέδριο, το οποίο είναι ανοικτό σε όλους, έχει τίτλο «Lets make Europe a Great Place to Work» και μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον Michael Bush, CEO του Great Place to Work, μέλος του επιχειρηματικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Obama, να μιλά για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε εργασιακά περιβάλλοντα… that are good for people, good for business and good for the world!

Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν την Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία με την ιδιότητα της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα απασχόλησης στις Βρυξέλλες, «έφερε» για πρώτη φορά το 2003 το Great Place to Work® στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Professor Michael West από το πανεπιστήμιο του Lancaster, o οποίος θα μιλήσει για Leadership for High Quality and Flourishing Cultures in Europe, ο «δικός μας» Χαρίδημος Τσούκας, ο οποίος θα μας πει «What can we learn from Aristotle and Adam Smith», ένα panel από 4 ευρωπαίους CEOs, οι οποίοι έχοντας διεθνή εργασιακή εμπειρία θα συζητήσουν πάνω στις Ευρωπαϊκές εργασιακές αξίες και στο τι χρειάζεται να κρατηθεί και τι να αλλάξει, η Chris Byrne από την Workday, «The Most Trusted Leader» για το 2018 στην Ιρλανδία, ο Rogier Duin από την Ολλανδική Incentro, ο οποίος θα μας παρουσιάσει το «Incentro’s Vision about employees happiness!» καθώς και άλλα πολλά! Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://gptweurope2018.com/

    HR P.: Για 3η χρονιά το Great Practices Forum συνεχίζει να επισκέπτεται εταιρείες που έχουν ξεχωρίσει για το περιβάλλον τους. Ποια δυνατότητα προσφέρει και ποια είναι τα σχόλια των συμμετεχόντων;

Δ.Γ.: Τελικά το Great Practices Forum απεδείχθη μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πρωτοβουλία και θα πρέπει να συνεχισθεί. Υπάρχουν εξαιρετικές εταιρείες, διαμάντια στην Ελληνική αγορά, όχι πάντα γνωστές, οι οποίες έχουν πράγματα να πουν και να δείξουν και είναι ευθύνη μας να τις προβάλουμε. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να αποφεύγουμε την «ωραιοποίηση» των καταστάσεων και να δίνουμε έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται και όχι απαραίτητα στο διθυραμβικό αποτέλεσμα. Κάποιες εταιρείες με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους το επιτυγχάνουν καλύτερα από κάποιες άλλες. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό.

Οι συμμετέχοντες ευχαριστιούνται περισσότερο όταν αναπτύσσεται διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, όταν αναλύονται πρακτικές λεπτομέρειες, όταν υπάρχει ένα χρηστικό αποτέλεσμα. Πολλοί συμμετέχοντες μας λένε ότι έχουν υιοθετήσει και έχουν εγκαταστήσει μικρές καλές πρακτικές μέσα από την επίσκεψη των χώρων μιας επιχείρησης.

Έχει δημιουργηθεί ένα Network μέσα από αυτές τις συναντήσεις και έχω την αίσθηση ότι οι συμμετέχοντες το απολαμβάνουν. Ίσως πρέπει να επανεξετάσουμε λίγο τη συχνότητα των συναντήσεων ούτως ώστε να μην είναι κουραστικό και επιβαρυντικό για τους συμμετέχοντες.