Η γένια των Millennials θα αλλάξει τον κόσμο μας προς το καλύτερο, μονό αν τους στηρίξουμε κατάλληλα. Ξέρουμε όμως πως να το κάνουμε αυτό;

Millennials (M) θεωρούνται όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980 και 2000. Η έντονη διαφοροποίηση τους από τις προηγούμενες γενιές δεν είναι μόνο η επιρροή της τεχνολογίας και των εξελίξεών της, αλλά και τα έντονα κοινωνικά φαινόμενα που κυριάρχησαν στη ζωή τους.

Η άγνοια των ιδιαιτεροτήτων των M, η αδυναμία κατανόησής τους και ο αρνητισμός των προηγούμενων γενεών είναι ξεκάθαρο ότι δεν τους υποστηρίζει. Οι κατηγορίες ότι οι Μ δεν είναι αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι, αυτό που θεωρούμε εμείς σωστό ή το να θέλουμε να γίνουν όμοιοι με εμάς, είναι σαφέστατα ο λάθος δρόμος συνεργασίας, επικοινωνίας και στήριξης της προσπάθειάς τους για έναν καλύτερο κόσμο. Διότι η αφετηρία αυτής της συνύπαρξης θα πρέπει να είναι ότι οι Μ όντως προσπαθούν για έναν καλύτερο κόσμο. Είναι με σιγουριά η περισσότερο κοινωνικά ευαισθητοποιημένη γενιά της ιστορίας.

Η γνώση των ιδιαιτεροτήτων των Millennials, που κέρδισα εκπαιδεύοντάς τους από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στην αγορά εργασίας (περίπου εδώ και 20 χρόνια), με φέρνουν στη θέση να μπορώ να προτείνω μια σειρά πρακτικών ενεργειών που θα φέρουν τους Μ κοντά μας και θα γίνουμε συνεργοί στην προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο. Πέρα από το αυτονόητο για εκείνους, το να επιμορφωθούμε δηλαδή στη νέα τεχνολογία και στα νέα πρωτόγνωρα σύγχρονα εργαλεία, πρέπει να ακούσουμε ξεκάθαρα και την κραυγή αγωνίας τους.

ΤΙ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ Ο Μ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΗ-Μ.

  1. Άκουγε τις απόψεις μου/ιδέες μου. (Εμείς οι μη-Μ ξέρουμε να ακούμε πραγματικά;)
  2. Μη μου πεις ποτέ ψέματα. (Τα «κατά συνθήκη ψεύδη» δεν είναι αποδεκτά από τους Μ)
  3. Να είσαι ηθικός και όχι μόνο νόμιμος. (Είμαστε πραγματικά νόμιμοι και ηθικοί σε ό,τι κάνουμε;)
  4. Κάνε πράξη τα μεγάλα σου λόγια – κάνε ό,τι λες ότι θα κάνεις («Walk the talk», δάσκαλε που δίδασκες!)
  5. Ας διασκεδάσουμε και λίγο τη ζωή (πέρα από το WLB χρειάζεται και η χαρά και η διασκέδαση). Δέξου ότι έχω και άλλα ενδιαφέροντα στη ζωή μου (πέρα από τη δουλειά και τα δικά σου ενδιαφέροντα/χόμπι)
  6. Σεβάσου τον πλανήτη και το περιβάλλον. Για εμένα είναι από τα σημαντικότερα κριτήρια ότι γνωρίζεις τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν κληρονόμησες τον πλανήτη, τον δανείστηκες από εμένα.
  7. Μάθε μου νέα και χρήσιμα πράγματα για το μέλλον μου (Ξέρουμε να μεταφέρουμε τη γνώση μας;)
  8. Μη με προσβάλεις ή ειρωνεύεσαι (Αν δεν ξέρω κάτι, δίδαξέ με. Τα «άλλα» είναι Bulling!)
  9. Προκάλεσέ με εποικοδομητικά (Αν δεν μπορείς, θα βρω κάποιον άλλο να το κάνει)
  10. Ενέπνευσέ με, με το όραμά σου/το όραμα της εταιρείας μας (Ξέρεις όμως να το κάνεις τη στιγμή που εσύ «διατάχτηκες» ή δεν αμφισβήτησες ή δεν εμπνεύστηκες ποτέ;)
  11. Εγώ είμαι ευέλικτος, να είσαι και εσύ ευέλικτος. Όχι μόνο στο ωράριο. (Τα «κολλήματα» και οι δογματισμοί είναι για άλλες εποχές. Ας συνεργαστούμε, ας βρούμε λύσεις από κοινού)
  12. Δίνε μου συνεχώς feedback. (όχι μόνο στο τέλος του χρόνου – ιδανικά με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή μου)
  13. Θέλω εμπειρίες και όχι «χρόνια» σε μια θέση εργασίας. Αν δεν ξέρεις να μετατρέπεις το κάθε τι σε θετική εμπειρία, ξαναδιάβασε τις 13 προτάσεις από την αρχή.

Σήμερα οι επιχειρήσεις είναι Overmanaged και Underlead. Αν δεν εκπαιδευτούμε (μάθουμε το πώς) πώς να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους Millennials, δεν θα φταίνε αυτοί, θα φταίμε εμείς! (για 2η φορά).