HR PROFESSIONAL - Ο Ελ Γκρέκο… HR Manager

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

People Management

Ο Ελ Γκρέκο… HR Manager

13 Ιουνίου 2019 | 10:37 Γράφει η Αντωνία  Κατσουλιέρη Topics: HR Role,What if

Για πολλά χρόνια το όνομά του έμεινε στην αφάνεια, ενώ οι πίνακές του σε εκκλησίες και παλάτια της Ιταλίας και της Ισπανίας ήταν τα έργα κάποιου απλού ζωγράφου. Ο λόγος για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, γνωστό και ως Ελ Γκρέκο.

Τ ο 1541 γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Αναγέννησης. Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, μέλος μίας εύπορης οικογένειας, έλαβε κλασική μόρφωση και ταυτόχρονα παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας. Ο ίδιος εξοικειώθηκε με τη βυζαντινή και την αναγεννησιακή τέχνη και σε ηλικία 26 ετών αποφασίζει να συνεχίσει τις σπουδές του στη Βενετία. Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μαθητεύει δίπλα στον Τιτσιάνο για 3 χρόνια και στη συνέχεια, έπειτα από δική του παρότρυνση, συνέχισε τη ζωή του στη Ρώμη. Το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον της εποχής και η υπερβολική αυτοπεποίθησή του υπήρξε ένας ιδιαίτερα εκρηκτικός συνδυασμός. Ενδεικτικό είναι ότι πρότεινε να καταστρέψουν την εικονογράφηση της Καπέλα Σιξτίνα, και να την ξαναζωγραφίσει ο ίδιος, καλύτερα από τον Μιχαήλ Άγγελο, αφού πίστευε ότι «ήταν καλός άνθρωπος, αλλά δεν ήξερε να ζωγραφίζει». Η μετακίνησή του στη Μαδρίτη για έναν χρόνο και αργότερα στο Τολέδο ήταν αναπόφευκτη, βέβαια είναι και ο τόπος όπου ο Θεοτοκόπουλος θα δημιουργήσει τα μεγαλύτερα έργα του (Η Ταφή του Κόμη Οργκάθ, Η προσκύνηση των ποιμένων, Το Τολέδο στην καταιγίδα, Λαοκόων κ.ά.).

Μπορεί μετά τον θάνατό του το 1614 να μην υπήρξαν συνεχιστές του έργου του και να περιήλθε στην αφάνεια, όμως 3 αιώνες περίπου αργότερα, στην αρχή του 20ου αιώνα, ο Κρητικός ζωγράφος θα λάβει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία της τέχνης και θα επηρέασει σημαντικούς ζωγράφους της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος τον αποκαλούσε ως τον πατέρα του στη ζωγραφική.

Ο Κρητικός ζωγράφος κατάφερε να συνδυάσει όλες αυτές τις διαφορετικές επιρροές που είχε και να δημιουργήσει τα δικά του έργα που έμειναν στην ιστορία. Με γνώμονα αυτό, η ενασχόλησή του με το diversity & inclusion σε έναν οργανισμό δεν θα ήταν καθόλου απαιτητική για τον ίδιο. Παράλληλα, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και εξέλιξη των εργαζομένων, αρκεί ο οργανισμός να διέθετε τον πειραματισμό και την καινοτομία στις βασικές του αξίες. Τίποτα στατικό και με γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά δεν θα μπορούσε να κρατήσει ένα τόσο ανήσυχο πνεύμα στους κόλπους του.

HR Professional (T. 164)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778