Ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) διοργάνωσε για μία ακόμη χρονιά το ετήσιο συνέδριο HR Forum 2019. Κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν το «Reskilling & Upskilling for Success» και γύρω από αυτό κινήθηκε το σύνολο των ομιλιών και παρουσιάσεων.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ, Σωτήρης Σταματίου, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, προλόγισε τους ομιλητές και κατόπιν παρέδωσε τη σκυτάλη στη Δήμητρα Καρακώστα, Έφορο Δημοσιότητας και Επικοινωνίας του Συνδέσμου, η οποία και τέλεσε χρέη συντονίστριας της εκδήλωσης.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Director of Research της diaNEOsis, ο οποίος στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στα ποικίλα αναδυόμενα τεχνολογικά και δημογραφικά θέματα που καθιστούν το Reskilling ως μία επιτακτική ανάγκη.

Ο Γιάννης Βιτζηλαίος, Customer Systems Director στον όμιλο ΟΤΕ, με τη σειρά του έκανε λόγο για το πώς μπορούν οι εταιρείες και εμείς οι ίδιοι σήμερα να παραμένουμε επίκαιροι σε ένα τόσο δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής και CEO του ομίλου PeopleCert αλλά και Πρόεδρος του Πανευρωπαϊκού συνδέσμου Πληροφορικών CEPIS, αναφέρθηκε στην άνοδο του κλάδου της Πιστοποίησης καθώς και στην ανάγκη που προκύπτει τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο οργανισμών, να επενδύσουμε αρχικά στην ανάπτυξη των skills ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να συζητάμε για Reskilling & Upskilling.

Για τη διάσταση μεταξύ των απαιτούμενων και των διαθέσιμων δεξιοτήτων όπως αυτή αποτυπώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μίλησε ο Martin Meier, Head of Business Development & Integration στον όμιλο Adecco. «Υπάρχει ανάγκη από τους οργανισμούς να δημιουργήσουν ακαδημίες και εκπαιδευτικά προγράμματα, τέτοια που να οδηγήσουν στην μείωση του λεγόμενου Skills Gap» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Με έναν πολύ ευρηματικό τίτλο «3… 2…1… Disruption», ο Marcel Lieberman, Associate Client Partner από την Korn Ferry υποστήριξε πως για να κερδίσουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί τη μάχη με τον ανταγωνισμό του μέλλοντος, θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που ηγούνται και που καινοτομούν.

ΕΡΕΥΝΑ: RESKILLING & UPSKILLING FOR YOUR BUSINESS & YOUR HR FUNCTION
Στη συνέχεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ενδιαφέρουσας έρευνας που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα με θέμα «Reskilling & Upskilling for your Business & your HR Function». Σύμφωνα με τα ευρήματα ως προς τις απαιτούμενες δεξιότητες των εργαζομένων, μεγαλύτερη σημαντικότητα αποδίδεται στις συμπεριφορικές δεξιότητες και πρωτίστως στην ηθική συμπεριφορά, στην ομαδικότητα – συνεργατικότητα, στη διάθεση για συνεχή μάθηση, στην προσαρμοστικότητα και στις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Ταυτόχρονα, δύο στις τρεις επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν ή εφαρμόζουν μερικώς συστήματα καταγραφής και επικαιροποίησης δεξιοτήτων, ενώ οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν ή εφαρμόζουν μερικώς συστήματα μέτρησης της αποτελεσματικότητας προγραμμάτων reskilling / upskilling.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη από τον ΣΔΑΔΕ σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, και με την υποστήριξη της ΕΑΣΕ (Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων) ενώ τα αποτελέσματα παρουσίασε η Ελένη Λάμπρου, επιστημονικός συνεργάτης του ALBA. Η συμμετοχή στην έρευνα ήταν πολύ μεγάλη ενώ τα αποτελέσματα ήταν αρκετά αισιόδοξα και ανέδειξαν την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από τους ανταγωνιστές ως τον πρώτιστο παράγοντα προσαρμοστικότητας της επιχείρησης.

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν την Νεκταρία-Ειρήνη Καραμάνη, Country HR Head στη Siemens, η οποία μοιράστηκε με το κοινό επιτυχημένες πρακτικές δημιουργίας και ενίσχυσης μιας κουλτούρας reskilling & upskilling στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και εισήγαγε τους συμμετέχοντες στη νέα πραγματικότητα ενός VUCA κόσμου.

PANEL DISCUSSION
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανέβηκαν στη σκηνή εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων με μεγάλη εμπειρία ο καθένας στον χώρο του και συγκεκριμένα οι: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Deputy Director General στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ο Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο Γιώργος Κατινιώτης, εκπρόσωπος και μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) & Managing Director της SPEEDEX, ενώ το πάνελ συντόνισε ο Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και καθηγητής International Business & Strategy στο ALBA Graduate Business School.

Μετά το πάνελ τον λόγο πήρε ο Reinhard Nissl, HR Talent Director Eastern Europe στην Microsoft, ο οποίος μίλησε για το πως η ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα στην ίδια την επιχείρηση βοηθά στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας επιτυχίας παντός καιρού.

Και μιας και το θέμα του συνεδρίου ήταν το Reskilling και Upskilling, στο τέλος του προγράμματος ανέβηκε στη σκηνή ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, νυν Αντιπρόεδρος Ανατολικής Ευρώπης του Ομίλου Barilla και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό τις εμπειρίες που τον οδήγησαν σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον «reskilling» απαντώντας σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που του τέθηκαν από τον Πρόεδρο του ΣΔΑΔΕ, Σ. Σταματίου.