O I. Kant είχε ομολογήσει ότι «κατάφερε να ξυπνήσει από τον δογματικό λήθαργο στον οποίο είχε περιπέσει ο στοχασμός του επί δεκαετίες» χάρη στο έργο που ο συγκεκριμένος φιλόσοφος είχε προσφέρει στον κόσμο.

Ο μεγάλος Σκωτσέζος διαφωτιστής, φιλόσοφος και ιστορικός David Hume (1711-1776) θεωρείται ως ο «απόλυτος σκεπτικιστής» ή ο κατ’ εξοχήν ηθικός φιλόσοφος. Μόλις σε ηλικία 12 ετών εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ από νωρίς στράφηκε στη μελέτη κειμένων της κλασικής γραμματείας, όπως του Κικέρωνος, του Σενέκα, του Λουκρητίου και του Πλουτάρχου. Στα 28 του έτη δημοσίευσε το πρώτο και μεγαλύτερο φιλοσοφικό έργο του «Πραγματεία για την ανθρώπινη φύση» και ακολούθησαν και άλλα όπως: «Έρευνες για την ανθρώπινη νόηση και για τις αρχές της ηθικής», «Ηθικά και Πολιτικά Δοκίμια» και το «Διάλογοι για τη φυσική θεολογία» που δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του. Ο ίδιος φαίνεται να επηρέασε την ανάπτυξη δύο σχολών φιλοσοφίας, του σκεπτικισμού και του εμπειρισμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα μόνα πράγματα που μπορούμε να γνωρίζουμε είναι οι “εντυπώσεις και οι ιδέες”, οι οποίες περιορίζονται στον κόσμο της εμπειρίας μας, βρίσκονται δηλαδή μέσα μας χάρη στις αισθήσεις που μας τις εφοδίασαν». Για τον ίδιο, εντυπώσεις είναι οι εμπειρίες των πραγμάτων που μας δίνουν οι αισθήσεις μας την ώρα που τα παρατηρούμε, ενώ ιδέες είναι οι εικόνες των πραγμάτων που σκεφτόμαστε χωρίς να έχουμε τα πράγματα ενώπιον μας. Παράλληλα, ο David απέρριψε την αρχή της αιτιότητας όσο και τη μέθοδο της επαγωγής καθώς όπως υποστήριζε δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με τρόπο που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση, ενώ για ό,τι αποκαλούμε «εαυτό» μας ο ίδιος δήλωνε ότι δεν είναι παρά μια δέσμη εντυπώσεων και ιδεών και τίποτε άλλο. Τέλος, η συμβολή του στην οικονομική θεωρία επηρέασε τον Adam Smith, καθώς και μεταγενέστερους στον χώρο.

Πώς μία τέτοια πολύπλευρη προσωπικότητα θα μπορούσε να ενσωματωθεί επιτυχώς σε ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού;

Ο ίδιος θα αποδεικνυόταν εξαιρετικά χρήσιμος στην Εκπαίδευση και Ανάπτυξη των στελεχών, ενώ και η διοίκηση της απόδοσης θα ήταν ένας από τους πυλώνες όπου θα διέπρεπε. Άλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πάντα στον κόσμο αγοράζονται με σκληρή δουλειά». Τέλος, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και από τη διαδικασία του recruitment κυρίως για την αναζήτηση των απαραίτητων soft skills στους υποψηφίους.