Η Google εξηγεί πώς η μηχανική μάθηση θα βελτιώσει στο άμεσο μέλλον τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, μετατρέποντας τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα σε πολύτιμους συνεργάτες που θα παίρνουν αποφάσεις και θα επιλύουν προβλήματα.

Η μηχανική μάθηση, η περιοχή της τεχνητής νοημοσύνης που μέσω αλγορίθμων επιτρέπει στα προγράμματα υπολογιστών «να μαθαίνουν», για τους περισσότερους μεταφράζεται σε αυτοκίνητα που μιλούν ή σε ανθρωποειδή ρομπότ και γενικότερα ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του στελέχους της Google, Rich Rao, στο Fast Company, η πραγματικότητα για τη μηχανική μάθηση είναι πολύ λιγότερο sci-fi, και πολύ πιο κοντά στο σήμερα. Πολύ σύντομα, θα αλλάξει ραγδαία τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, μέσα από μία συσκευή που σχεδόν όλοι έχουμε στην τσέπη μας: το έξυπνο κινητό.

Ήδη σήμερα, τα έξυπνα κινητά λειτουργούν ως γραμματείς: λαμβάνουν ειδοποιήσεις, στέλνουν υπενθυμίσεις και προγραμματίζουν συναντήσεις προσκαλώντας τους συμμετέχοντες. Δεν αργεί η μέρα που το λογισμικό τους θα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί ο κάτοχός τους και να προβλέπουν τις ανάγκες του, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο παραγωγική και απλή εργασιακή καθημερινότητα. Οι μικρές πολυτέλειες που έως τώρα απολάμβαναν μόνο τα υψηλόβαθμα στελέχη (PDA-Personal Digital Assistant) θα είναι πλέον προσβάσιμες σε όλους.

1. Καλύτερη οργάνωση
Τα smartphones είναι ήδη ικανά να στείλουν και να οργανώσουν την πληροφορία για εμάς, σε σημαντικό βαθμό: μας ενημερώνουν ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδρομή για να συναντήσουμε λιγότερη κίνηση στο δρόμο, μας ειδοποιούν για τις επερχόμενες συναντήσεις μας, μας βοηθούν να ξεκαθαρίσουμε και να αρχειοθετήσουμε τον κυκεώνα των εισερχόμενων e-mails και μηνυμάτων.

Ακόμη, μας επιτρέπουν μέσα από εξειδικευμένες εφαρμογές να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικούς και ταχύτερους τρόπους επικοινωνίας από το e-mail (instant messaging). Αρκετές επιχειρήσεις μάλιστα αναπτύσσουν εφαρμογές ειδικά για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Στη Microsoft, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν εταιρικές εφαρμογές για να διεκπεραιώνουν ταχύτερα, από όπου κι αν βρίσκονται, απλές καθημερινές εργασίες, όπως η οργάνωση συναντήσεων ή η υποβολή εξόδων.

Αυτό που αδυνατούν να κάνουν τα smartphones, προς το παρόν, είναι να προβλέψουν με αξιοπιστία γεγονότα και να ανταποκριθούν σε αυτά αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, φανταστείτε να μπορούσε το κινητό να αντιληφθεί ότι καθυστερείτε σε ένα meeting κι από μόνο του να καλέσει ταξί, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερώνει τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για το νέο εκτιμώμενο χρόνο άφιξής σας.

>Ή καθώς πηγαίνετε σε μία προγραμματισμένη συνάντηση, να σας φέρει διαθέσιμα στην οθόνη όλα τα σχετικά έγγραφα με το αντικείμενο της συζήτησης και μετά να κρατήσει αυτόματα σημειώσεις. Ή ακόμη να υπήρχε μια εφαρμογή που αυτόματα συγκεντρώνει και διαμορφώνει σε report τα έξοδα του μήνα και σας ρωτά αν θέλετε να το στείλει με e-mail στο λογιστήριο, ώστε να μη χάνετε χρόνο συμπληρώνοντας κάθε μήνα εξοδολόγιο. Αυτές οι λειτουργικότητες δεν θα αργήσουν να υλοποιηθούν.

Τα έξυπνα κινητά είναι φορητά και έχουν geolocation: αξιοποιώντας αυτά τα χαρακτηριστικά τους, θα μας προσφέρουν την πολυτέλεια να μην χρειάζεται να αναζητήσουμε εμείς την πληροφορία, αλλά θα τη βρίσκουν μόνα τους για εμάς, προδραστικά, προσφέροντάς μας παράλληλα επιλογές που στο παρελθόν θεωρούσαμε αδύνατες μέσω μιας συσκευής.

2. Περισσότερη ευελιξία
Οι σταθερές θέσεις εργασίας μπροστά σε έναν υπολογιστή και το αυστηρό ωράριο 9πμ-5μμ θεωρούνται ήδη παρωχημένα σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι βρίσκονται συνέχεια σε κίνηση, είναι μόνιμα συνδεδεμένοι με το e-mail τους και μπορούν να εργαστούν σχεδόν από οπουδήποτε. Καλώς ή κακώς, ζούμε στην εργασιακή εποχή του «always on».

Πριν κάποια χρόνια δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα έχουμε σήμερα face-to-face video επικοινωνία μέσω κινητού με στελέχη της εταιρείας μας οπουδήποτε στον κόσμο. Ή ότι, καθώς περιμένουμε τον επόμενο συρμό στο μετρό, θα μπορούμε να ανατρέξουμε σε όλο το ιστορικό της επικοινωνίας μας με έναν πελάτη ή να ανασύρουμε ένα memo που χρονολογείται από το προηγούμενο έτος.

Με τα smartphones που στηρίζονται στη μηχανική μάθηση, σταδιακά οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να διαλέξουν ανάμεσα στην ευελιξία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους, κι αυτό θα αφορά όλες τις θέσεις στην ιεραρχία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Google, οι νέες τεχνολογίες θα μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε μόνο με τη φωνή, χωρίς τη χρήση πληκτρολογίου ή ακόμη και οθόνης.

Σχετικές βελτιώσεις με ταυτόχρονη εφαρμογή σε όλες τις φορητές συσκευές μας θα απλοποιούν διαρκώς παραδοσιακές εργασίες, από το κλείσιμο μιας συνάντησης μέχρι την προετοιμασία μίας παρουσίασης, την αρχειοθέτηση ή την ανάρτηση αγγελιών για νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εξειδικευμένο λογισμικό θα κατηγοριοποιεί με αυτοματοποιημένο τρόπο τα e-mails μας επισημαίνοντας τα πιο σημαντικά και στη συνέχεια θα προβλέπει και θα διαμορφώνει προτεινόμενες απαντήσεις εκ μέρους μας. Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο, δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούμαστε γράφοντας μακροσκελείς απαντήσεις σε μία μικρή οθόνη, ενώ θα μπορούμε να πλοηγηθούμε έξυπνα μέσα στη θάλασσα του inbox μας, εστιάζοντας με ευκολία στα σημαντικότερα e-mails.

3. Μεγαλύτερη υπολογιστική ικανότητα
Η χρήση του έξυπνου κινητού για υπολογισμούς είναι αρκετά διαδεδομένη, με εφαρμογές που απλοποιούν την καθημερινότητά μας (π.χ. λειτουργικότητα split-the-bill για να μοιράζουμε αυτόματα το λογαριασμό μεταξύ φίλων σε ένα εστιατόριο). Στο μέλλον, τα κινητά θα υποστηρίζουν πολύ πιο σύνθετους και χρήσιμους για την εργασία μας υπολογισμούς: κλείσιμο πωλήσεων, δημιουργία reports, αναδιαμόρφωση του budget της Διεύθυνσης σε πραγματικό χρόνο κ.ά. Καθώς η μηχανική μάθηση ξεκλειδώνει και θέτει στη διάθεση όλων μας ανεκτίμητες δυνατότητες, όπως η ανάλυση δεδομένων, τα έξυπνα κινητά θα εξελίσσονται όχι απλά σε εργαλεία δουλειάς, αλλά σε προσωπικούς βοηθούς που θα είναι σε θέση να επιλύουν προβλήματα με αποφασιστικότητα.

Πολλές από αυτές τις τεχνολογικές δυνατότητες είναι ήδη διαθέσιμες, άλλες βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Οι αλλαγές θα συντελεστούν σταδιακά, καθώς κάθε νέα λύση δεν θα στέφεται εξαρχής με επιτυχία, ούτε θα υιοθετείται υποχρεωτικά ευρέως. Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στη μηχανική μάθηση φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με τους συνεργάτες και τα κοινωνικά μας δίκτυα, οδηγώντας σε μια νέα πραγματικότητα χωρίς δρόμο επιστροφής.