Για παραπάνω από τρεις δεκαετίες η Beverly Kaye, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Career Systems International στο Λος Άντζελες, σχεδιάζει προγράμματα management και career development για πολλούς οργανισμούς. Η συγγραφέας του bestseller "Up is Not the Only Way" και μία από τους συγγραφείς του "Love 'Em or Lose 'Em" ενθαρρύνει, με συνέντευξή της στο TD Magazine, μάνατζερ και εργαζόμενους να ενισχύσουν τη διακράτηση των οργανισμών τους.

TD Magazine: Τι μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί για να «κρατήσουν» τους εργαζόμενούς τους;

Beverly Kaye: Τα στελέχη του HR και της εκπαίδευσης πρέπει να πάρουν σοβαρά τη διακράτηση και τη δέσμευση του προσωπικού. Είναι απαραίτητο να εξετάσουν τους παίκτες τύπου Α και τους παίκτες τύπου Β και μετά να ρωτήσουν: Ποιος παίζει σημαντικό ρόλο; Ποιος μπορεί να φύγει; Και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της αποχώρησής του στον οργανισμό; Θα πρότεινα οι οργανισμοί να διεξάγουν συνεντεύξεις διακράτησης εκτός από τα “exit interviews”. Εκεί, συνήθως ρωτάμε:

«Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να σας κρατήσουμε;» όταν ο εργαζόμενος είναι στο κατώφλι της εταιρείας έτοιμος να αποχωρήσει, δηλαδή όταν είναι ήδη πολύ αργά. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι manager συμφωνούν ότι η διακράτηση ταλέντων, η ανάπτυξη και η δέσμευση είναι σημαντικά θέματα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν τη θέληση και όχι τις δεξιότητες. Οφείλουμε να διδάξουμε στους μάνατζερ τις ικανότητες αυτές και να τους εφοδιάσουμε με τα εργαλεία, τα οποία χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζωτικής σημασίας ζητήματα.

Κάποιοι οργανισμοί λένε με αλαζονεία: «Οι άνθρωποι πάντα θα θέλουν να έρθουν να εργαστούν εδώ». Αυτό το οποίο ξεχνούν είναι ότι μπορεί οι εργαζόμενοι να εισέρχονται σε έναν οργανισμό για την αποστολή του, το όνομά του ή τη φήμη του αλλά φεύγουν αν δεν έχουν σχέση με τον μάνατζέρ τους. Τα στελέχη του HR πρέπει να ζητούν από τους μάνατζερ να είναι υπεύθυνοι για τη διακράτηση ταλέντων όχι μόνο στην ομάδα τους, αλλά και στον ευρύτερο οργανισμό.

TD Magazine: Ποιος είναι ο ρόλος των εργαζόμενων στη βελτίωση της διακράτησης;

Beverly Kaye: Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι είναι ο κρίκος που λείπει στην αλυσίδα της διακράτησης και της δέσμευσης. Πολλοί εργαζόμενοι νιώθουν ότι οι οργανισμοί και οι μάνατζερ τους έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται την καριέρα τους και όταν αυτό δε συμβαίνει παραπονιούνται. Οι εργαζόμενοι μπορεί να εμφανίζονται σε σχέση με τις ευκαιρίες είτε μεμψίμοιροι είτε να τις εκμεταλλεύονται. Πρέπει να δραστηριοποιούνται και οι ίδιοι αναφορικά με τη διαχείριση της ικανοποίησης από τη δουλειά τους και να κυνηγούν τα πράγματα τα οποία θέλουν.

TD Magazine: Εσείς προσωπικά έχετε εφαρμόσει τις γνώσεις σας στη διαχείριση της καριέρας σας;

Beverly Kaye: Είμαι θερμή οπαδός της υποστήριξης και της ομαδικής εκμάθησης. Όταν μιλάω σε ένα συνέδριο, πάντα μένω για να παρακολουθήσω και τις υπόλοιπες ομιλίες. Έχω υπάρξει μέλος σε πολλές επαγγελματικές και άλλες ομάδες για αρκετά χρόνια. Δε θα μπορούσα να φτάσω εδώ που είμαι χωρίς τη συγκεκριμένη υποστήριξη. Όσο περισσότερο μαθαίνω από άλλους ανθρώπους, τόσα περισσότερα εφαρμόζω στη δουλειά μου.
Όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούμε «τι έμαθα;» και «ποιος μου το δίδαξε;». Νομίζω ότι δεν μπαίνουμε συχνά σε αυτή τη διαδικασία. Δε σταματάμε να σκεφτούμε τι μάθαμε από μια εμπειρία. Βιαζόμαστε πολύ να κάνουμε την επόμενη κίνηση.

TD Magazine: Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά και ποιο ήταν το μάθημα το οποίο πήρατε από τη συγκεκριμένη εμπειρία;

Beverly Kaye: Τριάντα χρόνια πριν, είχα τη θέση της Student Personnel Dean στο Πανεπιστήμιο Brandeis. Εκεί έμαθα να υποστηρίζω με σθένος αυτά τα οποία πιστεύω, να εκφράζω την άποψή μου, ακόμα και όταν είναι διαφορετική από των άλλων, και να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου. Αρκετοί λαμπροί φοιτητές πίστευαν ότι οι καλοί ακαδημαϊκοί σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης αποτελούν συστατικά που εξασφαλίζουν την επιτυχία. Ανακάλυψαν, όμως, ότι το να διακρίνεται κάποιος ως μαθητής του άριστα σε ένα πανεπιστήμιο ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου δεν αρκούσε  και ότι, στην πραγματικότητα, η αντίληψη της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας και η ικανότητα να επανακάμπτει κάποιος από τις απογοητεύσεις συνιστούσαν τις πλέον σημαντικές αρετές.
Επιπλέον, έμαθα ότι η επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή εξαρτάται από πολύ περισσότερα πράγματα και όχι, αποκλειστικά, από την ευφυΐα.


Dr. Beverly Kaye, Engagement Expert, HR Legend από το ASTD
Η Dr. Beverly Kaye είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία σε θέματα που αφορούν τη δέσμευση και διακράτηση των εργαζομένων, καθώς και τη διαχείριση της καριέρας. Το 2006 της απονεμήθηκε ο τίτλος του «Θρύλου» από την Αμερικανική Ένωση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης (American Society for Training and Development – ASTD), το μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό για την εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, με μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες από χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Ο τίτλος του Θρύλου απονέμεται από το ASTD «σε πρωτοπόρους και καινοτόμους διανοητές στον τομέα της εργασιακής μάθησης και απόδοσης». Βασικά κριτήρια στα οποία αξιολογούνται είναι:

  • η συνεχής επίδραση, η πρωτοτυπία ιδεών
  • η σταθερή επαγγελματική πορεία
  • η περισσότερο από 5 χρόνια συζήτηση για έργα τους, καθώς, και η εφαρμογή και υιοθέτησή τους
  • ένας σημαντικός αριθμός δημοσιεύσεων και
  • μια τέτοια συνεισφορά στο αντικείμενο, που να αυξάνει την προβολή, την αξιοπιστία και το κύρος τους.

Τον ίδιο τίτλο κατέχουν, επίσης, οι Ken Blanchard, Peter Senge, Margaret Wheatly και Donald Kirkpatrick.

Ως ιδρύτρια και CEO της εταιρείας Career Systems International, και ως η συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε ό,τι αφορά στην απόδοση στον εργασιακό χώρο, η Dr. Kaye έχει συνεργαστεί με μια σειρά οργανισμών προκειμένου να δημιουργήσει πρωτοποριακές λύσεις για την ανάπτυξη των εργαζομένων τους.

Στους πελάτες της συμπεριλαμβάνονται μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις όπως οι American Express, Citigroup, DaimlerChrysler, Hallmark, Microsoft, Marriott, Novartis και Starbucks.

Με τη δημοσίευση του βιβλίου Love ‘em or lose ‘em: getting good people to stay to 1999, η Dr. Kaye κέρδισε επάξια τον τίτλο της πρωτοπόρου, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα του εργασιακού περιβάλλοντος στον 21ο αιώνα: τη δέσμευση και διακράτηση των εργαζομένων. Στην τρίτη του έκδοση, μεταφρασμένο πλέον σε 17 γλώσσες, το Love ‘em or lose ‘em καθιστά τους μάνατζερ υπεύθυνους για τη διατήρηση των καλύτερων εργαζομένων, ενώ δίνει τις ελάχιστες ενέργειες και στρατηγικές για την επίτευξη του ρόλου τους. Η τέταρτη και αναθεωρημένη έκδοσή του κυκλοφόρησε το Μάιο και συμπεριλαμβάνει τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς εργαζομένων, καθώς και χρήσιμα εργαλεία για την κινητοποίηση και δέσμευση αυτών με στόχο τη διαρκή ανάπτυξη κάθε επιχείρησης.

Το πλούσιο συγγραφικό της έργο ξεκίνησε με το βιβλίο Up is not the only way (Davies Black), το οποίο είναι, πλέον, κλασικό και, παρόλο που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη λειτουργική σημασία, ακόμα και σήμερα.

Η Dr. Kaye, επιπρόσθετα, έχει υπάρξει ηγετική φυσιογνωμία σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων mentoring. Έχοντας την πίστη ότι ο παραδοσιακός τρόπος mentoring ένας προς έναν δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στις σημερινές επιχειρησιακές δομές, όσο ήταν στο παρελθόν, ανέπτυξε το καινοτομικό πρόγραμμα “Mentworking”, το οποίο συνδυάζει το mentoring με το networking.

Η ίδια έχει λάβει αρκετές φορές επαγγελματικές διακρίσεις, ενώ οι πελάτες της αντίστοιχα διακρίσεις καλών πρακτικών.

Η Dr Kaye έχει διδακτορικό από το UCLA, ενώ σπουδάσει στο Sloan School of Management στο MIT.