Σε μια χρονική στιγμή που τα καλά νέα είναι λίγα, υποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια την είδηση της αναγνώρισής μας στο διαγωνισμό, για 4η συνεχόμενη φορά, για τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα.

Η χαρά μας είναι φέτος ακόμα μεγαλύτερη, αφού καταλάβαμε την πρώτη θέση ανάμεσα στις εταιρείες μέχρι 250 άτομα.

Αν συνυπολογίσουμε τη χρονική στιγμή στην οποία έρχεται αυτή η αναγνώριση κατά πρώτον, μαζί με το γεγονός ότι καθοριστικό ρόλο για την τελική κατάταξη μιας εταιρείας, παίζει η γνώμη του ίδιου του προσωπικού, θεωρούμε ότι είναι για εμάς η καλύτερη ηθική επιβράβευση στη διαρκή προσπάθειά μας για ένα αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι υπάλληλοί μας νιώθουν παρακινημένοι και τελικά ικανοποιημένοι.

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τις αρνητικές επιπτώσεις του πάνω στις εργασιακές σχέσεις, εμείς στην Xerox Hellas δεν πιστέψαμε ούτε μια στιγμή ότι θα μπορούσαμε να συμβιβαστούμε σε ότι έχει σχέση με τις αξίες μας και τις αρχές μας. Είναι ένα πεδίο στο οποίο για εμάς δεν χωρούν εκπτώσεις! Συνεχίσαμε λοιπόν όλο αυτό το διάστημα να «δίνουμε αξία στους ανθρώπους μας».

Αυτή η «αξία» δεν υλοποιείται μόνο μέσω των επενδύσεων που κάνουμε για εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας. Έρχεται μέσα από την προσπάθεια για καθημερινή επικοινωνία για το πού βρίσκεται η εταιρεία (κάτι που αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικό για το ενδοεταιρικό κλίμα αυτήν την περίοδο), με την ενθάρρυνση και επιβράβευση της ομαδικής δουλειάς και με την ακούραστη και ταυτόχρονα ουσιαστική φροντίδα για τους ανθρώπους μας.

Και όλα αυτά γιατί έχουμε αντιληφθεί τα τελευταία χρόνια, ότι δεν αρκεί μόνο η τεχνολογική μας υπεροχή ή η πρωτοπορία μας μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί μας που προάγουν και αναδεικνύουν την εταιρεία μας με κάθε τους κίνηση. Η σκέψη μας είναι απλή. Όσο πιο πολύ αισθάνονται οι άνθρωποί μας την εταιρεία σαν το σπίτι τους, όσο πιο πολύ βλέπουν ότι η προσπάθειά τους, οι κόποι τους και τα αποτελέσματά τους διαρκώς αναγνωρίζονται με δικαιοσύνη, όσο πιο πολύ αντιλαμβάνονται ότι τους φερόμαστε αξιόπιστα και με σεβασμό, τόσο πιο πολύ θα ενδιαφέρονται για την εταιρεία και τόσο θα φροντίζουν, σε ότι τους αφορά, να πηγαίνει καλά. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι είναι και υποχρέωσή μας αλλά και δέσμευσή μας, να έχουμε στο κέντρο της προσοχής μας τον κάθε υπάλληλο χωρίς διακρίσεις.

Με όλα τα παραπάνω και πέρα από την αφοσίωση των ανθρώπων μας, θα καταφέρουμε σε δεύτερο επίπεδο να γίνουν οι άνθρωποί μας το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και σημείο αναφοράς. Ποτέ δεν θελήσαμε ένας υπάλληλός να μένει «αναγκαστικά» στην εταιρεία επειδή δεν έχει κάποια άλλη καλύτερη εναλλακτική. Επιδιώκουμε να αποτελεί αυτό μια συνειδητή επιλογή. Ένας υπάλληλος αφοσιώνεται σε μια εταιρεία και η εταιρεία τον εμπιστεύεται, επιδιώκει την ανάπτυξή του, του φέρεται με δικαιοσύνη και σεβασμό, είναι αξιόπιστη απέναντί του. Και επακόλουθα αυτός ο κύκλος συνεχώς ανατροφοδοτείται. Το όραμά μας είναι «να γίνουμε συνειδητά ο προτιμητέος εργοδότης στην ελληνική αγορά!».

Η αναγνώριση ως Best Workplace, πέρα από τη συνέχεια και τη συνέπεια που δείχνει, είναι για εμάς μια έμπρακτη απόδειξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στη διοίκηση και το προσωπικό. Και γι’ αυτό, και ευχαριστήσαμε έμπρακτα τους ανθρώπους μας και θα εξακολουθήσουμε να επενδύουμε σε αυτούς. Επειδή δε, δεν θεωρούμε αυτήν την εμπιστοσύνη ούτε δεδομένη ούτε απεριόριστη, πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας δεν πρέπει να έχει τέλος. Πέρα από όραμα και ξεκάθαρο στόχο, η δουλειά μας απαιτεί, διαρκή εστίαση στον άνθρωπο-υπάλληλο, ουσιαστικό ενδιαφέρον και νέες ιδέες. Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δε χαρίζεται.