Η ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ γιόρτασε πέρυσι τα 60 χρόνια της ιστορίας της και σήμερα διοικείται από την τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα.

Ήδη από τα πρώτα χρόνιας της λειτουργίας της, ο ιδρυτής της, Αλέξανδρος Κίκιζας, είχε εμφυσήσει στο προσωπικό ένα όραμα και είχε δημιουργήσει μία ζεστή φιλική ατμόσφαιρα έτσι που ο κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται ότι μπαίνει στο σπίτι του. Έκτακτα bonus, παροχή ροφήματος και πρόχειρου γεύματος, συχνές εκδρομές και συμπαράσταση στα οικογενειακά προβλήματα του προσωπικού ήταν μερικά από τα πρωτοποριακά «benefits» που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία από τη δεκαετία του ’50.

Η κουλτούρα αυτή, που προτάσσει τον «άνθρωπο» και όχι απλώς τον «εργαζόμενο», συνεχίστηκε στη Μέλισσα- Κίκιζας όλες τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα. Στη Διοίκηση της εταιρείας πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ποιότητα της εταιρείας εξαρτάται από την ποιότητα του Ανθρώπινου Δυναμικού της. Και όταν μία εταιρεία έχει καλή ποιότητα Ανθρώπινου Δυναμικού, όταν υπάρχει εσωτερική ομόνοια και κοινό όραμα, τότε δεν μπορεί παρά η εταιρεία να επιτύχει τους στόχους της.

Στη Μέλισσα – Κίκιζας, έχουμε δημιουργήσει ένα οικογενειακό περιβάλλον εργασίας. Επενδύοντας στην ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας μας, είμαστε ανοιχτοί στα προβλήματα και τις ανησυχίες των συναδέλφων μας, προσπαθώντας πάντα να δώσουμε λύση, όπου είναι αυτό δυνατό. Οι εργαζόμενοι είναι η δύναμή μας. Υποστηρίζουμε τη μοναδικότητα αλλά και τη δυναμική της ομάδας, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις ίσες ευκαιρίες και στην εξέλιξη των ανθρώπων μας. Πιστεύουμε στη συνεργασία, το σεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, που μπορούν να μετατρέψουν έναν εταιρικό στόχο σε προσωπικό κίνητρο.

Η παρεχόμενη, εδώ και πολλές δεκαετίες, ομαδική ασφάλιση υγείας, τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους, η εσωτερική εκπαίδευση, η παροχή δωρεάν εταιρικών προϊόντων, οι υποτροφίες για τα παιδιά των εργαζομένων, το ευέλικτο ωράριο εργασίας, η οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων και εορτών, τα bonus και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο τέλος μιας καλής χρονιάς είναι μερικές από τις παροχές που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη Μέλισσα- Κίκιζας.

Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε από τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου του Ινστιτούτου «Great Place to Work», ότι το προσωπικό μας έχει εμπιστοσύνη στη Διοίκηση, θεωρεί ότι υπάρχει ευκολία στην προσέγγιση μαζί της, ότι υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον για κάθε εργαζόμενο, ότι υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης και φιλικό εργασιακό περιβάλλον. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς, είναι βέβαια πως οι άνθρωποί μας αισθάνονται υπερηφάνεια για τη Μέλισσα- Κίκιζας. Υπερηφάνεια να λένε σε άλλους πως δουλεύουν εδώ, για αυτά που έχουμε επιτύχει και διατηρούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υπερηφάνεια για την ελληνικότητα, αλλά και το ήθος και την τιμιότητα που είχε μεταδώσει ο Ιδρυτής της εταιρείας, πριν από τόσες δεκαετίες.

Στη Mέλισσα- Κίκιζας δεν παρατηρείται συχνή κινητικότητα προσωπικού. Οι εργαζόμενοι συνήθως παραμένουν επί πολλά έτη και στις περισσότερες περιπτώσεις συνταξιοδοτούνται από αυτήν. Πολλές φορές συναντάται το φαινόμενο εργαζομένων δεύτερης ακόμα και τρίτης γενιάς από την ίδια οικογένεια. Οι απαντήσεις των εργαζομένων μας, καθώς και η κατάταξή μας ανάμεσα στις «καλύτερες εταιρείες για να δουλεύει κανείς στην Ελλάδα» μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον της. Μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Εξάλλου το πιστεύω μας ήταν, είναι και θα είναι: Ικανοποιημένο και με υψηλό ηθικό Ανθρώπινο Δυναμικό = Επιτυχημένη Εταιρεία.