1 στους 10 εργαζόμενους στη Γουόλ Στριτ, είναι κλινικά ψυχοπαθής, γράφει η δημοσιογράφος Sherree DeCovny στο περιοδικό CFA, γεγονός που προκαλεί σοκ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνάει το 1%.

Κάποιος κλινικά ψυχοπαθής είναι συνήθως ευφυής, κοινωνικός και γοητευτικός, γράφει η S. DeCovny. Λέει ψέματα εύκολα και συχνά και παίρνει επικίνδυνα ρίσκα, είτε γιατί δεν έχει συναίσθηση του κινδύνου, είτε γιατί απλά δεν τον ενδιαφέρει.

Τα συγκεκριμένα αυτά χαρακτηριστικά θεωρούνται πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους στον κόσμο των επιχειρήσεων της Wall Street, όπου τα πολλά λεφτά βγαίνουν από μεγάλα ρίσκα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ορισμένη ικανότητα που προσφέρει επαγγελματική επιτυχία οφείλεται σε ψυχική ασθένεια, ειδικά στον οικονομικό τομέα, όπου μετά από σειρά τεστ, αποκαλύφθηκε ότι πολλοί από τους εργαζόμενους είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι και από τους διαγνωσμένους ψυχοπαθείς.

Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιον υψηλόβαθμο πολιτικό ή επιτυχημένο χρηματιστή είναι βασικά χαρακτηριστικά των κλινικά ψυχοπαθών. Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι περίπου το 4% του συνόλου των αφεντικών είναι ψυχοπαθείς, και ότι η σχετική τους έλλειψη ενδοιασμών είναι αυτό ακριβώς που τους βοηθά να διαπρέπουν στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί νέοι τραπεζίτες αναπτύσσουν αλκοολισμό, αϋπνία, διαταραχές λήψης τροφής και άλλα συμπτώματα άγχους μετά από λίγα μόνο χρόνια στη δουλειά. Έρευνες επίσης έδειξαν πως οι πιθανότητες ένας χρηματιστής να πάσχει από κλινική κατάθλιψη είναι 3 φορές περισσότερες από τον μέσο άνθρωπο.