Δυσκολία αντιμετωπίζει το 29% των εργοδοτών στην Ελλάδα στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας, όπως αποκαλύπτει η «Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων 2010» της Manpower, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικού δείγματος 750 Ελλήνων εργοδοτών το Μάρτιο.

Η Manpower, μέσα από τη μελέτη της με τίτλο «Teachable Fit: A new approach for easing the talent mismatch», προτείνει μία νέα προσέγγιση κατά την επιλογή των εργαζομένων, η οποία δίνει έμφαση στο κατά πόσον οι υποψήφιοι είναι σε θέση να αποκτήσουν, μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης (κυρίως βιωματικής), τις απαιτούμενες για την κάθε θέση δεξιότητες, ικανότητες, γνώσεις και προσωπικά χαρακτηριστικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ιαπωνία (76%) καταλαμβάνει τη πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας με κατάλληλους υποψηφίους. Ακολουθούν οι: Βραζιλία (64%), Αργεντινή (53%), Πολωνία (51%), Αυστραλία (45%), Χονγκ Κονγκ (44%) και Μεξικό (42%). Η έλλειψη ταλέντων εμφανίζεται λιγότερο έντονη στην Ιρλανδία (4%), στη Μεγάλη Βρετανία (9%), στη Νορβηγία (11%) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (14%).

Το σημαντικότερο έλλειμμα της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπως διαπιστώνεται από την Έρευνα, εντοπίζεται στα Στελέχη Πωλήσεων, ειδικότητα η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση στελεχών εμφανίζει και ο χώρος της Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών, μία ειδικότητα που κάνει φέτος την επανεμφάνισή της στην 10η θέση της λίστας. Αντίθετα, η ασυμφωνία προσφοράς-ζήτησης στις διευθυντικές θέσεις του χώρου των Πωλήσεων, που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη χρονιά, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα απουσιάζει από τα φετινά αποτελέσματα.

Τα πλήρη αποτελέσματα της Έρευνας για την Έλλειψη Ταλέντων 2010, με αναλυτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και τις 35 ακόμη χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα, είναι διαθέσιμα μέσα από το site της Manpower, στην ενότητα Research Center.