Στην απομάκρυνση χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους βάσει προσωρινών διαταγών δικαστηρίων και εξακολουθούν να αμείβονται από το ελληνικό Δημόσιο, στόχευε η ρύθμιση που αποσύρθηκε τελικώς από το πολυνομοσχέδιο και αφορούσε την κατάργηση έκδοσης προσωρινών διαταγών από τα Μονομελή Πρωτοδικεία.
Σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, μόνο στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι απασχολούνται και μισθοδοτούνται βάσει προσωρινών διαταγών που θα ισχύσουν πιθανώς για 4-5 χρόνια, δηλαδή μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή τους.
Πανελλαδικά ο σχετικός αριθμός εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 10.000. Οι συμβασιούχοι, εκμεταλλευόμενοι την παρατεταμένη χρονική ισχύ των προσωρινών διαταγών, όταν τελικώς συζητείται η κύρια προσφυγή τους στα δικαστήρια, διεκδικούν μονιμοποίηση, λέγοντας ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ζητούμενο από τη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να επανέλθει με άλλη διατύπωση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι η απομάκρυνση ακριβώς αυτών των 10.000 συμβασιούχων που παραμένουν βάσει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων στο Δημόσιο και μισθοδοτούνται κανονικά, παρά το ότι η σύμβασή τους έχει λήξει. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που τελικώς αποσύρθηκε, οι προσφεύγοντες θα οδηγούνταν εκτός Δημοσίου και δεν θα αμείβονταν μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή.