Ο Θεοφάνης Γιώτης μοιράζεται μία διαφορετική προσέγγιση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων – μια προσέγγιση πολύ μακριά από τη λογική και τις επιταγές του project management, αλλά πολύ κοντά, δυστυχώς, στην πραγματικότητα αρκετές φορές.

1. Αφήστε το φυσικό αντικείμενο project FLOU!
Κάθε έργο έχει το product scope (τα χαρακτηριστικά του προϊόντος) και το project scope (όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν για να παραδοθεί το product scope). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είστε συγκεκριμένοι. Χρησιμοποιήστε την πασίγνωστη ελληνική τεχνική «FLOU» και αφήστε το φυσικό αντικείμενο του έργου ασαφές, ώστε το SCOPE CREEP (ανεξέλεγκτη μεγέθυνση του φυσικού αντικειμένου) να μεγαλουργήσει. Εννοείται ότι δεν θα φτιάξετε ποτέ WBS και SOW γιατί, από τα πολλά που τάξατε, κάτι θα παραδώσετε στο τέλος για να βγείτε τροπαιοφόροι!

2. Αποφύγετε την εμπλοκή των stakeholders στο έργο!
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπλέξετε stakeholders στο έργο. Τι να τους κάνετε; ΔΕΝ απαιτούνται. Ούτως ή άλλως τι θα κάνουν σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Θέλουν δεν θέλουν, θα χρησιμοποιήσουν το προϊόν του έργου. Η τεχνική «USER ERROR, REPLACE USER!» μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα!

3. Αγνοείστε το management!
Μα είναι δυνατόν η διοίκηση της εταιρείας να γνωρίζει από Projects; Το management είναι μόνο για να εγκρίνει τα project και να μας δώσει τα χρήματα. Δεν χρειάζεται να υποστηρίξει το έργο. Αφού το ενέκρινε, ποιος θα τολμήσει να μην το χρησιμοποιήσει! Επίσης να αποκρύψετε από τον Οικονομικό Δ/ντή ποιο είναι το CAP.EX., το OP.EX. και το όφελος του έργου!

4. Κάντε το τέλειο με την τεχνική BTO!
Πάντοτε να κάνετε το καλύτερο προϊόν στον πλανήτη. Έστω και αν το έργο απαιτεί κάτι απλό, π.χ. καταγραφή εισερχόμενων κλήσεων, εσείς να φτιάχνετε το τέλειο: 87 combo boxes, άπειρα pop-up messages, ενεργοποίηση 12 function keys, σύνδεση με το ERP, αυτόματη αποστολή email και sms, σύνδεση με τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ, κ.λπ. Κάνοντας την τέλεια εφαρμογή είναι σαν να δοκιμάζετε να «βράσετε τον ωκεανό – ΒOIL THE OCEAN (ΒΤΟ)!»

5. Βάλτε ανέφικτα χρονικά περιθώρια!
Πάντα να δεσμευόσαστε σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα σας ζητάτε. Γυρίστε τον χρόνο πίσω. Δεν είναι δύσκολο. Μην κάνετε καθόλου planning για να δείτε τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο χρονικά. Εξάλλου, «If you DO NOT plan, you PLAN to FAIL!». Εξάλλου το planning κοστίζει κιόλας!

6. Μην κάνετε κοστολόγηση!
Κρύψτε τα κόστη του έργου. Μην λαμβάνετε υπόψη σας τα εσωτερικά κόστη, μόνο ότι πληρώνετε για αγορά υλικών και προϊόντων. Αγνοείστε ΠΛΗΡΩΣ τις ώρες του προσωπικού σας πάνω στο έργο. Αφού πληρώνονται ούτως ή άλλως, γιατί να τους υπολογίσω; Μην υπολογίσετε ποτέ OVERHEAD και αποσβέσεις. Μην κάνετε ποτέ ABC!

7. Επιμείνετε στις αξίες: BVFNM
Χρησιμοποιήστε «Fixed-Price Contract» για να αγοράσετε από τους προμηθευτές σας αγαθά και υπηρεσίες. Ζητήστε τα πάντα και πληρώστε τίποτε εάν γίνεται (Best Value For No Money – BVFNM). Ούτως ή άλλως με την κρίση που υπάρχει πάντα κάποιος θα δεχθεί να κάνει το έργο για να μπορέσει να «πατήσει πόδι» στην εταιρεία σας.

8. Το Risk Management κάνει «ΤΖΙΖ…»!
Μην ασχολείστε με «known-unknowns» και risk response planning. Οι προμηθευτές σας παθαίνουν πανικό όταν ακούν κακές λέξεις όπως «risk management». Όταν σας τύχει κάτι απρόβλεπτο, π.χ. παραιτηθεί το 5ο άτομο στην ομάδα των 6 ατόμων, αργήσει η παράδοση του εξοπλισμού για 100η φορά ή γίνει το 63ο ατύχημα στο εργοτάξιο, εφαρμόστε την τεχνική  «TZIZ: LETS MEET»: προγραμματίστε ένα meeting με όλη την ομάδα έργου σε 3 «τέρμινα» για να πάρετε ιδέες αντιμετώπισης της κατάστασης!

9. Κρατήστε τις πληροφορίες του έργου μυστικές!
Ενημερώστε τους ανθρώπους που εργάζονται στο project, να κρατούν τις πληροφορίες για «την πάρτη τους». Ποιος θα καταλάβει μέσα στην εταιρεία τόσες τεχνικές ορολογίες; Γιατί να ζαλίσουμε τους stakeholders του έργου με status reports, progress reports, issues reports, CPI, SPI, ETC και λοιπές άχρηστες πληροφορίες; Η τεχνική «AS PLANNED», ότι δηλαδή το έργο πάει «σφαίρα» βοηθάει τα μέγιστα!

10. Τέλος, για Project Management, εφαρμόστε την τεχνική RBL!
Το project management είναι κέντρο κόστους. Πουλήστε εκδούλευση στον CFO και πείτε του ότι δεν θα κάνετε project management ώστε να μειώσετε το κόστος του έργου! Εφαρμόστε την τεχνική RBL (RTSI BOURTZI & LOULAS). Η τεχνική «Άρτζι, Μπούρτζι και Λουλάς» δηλώνει χαλαρότητα και ξεγνοιασιά. Μην ασχολείστε με τα παραδοτέα και τα milestones. Να είστε χαλαροί με το project controls. Να τελειώνετε το έργο πάντα με πάρτι όπου είναι όλοι καλεσμένοι. Εάν βέβαια τελειώσει το έργο και είστε ακόμη στην εταιρεία!

Πληροφορίες: 12 PM Consulting
Θεοφάνης Γιώτης, MSc, Ph.D C, PMP®, MCT
E:
[email protected].