Η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης είναι ο πιο πολυσυζητημένος όρος των τελευταίων ημερών.

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Weber Shandwick αποκάλυψε ότι εκτός από τους CEOs, τα στελέχη που κατάφεραν ν διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στα συνέδρια του επιχειρηματικού κόσμου. Οι επιχειρήσεις, αυτή την περίοδο, κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Η εταιρεία Innovest Strategic Value Advisors συγκέντρωσε μια λίστα 100 επιχειρήσεων που εμφανίζονται στιβαρές απέναντι στις άλλες. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξακολουθούν να λειτουργούν το 2109. Ελπίζουμε, ωστόσο, να μην τις καταστρέψει μια οικονομική ύφεση το 2108.

Υπεύθυνος για τη λίστα Global 100 Most Sustainable Corporations είναι ο Toby Heaps, Πρόεδρος της Corporate Knights, ενός καναδικού οργανισμού που ασχολείται με την αειφορία των επιχειρήσεων. Κάθε χρόνο ο Heaps και η Innovest εντοπίζουν ποιες επιχειρήσεις έχουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις σε τομείς που αφορούν στη βιωσιμότητα όπως οι ανθρώπινοι πόροι, η περιβαλλοντική πολιτική, η διακυβέρνηση κ.ά.

Παρόλο που η λίστα των Global 100 υπερτερεί των δεικτών Dow Jones και MSCI World Index από το 2005, οι παράγοντες που τη διαμορφώνουν δε σχετίζονται με τα οικονομικά κέρδη, την κεφαλαιοποίηση της αγοράς ή άλλα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία μιας επιχείρησης στη διεθνή αρένα.

Παρόλα αυτά, ο Heaps προειδοποιεί μερικές από τις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται με εξαιρετικές προοπτικές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουν υπερεκτιμηθεί. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα υπάρχουν ήδη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για έναν αιώνα. Μερικές, μάλιστα, έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές αρκετές φορές, μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Αν αναζητήσετε ονόματα γνωστά σε όλους θα εκπλαγείτε. Οι τεχνολογικοί γίγαντες Google, Apple και Microsoft δεν κατάφεραν να μπουν στη λίστα, η καθεμιά για διαφορετικούς λόγους.
Δείτε τις εταιρείες της λίστας

Πηγή: Forbes