«Η ανανέωση του κοινωνικού συμβολαίου στην αγορά εργασίας αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου κάθε εργαζόμενος θα απολαμβάνει τα δικαιώματα και την προστασία που του αξίζουν και όπου η κοινωνική δικαιοσύνη θα χρησιμεύει ως θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στην 112η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας, η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη της Ελβετίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων από τα 187 κράτη μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Επισημαίνεται ότι στη φετινή ατζέντα της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των βιολογικών κινδύνων, αλλά και οι θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα στην εργασία.

Κοινωνικό συμβόλαιο και ανθρώπινο δυναμικό
«Πρέπει να αναρωτηθούμε», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «ποια είναι τα στοιχεία του κοινωνικού συμβολαίου στο σημερινό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και διαβίωσης; Η δυνατότητα μιας νέας μητέρας να εργάζεται με μερική απασχόληση από το σπίτι; Ο σεβασμός της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο; Η απάντηση, είναι όλα τα παραπάνω και σίγουρα περισσότερα. Όλα εκείνα τα δικαιώματα που διασφαλίζουν και εξασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη σήμερα», τόνισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιπρόσθετα, η Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στην Ελλάδα, σημείωσε ότι παρά τη δεκαετή οικονομική ύφεση, η χώρα μας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αντιστρέψει την κατάσταση.

«Καταφέραμε» είπε χαρακτηριστικά «να μειώσουμε την ανεργία και να υλοποιήσουμε ενεργητικές πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας, ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να μπορούν να επανέλθουν στο εργατικό δυναμικό, να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και να αποκτήσουν ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

Στόχος η αξιοπρεπής εργασία
Την ίδια στιγμή, εκτενής ήταν και η αναφορά της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Παράλληλα, η ίδια αναφέρθηκε και στη νομοθέτηση των δικαιωμάτων της συλλογικής διαπραγμάτευσης για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες και την υποχρεωτική παροχή εξοπλισμού ασφαλείας από τους εργοδότες. «Αναφέρομαι σε αυτές τις πολιτικές», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «γιατί θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την κοινωνική συνοχή». Τέλος, στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας, με αφορμή και την προσχώρηση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην εμπλοκή της σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο σε αυτή την πολύ επίκαιρη και σημαντική πρωτοβουλία μέσω συλλογικών προσπαθειών υπέρ του κοινωνικού διαλόγου, προς την υλοποίηση της φιλοδοξίας της να προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία για όλους».