Τον John Antonakis και τον Dr. Randall S. Peterson υποδέχτηκε στη σκηνή του το φετινό People Management Executive Seminar, με τίτλο «Leading top performing teams through Learning Culture and Charisma», την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.
Πώς επιτυγχάνεται η παρακίνηση που οδηγεί σε κορυφαία απόδοση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών ηγετών; Ποιες είναι οι λεκτικές και μη λεκτικές τακτικές επιρροής; Πώς η κουλτούρα μάθησης οδηγεί σε θεαματικά εταιρικά αποτελέσματα; Πώς μπορεί ο Ηγέτης να ενθαρρύνει μία κουλτούρα απόδοσης στον οργανισμό; Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν στο πλαίσιο του 19th People Management Executive Seminar, που πραγματοποιήθηκε φέτος στο ξενοδοχείο Sofitel της Αθήνας.
H ηγεσία, το όραμα, το χάρισμα, η απόδοση, η συνεργασία και η παρακίνηση ήταν οι βασικές έννοιες που παρουσιάστηκαν από τους Dr. John Antonakis, Professor of Organizational Behavior, University of Lausanne και Dr. Randall S. Peterson, Professor of Organisational Behaviour, London Business School. Οι εισηγητές προσέγγισαν -ο καθένας από την πλευρά του- τα παραπάνω επίκαιρα θέματα που αφορούν στη διοίκηση και την ηγεσία και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με το κοινό, μέσω ασκήσεων, διάδρασης και διαλόγου.
Ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση της Ζωής Φράγκου, Organisational Psychologist & Business Coach, με τίτλο «Unmasking the Shadows: The Enigmatic World of Dark Triad Leadership», ενώ στο πλαίσιο του συνεδρίου οι Ελένη Γάκη, Regional HR Business Partner, SEE & Turkey, Titan Cement Group και Μάρθα Τακλάκογλου, Trainer, Learning Development Manager & Customer Success, Being Essential παρουσίασαν το επιτυχημένο case study της συνεργασίας τους.
Υπεύθυνη για το περιεχόμενο, την επικοινωνία και την προβολή του συνεδρίου ήταν η Τζένη Αναγνωστοπούλου, Senior Conference Producer της Βoussias Events, ενώ την παρουσίαση και τον συντονισμό του ανέλαβε η Αγγελική Κορρέ, Editorial Director, Boussias Media.
«Η ΗΓΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ»
Στο αιώνιο ερώτημα «γεννιόμαστε ή γινόμαστε ηγέτες» απάντησε ο Dr. John Antonakis. στο πλαίσιο της παρουσίασής του, ενώ μέσα από το workshop του παρουσίασε στο κοινό πώς μπορούμε να παρακινήσουμε τους υφισταμένους, να συντονίσουμε τις ενέργειες των μελών μίας ομάδας και να επιτύχουμε κορυφαία απόδοση, χρησιμοποιώντας «ήπια μέσα».
Αρχικά, ο J. Antonakis επεσήμανε τη σημασία που έχει το «χάρισμα» και παρέθεσε μία σειρά από παραδείγματα διάσημων προσωπικοτήτων από τον κόσμο του κινηματογράφου, της πολιτικής, του επιχειρείν και του αθλητισμού. «Το χάρισμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σήμα», τόνισε ο Professor of Organizational Behavior, University of Lausanne και εξήγησε ότι συχνά το κοινό το συνδέει με την εξυπνάδα, ενώ σημείωσε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι προσδοκίες του κάθε ατόμου.
Στη συνέχεια, ο ίδιος εστίασε στους λόγους για τους οποίους τα άτομα ταυτίζονται με τους ηγέτες και γιατί οι οπαδοί κάνουν το extra mile για χαρισματικούς ηγέτες – ηγέτες που έχουν μία σχεδόν αλχημική ικανότητα να ενθαρρύνουν τους άλλους να κάνουν σπουδαία πράγματα. «Η ηγεσία σχετίζεται με την επιρροή και όχι με τη θέση», τόνισε ο ομιλητής και ανέφερε πως, όταν ένα άτομο ακολουθεί κάποιον εθελοντικά, αυτό είναι σημάδι αποτελεσματικής ηγεσίας. «Το χάρισμα και το όραμα έχουν μεγάλη σημασία για την οργανωσιακή απόδοση, ιδίως σε δύσκολες περιόδους».
Αφού ανέλυσε ορισμένα ερευνητικά δεδομένα, ο J. Antonakis ανέφερε ότι το χάρισμα είναι το κλειδί για τη δημιουργία αξιόπιστων σημάτων, σημειώνοντας ότι συνδέεται με τις αξίες, τη συμβολική έκφραση και τη φορτισμένη συναισθηματικά καθοδήγηση. «Το χάρισμα, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να είναι “δαπανηρό”», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι η γνήσια έκφραση των συναισθημάτων και η ρεαλιστική προσέγγιση στους στόχους είναι ουσιώδης για την αποτελεσματική ηγεσία. Όπως εξήγησε, με αυτόν τον τρόπο, «ενώνεται» η έννοια του χαρίσματος με τη σημασία των σημάτων και του ρεαλιστικού οράματος, διαμορφώνοντας ένα περιεκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη κορυφαίας ηγεσίας και επιτυχημένης οργανωσιακής απόδοσης.
Έπειτα, ο ομιλητής επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των λεκτικών και μη λεκτικών τακτικών επιρροής που χρησιμοποιούν οι χαρισματικοί ηγέτες για να καταφέρουν την αφοσίωση και τη δέσμευση των ανθρώπων τους, ενώ αναφέρθηκε και στην έννοια, τη σημασία αλλά και τον αποτελεσματικό τρόπο για να επικοινωνηθεί το «χαρισματικό όραμα». «Οι ηγέτες πρέπει να μπορούν να κατανοούν τις καταστάσεις και να προβάλουν ένα όραμα που να αγγίζει την αυτοαντίληψη του κοινού».
Αναφερόμενος στο τρίγωνο της χαρισματικότητας, εξήγησε πως οι τακτικές ενός χαρισματικού ηγέτη περιλαμβάνουν τρεις βασικές διαστάσεις: τον τρόπο που πλαισιώνει τα μηνύματά του, το περιεχόμενο που παρέχει και τον τρόπο παρουσίασής του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η φωνή, η έκφραση του προσώπου, η γλώσσα σώματος αλλά και το χιούμορ του ηγέτη μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και να κεντρίσουν την προσοχή του κοινού, τονίζοντας πως «είναι προτιμότερο τα άτομα σε μία ομιλία να είναι ήρεμα, παρά να “υπερβάλουν” σε ό,τι αφορά στη γλώσσα του σώματος». Ως προς το περιεχόμενο, ο J. Antonakis εξήγησε πως ο χαρισματικός ηγέτης δημιουργεί συναισθήματα συλλογικότητας, θέτει φιλόδοξους στόχους και εκφράζει εμπιστοσύνη στην επίτευξή τους, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πώς με τη χρήση μεταφορών, αντιθέσεων, ρητορικών ερωτήσεων και επαναλήψεων μπορεί ο χαρισματικός ηγέτης να ενισχύσει τα μηνύματά του. «Δεν μπορεί να μεταφερθεί ένα όραμα χωρίς μεταφορές και αναλογίες», υπογράμμισε και χρησιμοποίησε ως άσκηση μία σκηνή από τη διάσημη ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», αλλά και διάφορα άλλα παραδείγματα ομιλιών εμβληματικών προσωπικοτήτων.
«Οι συνδυασμένες αυτές πρακτικές αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανάπτυξη χαρισματικής ηγεσίας και την επίτευξη οργανωσιακής απόδοσης», εξήγησε, ενώ κλείνοντας προέτρεψε το κοινό να εξασκηθεί σε όλες τις παραπάνω τακτικές, «καθώς είναι αποτελεσματικές σε οποιαδήποτε κατάσταση».
«Η ΗΓΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΛΜΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ»
Στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο «Leading top performing teams by focusing on creating a learning culture», ο Dr. Randall S. Peterson επικεντρώθηκε στο να εξηγήσει στο κοινό πώς και γιατί μία κουλτούρα μάθησης ξεπερνά πάντα μία κουλτούρα απόδοσης, αλλά και πόσο διαφέρουν μεταξύ τους αυτές οι δύο κουλτούρες. Μέσα από το βιωματικό workshop του, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τι είναι η κουλτούρα μάθησης αλλά και να εκπαιδευτούν, μέσα από συμπεριφορές, συγκεκριμένα παραδείγματα και παιχνίδια ρόλων, για το πώς να ενθαρρύνουν ένα growth mindset στους δικούς τους οργανισμούς και να διατηρήσουν την αέναη επιθυμία για μάθηση.
«Δεν αρκεί να είσαι έξυπνος για να επιτύχεις, αλλά πρέπει να γνωρίζεις να δουλεύεις με τους ανθρώπους» υποστήριξε ο Dr. Peterson, τονίζοντας ότι οι σημερινές ομάδες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί ηγέτες είναι να καθοδηγήσουν σε ένα όλο και πιο απρόβλεπτο περιβάλλον, να αντιμετωπίσουν προβλήματα που γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και ολοκληρωμένα, και να διαχειριστούν ομάδες διαφορετικών ανθρώπων που συγκροτούνται επιλεκτικά για την αντιμετώπιση πολυπλοκών ζητημάτων».
Έπειτα, ο ίδιος προσκάλεσε το κοινό να αποκαλύψει ποιες δεξιότητες χρειάζονται για την αποτελεσματική ηγεσία ομάδων, αναδεικνύοντας την ενσυναίσθηση, την ευελιξία και την εμπιστοσύνη, ενώ «στάθηκε» και στις έννοιες του resilience, της δημιουργίας σχέσεων, του οράματος και της δημιουργικότητας.
Μέσα από μία ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στις διάφορες θεωρητικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ασκούμε ηγεσία. Όπως εξήγησε, κάθε προσέγγιση παρέχει ένα διαφορετικό πλαίσιο για τον ρόλο και τις ικανότητες του ηγέτη. «Η ηγεσία είναι η τόλμη να είσαι αυθεντικός, το θάρρος να θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο όταν σε χρειάζεται η ομάδα σου και η ικανότητα να αξιοποιήσεις τη θέση, την εξουσία και τις εμπειρίες σου προκειμένου να ενισχύσεις τη θετική επίδραση στην ομάδας σου».
Ο ίδιος εστίασε στην αποτελεσματικότητα των ηγετών στο να ενθαρρύνουν και να καθοδηγούν τις ομάδες τους. «Οι ηγέτες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο να ενθαρρύνουν, να ηγούνται και να διαμορφώσουν μία αποτελεσματική οργανωτική κουλτούρα για τέσσερις βασικούς λόγους. Καταρχάς, ενδέχεται να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν κατά τη μετάβαση μεταξύ διαφορετικών επιπέδων ηγεσίας, όταν οι απαιτήσεις του ρόλου τους εξελίσσονται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν γίνεται εμφανής μία αρνητική πτυχή τους. Επιπλέον, όταν επικεντρώνονται μόνο στα αποτελέσματα, ενδέχεται να τους οδηγεί να παραμελούν τις απόψεις των άλλων γύρω τους, ενώ τέλος, οι ηγέτες που διατηρούν μία σταθερή νοοτροπία, αντί να υιοθετούν μία νοοτροπία ανάπτυξης, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να προωθήσουν την ενθάρρυνση και να δημιουργήσουν μία θετική οργανωτική κουλτούρα», εξήγησε και υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι το Growth Mindset.
Παράλληλα, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι τα self-interests ορίζουν τη φύση των εργασιακών σχέσεων και ανέλυσε τη σχέση απόδοσης και διαφορετικότητας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των δύο.
Έπειτα, εστίασε στη δημιουργία ομάδων υψηλής απόδοσης, η οποία προϋποθέτει δύο βασικά στοιχεία: Την ύπαρξη των κατάλληλων ανθρώπων (π.χ., η κατάλληλη σύνθεση από απόψεις, ειδίκευση, τρόπους εργασίας κ.ά) και την αποτελεσματική διαχείριση των σχέσεων και των διαδικασιών μέσα σε μια ομάδα. «Με τη σωστή σύνδεση αυτών των δύο στοιχείων, δημιουργείται μία High Performing Team», τόνισε. Αντίστοιχα, «όταν η εμπιστοσύνη είναι σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν όλες οι διαδικασίες θα λειτουργήσουν».
Καταληκτικά, ο ίδιος αναφέρθηκε στην αξία της διαφορετικότητας, ενώ εξήρε τη σημασία της ψυχολογικής ασφάλειας, του Team Agreement, της εστίασης στην εκπαίδευση και της πίστης στα άτομα. «Η αποτελεσματική ομαδική εργασία σημαίνει την αποτελεσματική διαχείριση της ποικιλομορφίας στην ομάδα. Το ROI συνδέεται με τη δημιουργία μίας κουλτούρας μάθησης: Όταν οι άνθρωποι δεν φοβούνται για αυτό που θα μπορούσαν να χάσουν, γίνονται πολύ πιο ανοιχτοί στις δυνατότητες που προσφέρει η ποικιλομορφία».
UNMASKING THE SHADOWS: THE ENIGMATIC WORLD OF DARK TRIAD LEADERSHIP
Στη «σκοτεινή τριάδα της ηγεσίας» επικεντρώθηκε η Ζωή Φράγκου, Organisational Psychologist & Business Coach στην ομιλία της. Ξεκινώντας, αναφέρθηκε στη συναισθηματική νοημοσύνη, ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ηγέτη που φαίνεται inspiring. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όσα χαρακτηρίζουν έναν σκοτεινό ηγέτη. «Οι σκοτεινοί ηγέτες έχουν τρία ψυχολογικά χαρακτηριστικά: τον ναρκισσισμό, τον μακιαβελισμό και την ψυχοπάθεια», τόνισε και εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργούν αρνητικά σε έναν ηγέτη. Στο πλαίσιο της «mental help first aid» παρουσίασής της, η Ζ. Φράγκου μοιράστηκε με το κοινό μικρά «μυστικά» διαχείρισης ενός τέτοιου ηγέτη. «Αρχικά, πρέπει να βάζουμε όρια, λεκτικά και ξεκάθαρα. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να διαχειριζόμαστε άμεσα μία παραβατική συμπεριφορά από τον ηγέτη και όχι να την “κρύβουμε”» Κλείνοντας με το τρίτο μυστικό, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα red flags των άλλων ανθρώπων, τα οποία αποτελούν σημάδι για να φύγουμε μακριά τους.
RISING LEADERS UNITE: SHAPING TOMORROW WITH COLLABORATIVE EXCELLENCE
Το πρόγραμμα «Rising Leaders», ένα success story σχετικά με το πώς η συνεργασία οδηγεί στην αριστεία και τους ηγέτες της επόμενης γενιάς παρουσίασαν στο κοινό οι Ελένη Γάκη, Regional HR Business Partner, SEE & Turkey, Titan Cement Group και Μάρθα Τακλάκογλου, Trainer, Learning Development Manager & Customer Success, Being Essential. «Η μεγαλύτερη πρόκλησή για εμάς ήταν -στον οργανισμό μας, ο οποίος αλλάζει διαρκώς- να σχεδιάσουμε μία ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία που μπορεί να επεκταθεί, να προάγει την ομαδικότητα και τη σύνδεση, να είναι συμπεριληπτική για να φιλοξενεί διάφορα στυλ μάθησης και να βασίζεται στην εμπειρία, τη σοφία και την κουλτούρα της TITAN», τόνισε η Ε.Γάκη. Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο η Μ. Τακλάκογλου και περιέγραψε τη δομή του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει self-led e-learning, Lead Circles και instructor-led workshops. «Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τo certification του Harvard ManageMentor», τόνισε η ίδια κλείνοντας.