Επιχειρώντας για πρώτη φορά μία ολιστική, 360° προσέγγιση στο επίκαιρο θέμα της ευεξίας των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε το 1st Wellbeing at Work conference, με ομιλίες διεθνώς καταξιωμένων experts και στελεχών της ελληνικής αγοράς, πλούσιο περιεχόμενο και αθρόα συμμετοχή.
Η ψυχική υγεία στη μετά Covid εποχή, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, πώς εδραιώνεται μία κουλτούρα wellbeing, πώς οι Ηγέτες μπορούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής wellbeing στο εργασιακό περιβάλλον, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που συμπεριλήφθηκαν στην agenda του 1ου συνεδρίου «Wellbeing at Work conference», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, στο Αμφιθέατρο OTEAcademy, από την Boussias και το HR Professional.
Μέσα από μία μοναδική συνεδριακή εμπειρία, τα περισσότερα από 240 στελέχη που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες διεθνώς καταξιωμένων experts, καθώς και διακεκριμένων στελεχών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν πλήθος από στρατηγικές, πολιτικές, πρωτοβουλίες, ιδέες, αλλά και προτάσεις με άμεση πρακτική εφαρμογή. Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν η Hellas EAP.
Την παραγωγή του συνεδρίου είχε η Τζένη Αναγνωστοπούλου, Senior Conference Producer της Boussias, ενώ την παρουσίαση ανέλαβε ο Παναγιώτης Μαρκέτος, Business Editor της Boussias.
«ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ»
Στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η Gilead Sciences το wellbeing και πώς μέσα από αυτό έχει επιτύχει την μακροχρόνια δέσμευση του ανθρώπινου δυναμικού της, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ιωάννοβιτς, HR Director, Greece, Romania & European Distributor Markets, Gilead Sciences, στο πλαίσιο της ομιλίας του. «Η στροφή στο wellbeing δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησε όταν μπήκε στο λεξιλόγιό μας η έννοια του resilience, της ανθεκτικότητας. Στην περίοδο της πανδημίας, αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό». Όπως εξήγησε ο ίδιος, «δεν είναι τυχαίο που πλέον πολλές ερωτήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι όταν έρχονται για συνέντευξη, αφορούν στις δράσεις που κάνει η εταιρεία για το wellbeing». Στη συνέχεια, ο Δ. Ιωάννοβιτς αναφέρθηκε στο πλάνο ολιστικής προσέγγισης της ευεξίας των εργαζομένων της Gilead, τονίζοντας πως «εστιάσαμε σε 3 διαφορετικούς πυλώνες: τη σωματική, συναισθηματική και πρακτική ευεξία. Αυτοί οι πυλώνες δεν είναι μεταξύ τους ανεξάρτητοι, αλλά αλληλοτροφοδοτούνται». Αφού παρουσίασε τις συγκεκριμένες δράσεις της εταιρείας, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητά τους ως προς την αποδοχή τους από τους εργαζόμενους. «Ανάμεσα σε άλλα, το 97% του ανθρώπινου δυναμικού μας υποστηρίζει πως η εταιρεία νοιάζεται για το wellbeing του, ενώ το 98% δηλώνει πως έχει ισορροπία ανάμεσα στις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις του».
«Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΑΣ»
Για την επιστήμη της ευτυχίας έκανε λόγο ο Shaileen Shah, Happiness Trainer, Speaker & Coach, Happy Life Habits. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην πραγματική κατάσταση της ψυχικής υγείας, της ευημερίας και της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με την έκθεση «The Workplace Health Report 2023». Ανάμεσα στα βασικά ευρήματα ήταν πως τα οικονομικά αποτελούν κύρια αιτία άγχους, το 9% των επαγγελματιών βιώνει σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού, το 61% δυσκολεύεται να είναι παραγωγικό λόγω κούρασης, ενώ το 98% έχει κίνητρο να κάνει μία θετική αλλαγή. Στη συνέχεια, ο ίδιος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ευτυχία στο επαγγελματικό περιβάλλον είναι τόσο σημαντική, τόσο σε ατομικό και εταιρικό, όσο και σε κοινωνικό πλαίσιο, ενώ έπειτα αναφέρθηκε στην ίδια την επιστήμη της ευτυχίας. «Η ευτυχία είναι η ευδαιμονία. Όπως λέει και η Sonja Lyubomirsky, Science of Happiness Researcher, “ευτυχία είναι η εμπειρία της χαράς, ικανοποίησης ή θετικής ευεξίας, σε συνδυασμό με μία αίσθηση ότι η ζωή μας έχει νόημα και αξίζει τον κόπο”», εξήγησε ο ίδιος, ενώ ανέφερε ότι η ευτυχία εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, καθώς μπορούμε να ελέγξουμε το 50% των παραγόντων που μας οδηγούν σε αυτήν. Έπειτα, ο Happiness Trainer παρουσίασε απλούς τρόπους για να αυξήσει κάποιος τα επίπεδα της ευτυχίας του (π.χ. καλύτερος ύπνος, διακοπή καπνίσματος κ.ά.), ενώ αναφέρθηκε και στις 4 διαστάσεις αυτοφροντίδας (σωματική, συναισθηματική, πνευματική, ψυχική) και τους τρόπους που μπορούμε να τις διασφαλίσουμε. «Η ευτυχία μας είναι υπό τον έλεγχό μας και μπορούμε να την επηρεάσουμε θετικά. Αναπτύξτε ευτυχισμένες συνήθειες ζωής», ανέφερε κλείνοντας ο ομιλητής.
«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ “ΕΙΝΑΙ ΟΚ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΟΚ’’»
Η Ψυχική υγεία στη µετά-Covid εποχή αποτέλεσε το βασικό θέμα ομιλίας της Τατιάνας Τούντα, CEO, Hellas EAP. Παρουσιάζοντας το report του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Τ. Τούντα ανέφερε πως το άγχος και η κατάθλιψη έχουν αυξηθεί κατά 25%, ενώ η κατάθλιψη θα είναι η µεγαλύτερη επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης έως το 2030, µε παγκόσμιο κόστος 6 τρις δολάρια. «Παρατηρούμε σημαντική αύξηση του μη διαχειρίσιμου στρες, μία έντονη κόπωση και έναν τεράστιο θυμό. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας», τόνισε. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι σημερινή πρόκληση αποτελεί το γεγονός πως συχνά οι αντιλήψεις των οργανισμών για την ψυχική υγεία των εργαζομένων και πώς να την υποστηρίξουν, δεν ταυτίζονται πάντα µε τις πραγματικές εμπειρίες / ανάγκες των εργαζοµένων, ενώ βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία κουλτούρας στην οποία είναι «ΟΚ να µην είσαι ΟΚ». Αναφερόμενη στις διαχρονικές τάσεις, έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για την εκτίμηση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων, την εστίαση στην ψυχική υγεία και την αυτοφροντίδα, την ολιστική προσέγγιση που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, το «Walk the Talk» Leadership, τη μείωση του στίγματος, την ψυχική υγεία ως βασικό στοιχείο της ESG & CSR στρατηγικής, τις στρατηγικές ευεξίας ως µέρος του employee experience και τον ρόλο του Chief Health Office. «Η πανδημία μάς έκανε ένα τεράστιο δώρο. Μας βοήθησε να κάνουμε μία παύση και να επαναπροσδιοριστούμε. Να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε τα πράγματα. Είναι σημαντικό να κάνουμε βήματα προς τα μπρος, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση», υποστήριξε κλείνοντας.
«ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΟΥ WELLBEING»
Για την ολιστική προσέγγιση ευεξίας, η οποία εκτυλίσσεται σε ψυχολογική, φυσική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη, την οποία εφαρμόζει η Kaizen Gaming, έκανε λόγο η Στέλλα Βουλγαράκη, Chief People Officer της εταιρείας, στο πλαίσιο της ομιλίας της. «Μας ενδιαφέρει να λαμβάνουμε πολύ feedback από τους εργαζόμενούς μας, για να γινόμαστε καλύτεροι. Μέσα στο 2022 πιστοποιηθήκαμε ως Best Place to Work σε 4 χώρες. Η σημαντικότερη αξία μας είναι το “People First’’, το οποίο κάνουμε πράξη: νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους μας, για το wellbeing τους, και περνάμε όλες μας τις αποφάσεις μέσα από αυτό το πρίσμα», υπογράμμισε. Η ίδια αναφέρθηκε στην ολιστική προσέγγισή τους, που αφορά σε τρεις πυλώνες: τη σύνδεση (δημιουργία κοινότητας όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να αλληλοϋποστηρίζονται), την ψυχική και σωματική ευεξία (προωθώντας ένα lifestyle πιο υγιεινό) και το career wellbeing (μέσα από τη δημιουργία ρόλων που δίνουν purpose στους εργαζόμενους). Έπειτα, η Σ. Βουλγαράκη παρουσίασε τις συγκεκριμένες δράσεις της εταιρείας σε κάθε έναν από τους παραπάνω πυλώνες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Kaizen Campus, το νέο κτίριο της εταιρείας που έχει στόχο την ευεξία των εργαζομένων. «Σε κάθε ευκαιρία, η Kaizen Gaming προσπαθεί να μοιραστεί την επιτυχία με τους ανθρώπους της. Το 2023 είναι μία χρονιά που θα επενδύσουμε σημαντικά στο wellbeing».
«Η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, ΠΛΕΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ»
Τον τρόπο με τον οποίο μία εταιρική συνδρομή αθλητισμού και ευεξίας βοηθά τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν υγιείς και ευτυχισμένους τους εργαζομένους τους, δημιουργώντας παράλληλα μία θετική εταιρική κουλτούρα, παρουσίασε η Elena Bauten, UpFit Project Manager, Up Hellas. «Όλοι δεν θα θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα, όπου μας εξυπηρετεί και μας κάνει να νοιώθουμε πιο υγιείς, με περισσότερη ενέργεια; Αυτό προσφέρει η UpFit. Είναι μία συνδρομή με την οποία μπορείς καθημερινά να έχεις πρόσβαση σε ένα δίκτυο με εκατοντάδες χώρους άθλησης και δραστηριότητες, σε όλη την Ελλάδα», τόνισε η ίδια, ενώ στη συνέχεια, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εφαρμογή. «Ένας εργαζόμενος με καλή φυσική κατάσταση απουσιάζει λιγότερο από τον χώρο εργασίας του, αλλά και αποδίδει πολύ πιο παραγωγικά. Η καλή υγεία ενός εργαζόμενου, αλλά και η καλή συνεργασία ανάμεσα σε μία ομάδα είναι κάτι που πλέον πρέπει να μας απασχολεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε το loyalty στην επιχείρηση, αλλά και να διατηρήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό σε μακροχρόνια δέσμευση», ανέφερε η E. Bauten. «Η UpFit είναι ταυτόχρονα μία ευκαιρία, ένα εργαλείο για τα στελέχη HR να δημιουργήσουν ομάδες και να κάνουν team bonding», κατέληξε η ίδια.
«ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ»
Για το πρόγραμμα Life in Balance έκανε λόγο η Μαρία Τσιττερού, Su-pervisor, Employee Experience, Athens International Airport. Ξεκινώντας την ομιλία της ανέφερε πως «στο αεροδρόμιο, το “Fly High’’ δεν αφορά μόνο στα αεροπλάνα. Το θέλουμε και για τους ανθρώπους μας. Το 2018 σχεδιάσαμε το πρόγραμμά μας για το wellbeing. Οι στόχοι του προγράμματός μας είναι η ολιστική προσέγγιση του wellbeing, η ‘’ζωή σε ισορροπία’’ και η θετική εργασιακή εμπειρία τους». Όπως εξήγησε η ίδια, ξεκίνησαν σε συνεργασία με την EAP, με 24/7 τηλεφωνική υποστήριξη, με ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγο, με on site παρουσιάσεις/webcasts, με παροχή νομικής συμβουλής, αλλά και συμβουλευτική διαχείρισης οικονομικών θεμάτων. «Έγινε μία πολύ ολιστική προσέγγιση στο θέμα της ψυχικής υγείας», τόνισε, ενώ έπειτα αναφέρθηκε και στις αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνουν, αλλά και στις συνεδρίες με διατροφολόγο και το Office chair massage. Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στις εθελοντικές δράσεις τους, αλλά και σε λοιπές ομαδικές δραστηριότητες. «Όλα αυτά έχουν κάτι κοινό. Τα κάνουμε μαζί. Καλλιεργούμε μαζί την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Όλα αυτά αποδεικνύουν έμπρακτα πώς ο εργοδότης υποστηρίζει ολιστικά τον εργαζόμενο και το ταξίδι του μέσα στην εταιρεία», κατέληξε η ίδια.
«ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΩΣ ΟΛΟΤΗΤΑ»
Στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, ως νέο κρίσιμο δείκτη για την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών αναφέρθηκε η Παναγιώτα Θεοδώρου, HR Consulting Leader & Business Development, Pulso South East Europe. «Πολυάριθμες μελέτες για την ψυχική υγεία έχουν δείξει τη σύνδεση ανάμεσα στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, χάνονται 12 δις ημέρες που κοστίζουν 1 τρις δολάρια λόγω απουσιασμού, ως αποτέλεσμα των ψυχικών νόσων. Εντούτοις, υπάρχει και θετική σχέση: όσο πιο ευτυχισμένος είναι ένας εργαζόμενος με τη δουλειά του, τόσο περισσότερο δεσμεύεται και αποδίδει σε αυτή», τόνισε. Στη συνέχεια της ομιλίας της, η Π. Θεοδώρου αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξήγαγαν μέσω του Thrive @Work Project, η οποία έδειξε πως οι εταιρείες στην Ελλάδα, τα τελευταία 5 χρόνια, έδωσαν έμφαση στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, διοργανώνοντας ενημερωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές δράσεις κ.ά., ενώ έδωσαν λιγότερη έμφαση σε πολιτικές και στρατηγική. «Παγκοσμίως, μόνο το 55% των εταιρειών κάνει μία ολιστική στρατηγική wellbeing», τόνισε. «Για πρώτη φορά ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο ως ολότητα. Οι στρατηγικές των εταιρειών θα πρέπει να λάβουν υπόψη όλα τα επίπεδα του ατόμου, για να μπορέσουν να φτιάξουν προγράμματα σε όλο τον κύκλο του wellbeing». Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε εκτενώς στους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Καταληκτικά, «χρειάζεται οι εταιρικές κουλτούρες να έχουν μέσα τους έννοιες, όπως νοιάξιμο, φιλικότητα, υπερηφάνεια, σεβασμός κ.ά.».
«ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ»
Για το We Are Atos, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παγκόσμιας στρατηγικής που εφαρμόζει, με βάση το οποίο κάθε στρατηγικός πυλώνας του μπορεί να συμβάλει σε μία κουλτούρα ευημερίας, μίλησε η Θάλεια Ανδριοπούλου, Global HR BP PH, HR Manager, Atos Greece. Στο πλαίσιο της ομιλίας της, αναφέρθηκε στις εμπειρίες και τις πρακτικές που οδήγησαν την εταιρεία στο σήμερα, μέσω του προγράμματος We Are Atos. «Η Atos Greece έχει στη βάση της γνήσια ανθρωποκεντρική κουλτούρα. Ως εταιρεία τεχνολογίας, εντοπίσαμε από πολύ νωρίς ότι η απόσταση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην τοπική αγορά ήταν μεγάλη. Επομένως, έπρεπε να επιλέξουμε πώς θα τοποθετηθούμε απέναντι στον ανταγωνισμό. Επιλέξαμε να επενδύσουμε στη λήψη feedback και να το μετατρέψουμε σε δράσεις», τόνισε. Στη συνέχεια, η ίδια παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος, παρουσιάζοντας τους δύο βασικούς πυλώνες του: τη φυσική άσκηση και το worklife balance. «Επενδύουμε στις σχέσεις. Επιλέγουμε συνεργάτες, με τους οποίους πορευόμαστε μαζί», συμπλήρωσε. «Επιπλέον, εντοπίσαμε από νωρίς το κομμάτι της ψυχικής υγείας και επενδύσαμε σε αυτό και πλέον είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από τη χρήση του προγράμματος». Κλείνοντας, επισήμανε πως πλέον στους πυλώνες προστέθηκαν το employee experience, το social value και το diversity & inclusion.
«Η ΑΠΛΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ & ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ»
Στη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας αναφέρθηκαν οι Γρηγόριος Αναγνωστάκος, Ψυχολόγος, τμήμα ErgoWell-being, Ergonomia και Μαργαρίτα Κύρκου, Οργανωσιακή Ψυχολόγος, τμήμα ErgoWell-being, Ergonomia. Σύμφωνα με την Μ. Κύρκου, «η προσέγγισή μας είναι συστημική, ολιστική. Μιλώντας με εταιρείες δεν θα μπορούσαμε να απομονώσουμε και να στοχοποιήσουμε μεμονωμένα περιστατικά που δυστυχώς υπάρχουν. Αυτό είναι το σύμπτωμα. Ως ψυχολόγοι καλούμαστε να διερευνήσουμε σε ποιο πλαίσιο εκδηλώνεται και ποια είναι η διαχείρισή του. Η οπτική μας καταλήγει πάντα σε ζητήματα οργανωσιακής κουλτούρας», τόνισε. Όπως ανέφερε η ίδια, σε κάποιες εταιρείες, αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται άμεσα, σε ένα πλαίσιο μηδενικής ανοχής και οι εργαζόμενοι αισθάνονται την ελευθερία να τα επικοινωνήσουν, ενώ σε κάποιες άλλες αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με αντίσταση και ενοχοποίηση. «Η απλή υιοθέτηση Πολιτικής κατά της Βίας & Παρενόχλησης και η τυπική εκπαίδευση δεν αρκούν», επισημαίνει και εξηγεί πώς στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση των πελατών τους και των εργαζομένων αυτών. Με τη σειρά του, ο Γρ. Ανανωστάκος τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια, στο τμήμα ErgoWell-being της Ergonomia υλοποιούμε προγράμματα σχετικά με τη βία και την παρενόχληση, που μας αφορούν όλους. Απευθύνονται, δε, σε όλες τις βαθμίδες της εργασιακής ιεραρχίας». Ο ίδιος ανέφερε πως θα βοηθούσε στη διαχείριση των ζητημάτων μία ολιστική προσέγγιση του θέματος, μία μελέτη εκτίμησης ψυχοκοινωνικού κινδύνου, το συνεχές coaching κ.ά. «Όταν προσεγγίσουμε τα θέματα βίας και παρενόχλησης με φιλοσοφία ανάπτυξης wellbeing κουλτούρας, έχουμε μακροπρόθεσμα οφέλη», κατέληξε.
«MIND MATTERS»: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Την προσέγγιση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ψυχική υγεία, υπό την επωνυμία «Mind Matters», κλήθηκε να εξηγήσει η Χριστίνα Σαμαράκη, Mental He-alth Programme Manager, Prevention and Well-being at Work Unit, European Parliament. Όπως υποστήριξε, «ο όρος ψυχική υγεία είναι αρκετά παρεξηγημένος, καθώς συνήθως ταυτίζεται με την ψυχική ασθένεια. Όμως, είναι πολλά περισσότερα. Παρότι το πρόγραμμα ψυχικής υγείας του Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησε από τις ιατρικές υπηρεσίας μας, έχει εξελιχθεί σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που αφορά σε όλο το φάσμα της προαγωγής της ψυχικής υγείας και της πρόληψης. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής μας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο εργασιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το κοινοβούλιο και στις προκλήσεις που προκύπτουν λόγω αυτού και έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο πρόγραμμα «Mind Matters», που ξεκίνησε το 2018. «Το 2020 δημιουργήσαμε τη 2η φάση του προγράμματος, όπου όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μία υποστηρικτική κουλτούρα, όπου οι εργαζόμενοί μας θα νοιώθουν την ελευθερία να εκφράσουν το πώς νοιώθουν και να μιλούν ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας και του wellbeing», πρόσθεσε. «Έτσι, ανάμεσα σε άλλα, δημιουργήσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, ενώ εξετάζουμε και διαδικασίες για να διαπιστώσουμε πώς μπορούμε να εντάξουμε το κομμάτι της ψυχικής υγείας μέσα σε αυτές». Τέλος, αναφέρθηκε στο εργαλείο αξιολόγησης ψυχοκοινωνικού ρίσκου που έχουν μόλις αρχίσει να χρησιμοποιούν, καθώς και στην σειρά από podcasts σχετικά με την ψυχική υγεία που «έτρεξαν» μέσα στο 2022, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους εργαζομένους του ευρωκοινοβουλίου.
«ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ»
Πώς διαχειρίζονται οι ηγέτες την παραγωγικότητα και τους ανθρώπους; Πώς αλλάζει η κουλτούρα ευημερίας στον χώρο εργασίας για την νέα εποχή; Αυτά ήταν -ανάμεσα σε άλλα- τα βασικά ερωτήματα στα οποία προσπάθησε να απαντήσει ο Tal Singh, Workplace Wellbeing & Meditation Coach, Founder, SoulBrite, στο πλαίσιο της ομιλίας του. Ξεκινώντας, όρισε το wellbeing culture ως τη συνολική στάση και πρακτικές εντός ενός οργανισμού, που προωθούν τη σωματική, συναισθηματική και νοητική ευημερία των εργαζομένων, ενώ τόνισε πώς συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, της δέσμευσης και της διατήρησης των εργαζομένων. «Πολλοί οργανισμοί δίνουν στους εργαζόμενους ένα πράσινο μήλο και μετά τους λένε “και τώρα επέστρεψε στην δουλειά σου’’, θεωρώντας πώς έτσι φροντίζουν για το wellbeing τους. Προφανώς, αυτό δεν ισχύει», τόνισε. Στη συνέχεια, ο Τ. Singh αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι οργανισμοί, ώστε να υιοθετήσουν τη σωστή κουλτούρα ευεξίας. «Αρχικά, θα πρέπει να αξιολογήσουν την τρέχουσα κουλτούρα τους και να αναγνωρίσουν τι δουλεύει και τι όχι. Έπειτα, είναι απαραίτητη η σχεδίαση -σε συνεργασία με τους εργαζόμενους- ενός πλάνου αλλαγής, που να είναι συγκεκριμένο, μετρήσιμο, ρεαλιστικό και χρονικά συγκεκριμένο», εξήγησε, ενώ έπειτα μοιράστηκε tips για την υλοποίησή του. «Είναι πολύ σημαντικό για τους ηγέτες να δώσουν το καλό παράδειγμα. Επίσης, οι οργανισμοί θα πρέπει να μετρούν και να αξιολογούν τακτικά τη δέσμευση και την ικανοποίηση των εργαζομένων από την εφαρμογή του προγράμματος». Κλείνοντας, ο ομιλητής έκανε ειδική μνεία στα οφέλη του διαλογισμού στην εργασία, τονίζοντας πως αυξάνει την ντοπαμίνη, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα κίνητρα, τη μνήμη, τη διάθεση και επομένως την παραγωγικότητα.
«Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ»
Γιατί η ευτυχία και η ευημερία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των οργανισμών εξήγησαν οι Βίκη Γρηγοριάδου και Αλεξάνδρα Λέκκου, Co-founders, theHappyLab. «Δημιουργήσαμε τη theHappyLab γιατί θέλαμε να καλλιεργήσουμε την ευεξία και την ευτυχία μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. Πώς το κάνουμε; «Μέσα από διαδραστικά, αναπτυξιακά εργαστήρια και συμβουλευτικές υπηρεσίες», εξήγησαν. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν τη σημασία της ευτυχίας στην καλύτερη υγεία αλλά και την παραγωγικότητα, τη διακράτηση και την πιστότητα των εργαζομένων. «Το σημαντικότερο είναι ότι οι έρευνες αυτές αποδεικνύουν ότι η ευτυχία προηγείται αυτών των καλών αποτελεσμάτων, δηλαδή η ίδια τα προκαλεί». Στη συνέχεια ανέφεραν πως η δυνατότητα του ανθρώπου για αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι πιστεύουμε και πράττουμε. «Μάλιστα, εκτείνεται μέχρι τη διαμόρφωση και την αλλαγή της δομής του εγκεφάλου», τόνισαν. «Η συστηματική εξάσκηση, οι νέες συνήθειες, οι καθημερινές ενέργειες μπορούν να επιφέρουν μακροπρόθεσμα, ουσιαστικά, θετικά αποτελέσματα για την ευτυχία μας» σημείωσαν χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκαν στους πυλώνες που επηρεάζουν την ευτυχία: Θετικά συναισθήματα, Δέσμευση, Σχέσεις, Νόημα, Επιτυχία, Υγεία. Κλείνοντας, ανέφεραν πως μία καλή στρατηγική wellbeing θα πρέπει να βασίζεται σε αποδείξεις, αλλά και να είναι ολιστική, συνεπής και πολυεπίπεδη.
«Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ STATE OF MIND»
Στους λόγους για τους οποίους η υγεία είναι απόρροια και του state of mind αναφέρθηκε η Ελευθερία Ζούρου, Founder & CEO, doctoranytime. Στο πλαίσιο της ομιλίας της, παρουσίασε το έργο και την αποστολή της doctoranytime, τονίζοντας πώς απευθύνεται κάθε μήνα σε 1,8 εκ. ανθρώπους, 60% των οποίων είναι εργαζόμενοι, κυρίως millennials, με συγκεκριμένες ανάγκες. «Οι millennials, αλλά και μία αρκετά μεγάλη μερίδα των Gen Xers, στο κομμάτι της υγείας και της ευεξίας επιθυμούν ευκολία. Θέλουν να βρίσκουν άμεσα αυτό που ζητούν online και να τους προσφέρεται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Δουλεύοντας σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτό που προτείνουμε είναι μία ιδέα που κάτω από την ομπρέλα της θα συμπυκνώσει όλες εκείνες τις υπηρεσίες που θα τους κάνουν να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς και υγιείς και ότι μπορούν να εμπιστευτούν την εταιρεία τους σε θέματα wellbeing. Φτιάξαμε, λοιπόν, ένα προϊόν, που σε digital επίπεδο προσφέρει υπηρεσίες υγείας (π.χ. έκδοση βεβαιώσεων, δυνατότητα “δέσμευσης” ιατρικών ραντεβού, κ.ά), αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης», τόνισε. Κλείνοντας αναφέρθηκε και σε άλλες προτάσεις που συμβάλουν στο συνολικό wellbeing των εργαζομένων.
«ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ»
Πώς συνδέεται το ελαιόλαδο με το wellbeing στον χώρο εργασίας και γιατί ο παραδοσιακός ελληνικός τρόπος ζωής εμπνέει τους υπεύθυνους σίτισης μεγάλων πανεπιστημίων και εταιρειών στις ΗΠΑ; Στα παραπάνω ερωτήματα έδωσε απάντηση η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Παραγωγός βραβείων, Boussias. «Τον τελευταίο χρόνο ταξίδεψα εκτενώς στην Κρήτη για να ανακαλύψω τοπικά προϊόντα που γίνονται με τα χέρια, ενώ ταυτόχρονα έκανα μία σειρά συνεντεύξεων με Αμερικανούς ερευνητές διατροφής, οι οποίες εντάσσουν όλο και πιο δυναμικά στα εστιατόρια των Παν/μίων τους την ελληνική κουζίνα και τα κρητικά προϊόντα. Συνειδητοποίησα, λοιπόν, ότι πολλά από τα πράγματα που εμείς στη χώρα μας θεωρούμε δεδομένα, κερδίζουν σημαντική θέση στην ευζωία σε διεθνές επίπεδο», τόνισε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε πολύτιμα βότανα που βγάζει η κρητική γη, αλλά και σε αιθέρια έλαια και άλλα προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία και την ευζωία, ενώ αναφέρθηκε και στο ελαιόλαδο και στο πόσο σημαντικός ρόλος του αποδίδεται πλέον στις ΗΠΑ. «Το ελαιόλαδο είναι ολόκληρη κουλτούρα», εξήγησε, ενώ αναφέρθηκε και στα πολλαπλά οφέλη των ποικιλιών του. «Αυτό που έχουμε να προσφέρουμε σαν Έλληνες στην έννοια της ευζωίας είναι η φροντίδα, η περιποίηση», κατέληξε.
«ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΜΑΣ, ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ»
«Οι engaged εργαζόμενοι που δεν ευημερούν , έχουν 61% υψηλότερη πιθανότητα εξουθένωσης, 48% υψηλότερη πιθανότητα καθημερινού στρες, 66% μεγαλύτερη πιθανότητα καθημερινής ανησυχίας και διπλάσιο το ποσοστό της καθημερινής θλίψης και θυμού, σε σχέση με τους engaged εργαζόμενους που ευημερούν», ανέφερε η Κατερίνα Κουλούρη, Partner, Head of People Experience & Culture, Grant Thornton Greece, ξεκινώντας την ομιλία της. «Η Grant Thornton είναι μία εταιρεία που στην κουλτούρα της νοιάζεται για τους ανθρώπους της. Η στρατηγική μας για το wellbeing προέκυψε μετά από πολλές ώρες focus groups, με εργαζόμενους από όλα τις βαθμίδες και τα τμήματα της εταιρείας, με συγκεκριμένες έρευνες κ.ά.». Στη συνέχεια, ανέπτυξε τους 5 πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η στρατηγική της εταιρείας: 1. We care about our people (λαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως 4ήμερη εργασία, υβριδικό μοντέλο, αύξηση αμοιβών και benefits των εργαζομένων κ.ά), 2. We give you more options (με συνεδρίες coaching, Performance Management, κ.ά), 3. We value your difference, 4. We show you the way (εθελοντικές δράσεις κ.ά.) και 5. We help you excel (με Extra training κ.ά). «Τα στελέχη του HR έχουμε ένα πολύ δύσκολο καθήκον: Είμαστε πλέον μέσα στα διοικητικά συμβούλια, ‘ακουγόμαστε’. Οπότε είναι η στιγμή να πάρουμε τη σκυτάλη και να μπορέσουμε να φτιάξουμε το επόμενο εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους μας», κατέληξε.
«ΤO WELLBEING ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»
«Το wellbeing κερδίζει έδαφος και η διαχείρισή του είναι μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας», υποστήριξε η Όλγα Σταμαθιουδάκη, Corporate Affairs and Sustainability Director, Qualco Group, ανεβαίνοντας στο βήμα. «Για να είναι ανταγωνιστικοί, οι καλύτεροι οργανισμοί βάζουν την ευημερία στο επίκεντρο των προσπαθειών τους και διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι είναι σε προτεραιότητα», τόνισε. Στη συνέχεια, ανέφερε πώς στο επίκεντρο της εργασίας του μέλλοντος είναι το wellbeing, η τεχνολογία και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, τα οποία οι οργανισμοί οφείλουν να ενσωματώσουν στις πολιτικές τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον εργασίας. Αναφερόμενη στις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες της Qualco Group σε αυτό το επίπεδο, τόνισε πως ακολουθούν μία πιο διευρυμένη, ολιστική προσέγγιση, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία συνολική ευχάριστη εμπειρία για όλους τους εργαζόμενούς τους. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα υγείας και ευελιξίας στον χώρο εργασίας που υποστηρίζει και σέβεται τους εργαζόμενους ως άτομα», τόνισε και περιέγραψε αναλυτικά τους πυλώνες του προγράμματος ευεξίας και τις ιδιαίτερες δράσεις που ακολουθούν στην εταιρεία. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία του νέου workplace, το οποίο καλείται να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία του wellbeing και να φιλοξενήσει τους νέους τρόπους εργασίας. «Το focus για αυτή τη χρονιά είναι η ψυχική υγεία των εργαζομένων μας», κατέληξε.
«ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ WELLBEING»
Άραγε, με ποιον τρόπο το wellbeing οδηγεί στην επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την ίδια την κοινωνία; Η Νίκη Ανάντι Κουλούρη, Coach and Trainer, 4people matters/wellbeing labs, ανέλαβε να δώσει την απάντηση, ανεβαίνοντας στο βήμα. «Πλέον, δεν μας ενδιαφέρει οι εργαζόμενοί μας να είναι μόνο engaged, αλλά θέλουμε να περνάνε και καλά μέσα στην καθημερινότητά τους», υποστήριξε στην έναρξη της ομιλίας της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 5 διαστάσεις του wellbeing: Career wellbeing (Μου αρέσει αυτό που κάνω κάθε µέρα;), Social wellbeing (έχω ουσιαστικές φιλίες στη ζωή μου;), Financial wellbeing (Διαχειρίζοµαι καλά τα χρήµατά µου;), Physical wellbeing (Έχω ενέργεια για να κάνω τα πράγµατα;), Community wellbeing (Μου αρέσει εκεί που ζω;). «Όλες αυτές οι διαστάσεις αλληλοσυσχετίζονται και εξαρτώνται η μία από την άλλη. Οπότε, οι οργανισμοί πρέπει να επενδύουν σε κάθε μία από αυτές ξεχωριστά», τόνισε, ενώ κλείνοντας την ομιλία της έδωσε πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί. «Σε όσες περισσότερες περιοχές δώσει σημασία ένας οργανισμός, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα λάβει και τόσο υψηλότερη αποδοτικότητα των εργαζομένων του», σημείωσε κλείνοντας.
«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ EFT TAPPING»
«Με τόση πίεση στο HR για να αναζητήσει τρόπους βελτίωσης της κουλτούρας και της δομής της εταιρείας, ώστε να υποστηρίξει την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των εργαζομένων, πώς μπορείτε να ενδυναμώσετε τους ανθρώπους σας για να ανταποκριθούν στον ρόλο τους;» Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα στο οποίο εστίασε η Donna Louise, Certified EFT & Mindset Coach, με την ομιλία της, με τίτλο «Encouraging Emotional Self-Sustainability in Your Workplace Well-Being Model With EFT Tapping».
«Το Wellbeing κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στους οργανισμούς σήμερα και μπαίνει ψηλά στην ατζέντα των στελεχών HR», τόνισε η Donna Louise, Certified EFT & Mindset Coach. Όπως εξήγησε, «τα καλά νέα είναι ότι το 98% των εργαζομένων αναφέρει πως είναι πρόθυμο να κάνει θετικές αλλαγές, ώστε να βελτιώσει τη συνολική ευεξία του». Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η Mindset Coach έδειξε μία επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά απλή πρακτική που βοηθά στην ενθάρρυνση της συναισθηματικής «αυτοβιωσιμότητας», στο πλαίσιο του wellbeing μοντέλου στον χώρο εργασίας: στην τεχνική του EFT Tapping. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τεχνική, χτυπώντας σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού και του σώματος, ενεργοποιούνται συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι δίνουν στον εγκέφαλο το σωστό μήνυμα. Αφού εξήγησε πως ακριβώς λειτουργεί η τεχνική, στο πλαίσιο της παρουσίασής της, η D. Louise προσκάλεσε και καθοδήγησε βήμα βήμα το κοινό να δοκιμάσει την τεχνική. «Όλη η τεχνική έχει τη βάση της στις αρχές του βελονισμού», εξήγησε η ομιλήτρια. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν ασκήσεις αναπνοών και κινήσεων de-stress. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή του κοινού στις ασκήσεις ήταν ενθουσιώδης και καθολική.
«ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ YOGA STRETCHING»
Τα ευεργετικά οφέλη του yoga stre-tching ακόμα και αν αυτό πραγματοποιείται στην… καρέκλα, εξήρε η Ζωή Κεφερλή, Head Of Fitness, WorkWell, στο πλαίσιο της διαδραστικής παρουσίασής της. Αρχικά, η ομιλήτρια, αφού έβαλε μουσική, ζήτησε από το κοινό να σηκωθεί και να ξεκινήσει να κάνει απλές κινήσεις με τα χέρια και τα δάχτυλα, για να αποβάλλει το άγχος και το στρες. Στη συνέχεια, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να καθίσουν και τους έδειξε ασκήσεις με αναπνοές για να χαλαρώνουν το σώμα τους, αλλά και εύκολες πρακτικές για να ξεκουράζουν τα μάτια τους. Το κοινό συμμετείχε με ενθουσιασμό, κλείνοντας, έτσι, με τον καλύτερο τρόπο το συνέδριο.