Τα 20 χρόνια λειτουργίας της στην ελληνική αγορά γιόρτασε η Oracle Ελλάς στις 9 Απριλίου, με μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ημερίδα.

Η ημερίδα συγκέντρωσε πλήθος στελεχών από τον επιχειρηματικό κόσμο του ιδιωτικού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα -«η προσέλευση σήμερα είναι πέραν των προσδοκιών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle Ελλάς, Βασίλης Δημόπουλος. Με τίτλο “winning together”, στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της στρατηγικής της Oracle αλλά και η ενημέρωση των πελατών και συνεργατών της εταιρείας για τις τάσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο της Πληροφορικής. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ημερίδας για την προσφορά της στην ίδρυση και ανάπτυξη της Oracle Ελλάς βραβεύτηκε η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, CEO της εταιρείας από την ίδρυσή της το 1989 μέχρι το 2004.

Στόχοι και Στρατηγικές
Η Oracle θεωρείται σήμερα από διεθνείς οίκους η μεγαλύτερη εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού στον κόσμο. Στόχος της εταιρείας από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα είναι η ανάπτυξη καινοτομίας και η παροχή των βέλτιστων λύσεων, εστιάζοντας πάντα στα αποτελέσματα και στα οφέλη που μπορούν αυτές οι λύσεις να προσφέρουν στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Η Oracle σήμερα διαθέτει το πληρέστερο χαρτοφυλάκιο λύσεων -οριζόντιων και κάθετων-, επιτυγχάνοντας να προσφέρει συνδυαστικά τα πλεονεκτήματα μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας με αυτά των best-of-breed λύσεων. Η πορεία της Oracle στην ελληνική αγορά κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς η εταιρεία έχει να επιδείξει μία διευρυμένη βάση πελατών και συνεργατών, που επιλέγουν και εμπιστεύονται τις λύσεις της όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Δ. Αναγνωστόπουλος, ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, χαρακτήρισε την Πληροφορική ως την επιστήμη της πράξης και του αποτελέσματος, ενώ υποστήριξε ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για έναν ειλικρινή απολογισμό των πεπραγμένων και ένα καινούργιο ξεκίνημα της χώρας όσον αφορά στην τεχνολογία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω αυτής.

Κρίση, Ευκαιρίες και Άνθρωποι
Με την κρίση να σκιάζει την ατμόσφαιρα, πολλές εταιρείες εμφανίζονται «φοβισμένες» και διστακτικές στο να προχωρήσουν σε επενδύσεις κάθε είδους, ενώ κάποιες επιλέγουν να προβούν ακόμα και σε μείωση των δαπανών σε ότι αφορά στο ΙΤ. «Ειδικά όμως σε αυτή την περίοδο, η μείωση των δαπανών σε ΙΤ δεν είναι η απάντηση στην απαίτηση για μείωση του κόστους», επεσήμανε ο Β. Δημόπουλος, άποψη την οποία ήρθαν να ενισχύσουν και οι επόμενοι ομιλητές – τόσο ο Andrew Sutherland, Senior VP Middleware Business, Oracle EMEA και ο Hanspeter Kipfer, VP Applications, Oracle EE&CIS, όσο και ο Κ. Κάππος, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογιών Πληροφορικής του ΟΤΕ.

Η ιστορία και η εμπειρία έχουν αποδείξει ότι μια οικονομική ύφεση δεν έχει μόνο χαμένους, έχει και τους νικητές της, αφού δε δημιουργεί μόνο αβεβαιότητα και αναταράξεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. «Οι εταιρείες που θα δουν την κρίση ως ευκαιρία, είναι αυτές που όχι απλώς θα επιβιώσουν αλλά θα προοδεύσουν και θα ηγηθούν στο μέλλον», υποστήριξε ο Β. Δημόπουλος.

Σε πέντε βασικούς άξονες πρέπει να εστιάζει η στρατηγική των επιχειρήσεων προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους και να επιτύχουν την προσδοκώμενη ανάπτυξη:
1. Διατήρηση ρευστότητας
2. Μείωση του κόστους των πωληθέντων
3. Βελτιστοποίηση της αξίας προς τους πελάτες
4. Διαχείριση της απόδοσης και των κινδύνων
5. Διαχείριση των ανθρώπων και της αποδοτικότητάς τους.

Και για τους πέντε αυτούς άξονες, η Πληροφορική σήμερα διαθέτει τις αντίστοιχες λύσεις και εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά με την προϋπόθεση βέβαια ότι η εταιρεία «θα κάνει τις σωστές επιλογές, μέσα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου, στρατηγικού πλάνου», τόνισε ο Β. Δημόπουλος.

Η σημασία των ανθρώπων και η διατήρηση των ταλέντων και των ικανών στελεχών είναι κρισιμότερη από ποτέ, αυτή την περίοδο της κρίσης. Οι εταιρείες δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν να «χάσουν» ή να δυσαρεστήσουν τους ανθρώπους τους, αφενός γιατί κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, αφετέρου γιατί η κρίση κάποια στιγμή θα τελειώσει και μια «απογυμνωμένη» από ικανά στελέχη εταιρεία δεν θα έχει καμία τύχη.