Εκείνη η δίαιτα που όλοι ξεκινάμε; Αυτή η διακοπή του καπνίσματος που οι απανταχού καπνιστές υπόσχονται; Το γυμναστήριο που θα εκτονώσει την ένταση της δουλειάς;
Η πολυπόθητη αποταμίευση για την εκπλήρωση ενός απωθημένου; Και ο σπουδαίος επαγγελματικός στόχος που για άγνωστες αιτίες δεν «κυνηγήθηκε» ποτέ; Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Εμένα πολλά… και άλλα τόσα που δεν τολμώ να εκστομίσω. Ίσως γιατί όταν κοιτάω πίσω, όταν κάνω τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, σχεδόν τίποτα από αυτά που διερρήγνυα τα ιμάτιά μου ότι θα πετύχω με την έλευση της νέας (της προηγούμενης) χρονιάς δεν έχει υλοποιηθεί. Άλλα έμειναν στο συρτάρι και άλλα χάθηκαν σε έναν κυκεώνα υποχρεώσεων (αρκετές φορές επίπλαστων).
Σκέφτομαι, παράλληλα με τη μανιώδη συλλογή των αποδείξεων για να τεκμηριώσω το αφορολόγητο ή τέλος πάντων ότι άλλο είναι αυτό που πρέπει να καλύψω, να δοκιμάσω την τύχη μου και με ένα σύστημα self appraisal με τις εξής απλές αρχές:
Ειλικρίνεια: Να είστε ειλικρινείς για τα επιτεύγματα ή τις αποτυχίες σας. Δεν πρέπει να υπερβάλετε ως προς τα δυνατά σας σημεία και πρέπει να παραδέχεστε τις αδυναμίες σας (το «έκλεισα μια καταπληκτική συμφωνία, ξέχασα να υπογράψω το συμβόλαιο αλλά δεν πειράζει» είναι ένας πρώτης τάξεως παράδειγμα προς αποφυγή).
Αντικειμενικότητα: Αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας. Δεν πρέπει να δίνετε μεγαλύτερη διάσταση στα θετικά ή στα αρνητικά. Οι δηλώσεις σας πρέπει να είναι συγκεκριμένες και ακριβείς και να τις τεκμηριώνετε, όπου είναι δυνατόν, με απτές αποδείξεις και παραδείγματα (δηλώσεις τύπου «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καλύτερο recruitment» για το πανάκριβο στέλεχος που όμως αποδεικνύεται ότι δεν ταιριάζει με την εταιρική κουλτούρα καλύτερα να αποφεύγονται).
Θετική στάση: Θα πρέπει να είστε θετικοί απέναντι σε αυτή τη διαδικασία αποτίμησης. Να είστε συνεργάσιμοι και να μην διστάσετε να αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί. Να δείχνετε τον δέοντα ενθουσιασμό για μελλοντικές βελτιώσεις και διατηρήστε την ψυχραιμία σας ακόμα και όταν οι απατήσεις είναι εξόχως παράλογες (το πρες παπιέ να παραμείνει στη θέση του παρακαλώ!).
Συνολική εποπτεία και κάλυψη: Εκτός από τα προσόντα, τις αδυναμίες, τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες πρέπει να εκφράσετε τις ευκαιρίες που θα θέλατε να έχετε για την προσωπική σας ανάπτυξη και βελτίωση. Προτείνετε τρόπους να ξεπεράσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Αξιολογήστε τις ικανότητες, τις συμπεριφορές και τα προσόντα σας (το «αν οι συνάδελφοί μου κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους θα ξεπεράσουμε την κρίση» μάλλον δεν αποτελεί πρόταση για να λυθούν προβλήματα κύριε Αρτέμη Μάτσα!).
Υπευθυνότητα: Επιδιώξτε να διευρύνετε τα καθήκοντά σας. Αυτό θα βοηθήσει τόσο εσάς τους ίδιους όσο και τη συνολική παραγωγικότητα του οργανισμού. (Διεύρυνση καθηκόντων δεν μεταφράζεται σε προσπάθεια να υπερβείτε τις γνώσεις σας. Το να επιχειρήσετε να διορθώσετε τον υπολογιστή του συναδέλφου και να καταλήξετε να μπλοκάρετε το CRM ολόκληρης της εταιρείας δεν θα τύχει θερμής υποδοχής. Ιδιαίτερα από το ΙΤ). Για όσα δεν θα κάνουμε το 2010… προφάσεις και δικαιολογίες απορρίπτονται συλλήβδην.