«Riders on the Storm: Ηγέτες πέρα και πάνω από τα δύσκολα», ήταν το θέμα του 22ου Συνεδρίου Ηγεσίας που διοργάνωσε η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την Παρασκευή, 13 και το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 στο Grand Resort Lagonissi.

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι, για να αντιμετωπιστεί η κρίση, χρειάζεται μια ολιστική στρατηγική που να μπορεί να προσαρμόζεται διαρκώς, καθώς και εθνική συνοχή και συνεργασία. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από την κυβέρνηση, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ανατραπεί η εικόνα μοιρολατρίας που επικρατεί στη χώρα. Απαιτείται απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, αποκρατικοποιήσεις και χαμηλή, σταθερή φορολογία. Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να επιδιώξουν την ανάπτυξη στο εξωτερικό προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειάζονται διαρθρωτικά μέτρα που θα πείσουν τους επενδυτές.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στην οικονομική κρίση και το ρόλο του ηγέτη, ενώ η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε θέματα θετικής ψυχολογίας και στο πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης.

Κεντρικοί ομιλητές από το εξωτερικό ήταν ο καθηγητής του University of Michigan School of Business, Robert E. Quinn, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Kemal Dervis, (ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας τη δύσκολη περίοδο 2001-2002 έβγαλε την οικονομία της χώρας από την κρίση) και ο Δρ. Nick Baylis, εμπνευσμένος ψυχολόγος και λέκτορας στο University of Cambridge.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, ο πρώην Υπουργός Στέφανος Μάνος, ο Καθηγητής & Οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου EUROBANK EFG Γκίκας Χαρδούβελης, ο Ιδρυτής & Πρόεδρος της COCO-MAT Παύλος Ευμορφίδης, ο Πρόεδρος της UPSTREAM Μάρκος Βερέμης και ο Γενικός Διευθυντής και μέλος Δ.Σ. της KLEEMANN Κωνσταντίνος Koυκούντζος, ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το πώς μπορεί να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία και μίλησαν για την ηγεσία σε δύσκολους καιρούς.

Για την αυτογνωσία ως προϋπόθεση θετικής αλλαγής μίλησε ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ενώ ο Νίκος Βουλγαρόπουλος, εμπνευστής του περιοδικού «Αναπηρία Τώρα» και του www.disabled.gr, ο συνιδρυτής των Atenistas, Δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος και ο θεολόγος και διευθυντής του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές της Θήβας Κλήμης Πυρουνάκης, μοιράστηκαν εμπειρίες τους για το πώς οι αντιξοότητες της ζωής μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας της ΕΑΣΕ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαρία Δήμου και ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ Μιχάλης Παγίδας, ο οποίος αναφερόμενος στις προκλήσεις της ηγεσίας σε καιρό κρίσης είπε χαρακτηριστικά: «Οι ηγέτες δεν αρκούνται να διαπιστώνουν τα συμπτώματα ή να αναζητούν τα αίτια της κρίσης, αλλά είναι επιφορτισμένοι με κάτι πολύ σημαντικότερο -να σχεδιάζουν και να υλοποιούν στρατηγικές εξόδου από την κρίση».

Το συντονισμό του συνεδρίου είχε ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, ενώ τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισε ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννης Αναστασόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «τώρα -περισσότερο από άλλοτε- χρειαζόμαστε ηγέτες, όχι απλώς διεκπεραιωτές. Όχι απλώς φορείς εξουσίας που απαιτούν αλλαγές δίχως οι ίδιοι να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν. Ηγέτες που δεν σύρονται από τις εξελίξεις, αλλά τολμούν να δημιουργούν τις εξελίξεις».

Το Συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 350 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου και φορέων.

Πηγή: Emea Business Monitor