Η κρίση της τελευταίας διετίας χτύπησε και την ζυθοποιία της Γηραιάς Ηπείρου, με τον αντίκτυπο να εξαπλώνεται σε ευρύ φάσμα κλάδων.

Η κατανάλωση μπίρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 8% από το 2008 έως το 2010, οδηγώντας σε απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας, το 85% των οποίων αντιστοιχεί στον ευρύτερο ξενοδοχειακό τομέα και τον κλάδο φιλοξενίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της Ernst & Young και της Regioplan.

Τα κρατικά έσοδα από τον κλάδο ζυθοποιίας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής των ειδικών δασμών κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 6% σε ένα έτος, από 54 δισ. το 2008 σε 50,6 δισ. ευρώ το 2009, παρά τις αυξήσεις των φόρων στη μπίρα σε αρκετές χώρες.

Παρότι η συνολική συνεισφορά της ζυθοποιίας στην οικονομία της ΕΕ έχει μειωθεί κατά 10% από το 2008, η συνεισφορά του κλάδου ζυθοποιίας στην οικονομία παραμένει πολύ σημαντική.

Η παραγωγή και η κατανάλωση μπίρας παρέχει περισσότερες από 2.000.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις ανέρχονται περίπου σε 106 δισ. ευρώ. Παρά το δυσμενές οικονομικό πλαίσιο, ο αριθμός των ζυθοποιιών αυξήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τις 3.600 επιχειρήσεις από τις 3.000 το 2008. Οι πωλήσεις μπίρας χωρίς αλκοόλ έχουν επίσης αυξηθεί σε ορισμένες χώρες.